Winchester Lever Action Shooters Society Holland
Herladen van de .357 Magnum patroon
Deze patroon is ontwikkeld in 1934 door Winchester in samenwerking met Smith & Wesson en op de markt verschenen vanaf 1935.
De kogelmaat (diameter) is dus gelijk aan de maat gemeten tussen de trekken (grooves). Dit is aangegeven met de rode ovalen.
Een .38 Special kogel heeft vaak deze maat, .358.
De .357 magnum boezemt ontzag in en er kan heel goed mee geschoten worden. Bijkomend voordeel is dat met dit wapen ook de sportvriendelijke .38 Special patroon verschoten kan worden. Iets wat veel sportschutters dan ook doen. De opslag van de .357 Magnum is voor sommigen toch net iets te heftig voor het schijfschieten.
Na verloop van tijd produceerden alle bekende wapenfabrikanten een .357 Magnum revolver. Smith & Wesson had het beroemde model 27 met N frame, Colt bracht de Trooper en de Python op de markt en Ruger had de Security Six, Speed Six en Police Service Six in productie genomen. In de latere jaren kwam Smith & Wesson met de beroemde 686 uit en Ruger lanceerde eind jaren tachtig de onverslaanbare GP100.
Ook de Duitsers en Fransen deden een tijd mee en wel met de Korth en de Manurhin. De verhoogde interesse in de .357 Magnum patroon bracht fabrikanten op gedachte om hun andere typen wapens ook daarmee uit te rusten. En zo kwam het dat opeens het lever action model 94 van Winchester verkrijgbaar werd in .357 Magnum.
Vandaag de dag is bijna elke lever action verkrijgbaar in dit kaliber, zelfs de nieuwe modellen van Winchester, model 1873 en 1892. Het is dus al jaren een succes maar waarom?
Een prettige patroon om te verschieten en om te herladen.
De .357 Magnum patroon is gewoon een prettige patroon om te verschieten en te herladen. Zowel met de RCBS pers, als met de Dillon pers is dit prima te doen en voor niet al teveel geld. Alle materialen om te kunnen herladen zijn ruim voorhanden, dat scheelt aanzienlijk in de kosten.
Voordat we enige uitleg geven is het wel van belang om te weten wat men met de patroon wil doen.
Gaat men jagen of gaat men de patroon gebruiken voor de schietsport. Voor welke discipline wil men het gebruiken en met welk wapen gaat men dit doen?
Wij gebruiken de .357 Magnum voor de schietsport in zowel geweer als revolver.
Omdat deze website hoofdzakelijk over de lever- action gaat is het logisch om de patroon voor dit wapen te behandelen.
Herladen doen we vooral voor de kwaliteitsverbetering en dan pas voor het geldelijke voordeel, als dat er al is!
Nog een punt; ondanks dat we liever niet teveel geld uitgeven aan munitie, en herladen vaak zien als een reductie van de kosten, is het toch belangrijk om dit niet als enige voordeel te zien. We willen immers een perfecte patroon, dat staat voorop. Als deze dan ook nog eens goedkoper is dan fabrieksmunitie, dan is dat mooi meegenomen maar het mag niet de hoofdzaak zijn.
Een ander voordeel van de .357 Magnum is dat men deze bijna overal kan schieten. De kogelvangers zijn berekend op de energie van de gebruikte kogelpunten en tegenwoordig is gebruik op veel banen dan ook toegestaan. Besturen van schietverenigingen vinden het vaak prima dat de karabijnen met revolvermunitie tussen de handvuurwapen- schutters staan. Sterker nog, veel schutters hebben het niet eens door dat er een karabijnschutter op de baan staat.
Het wordt een ander verhaal als we het kaliber .444 Marlin gaan gebruiken, dat is teveel geweld, die hoort gewoon op de geweerbaan thuis.
Terug naar de .357 Magnum. We gaan de patroon zo herladen dat we van 15 tot 100 meter een goed presterende patroon willen hebben. De eerste stap dan maar, de huls.
De hulzen zijn mooi strak zonder "fabrieks" krimpranden.
Niet doen dus!
De schade is dan nihil en men kan overstappen naar een andere partij en de oude weer in de koperbak van de vereniging gooien.
Daar deponeren levert geld op voor de clubkas, niet onbelangrijk dacht!
Federal, Winchester, Geco, Lapua, CBC, en Speer, zijn bijvoorbeeld goede merken.
Wat is dan perfect? Ja, we gebruiken de Winchester modellen op meerdere afstanden, 25, 50 en 100 meter.
En een volle bak hebben we in al die jaren nog niet gezien tijdens de WLASSH wedstrijden maar scores van boven de 190 zijn geen uitzondering meer. En dat met centrum inslag telling en geen afvalschoten.
Op de 50 meter zien we regelmatig scores van 170 -176 punten.
De hulzen zijn dus de basis voor de aanmaak van een goede patroon.
Eigenlijk niet veel goeds want de hulzen kunnen t.o.v. elkaar de volgende nadelen hebben:
De hulzen zullen t.o.v. elkaar een andere uittrekweerstand hebben, een wisselende lengte hebben, een wisselende elasticiteit hebben, een wisselende verbranding/vervuiling hebben, een wisselende krimp veroorzaken, een wisselende kogelsnelheid schieten en daardoor dus ook een ander schotbeeld geven. En dat is wat u zeker niet wilt hebben.
Nog een tip die handig is.
De WLASSH competitie en de open wedstrijden zullen altijd centrum inslag worden geteld.
Een lange test met verschillende merken leverde bij deze nitro geladen patronen geen ander schotbeeld op.
Gelukkig heeft een .357 Magnum niets met zwartkruit van doen.
Russische Muron slaghoedjes doen het ook prima en ze zijn een stuk goedkoper.
Nog meer over het slaghoedje.
Voor ons is dit dus volledig te verwaarlozen, koop een bekend merk en betaal niet teveel.
De laatste tijd worden regelmatig S&B slaghoedjes gebruikt, gewoon prima spul en een stuk goedkoper. En ook het merk Muron uit Rusland is een goede kandidaat en voor een schappelijke prijs te verkrijgen.
Vergeet niet het doel, we schieten vaak op kleine afstanden en met all round gebruiksgeweren. Zouden we de .357 Magnum gaan gebruiken voor "Benchrest" schieten, ja dan kunnen we de test wel een keer overdoen. Maar zeg eens eerlijk, dan zouden we toch kiezen voor een ander wapen en andere munitie?
We hebben een goede huls en een prima slaghoedje, nog een paar componenten te gaan.
Nu eerst maar het kruit.
Vihtavuori is erg bekend in Amerika en ook zij nemen aan dat dit kwaliteitsspul is!
Wij zijn nog steeds bezig om een goede 25 tot 100 meter patroon te maken.
Na veelvuldig testen hebben we uiteindelijk gekozen voor een 6,5 grain lading. Dit is natuurlijk afhankelijk van het kogelgewicht. Dat volgt straks. Deze lading is perfect voor de Winchester lever action en Marlin typen. De al eerder genoemde goede score is hier dus mee te bereiken.
Behalve de 0,5 kg verpakking is er ook een 2 kg verpakking verkrijgbaar, deze is vaak gunstiger in prijs.
Bewaar het kruit in deze verpakking of in de kruitmolen maar dan wel met een aanduiding op het reservoir en als u zeker weet dat u heel spoedig weer gaat herladen. Het kruit gaat echt niet minder worden als het enige tijd in de kruitmolen wordt bewaard en regelmatig herladen zorgt voor genoeg doorstroming. Er zijn zat schutters die een serie matrijzen en molen op 1 unit stand-by hebben staan voor meerdere kalibers (Dillon herlaadapparatuur). Dat scheelt een hoop gewissel en de kans op vergissen is een stuk minder. Maar wil men het helemaal in orde hebben dan wordt na elke herlaadsessie alles weer opgeruimd, dus ook het kruit terug in de juiste bus. Laat deze bus altijd op de herlaadtafel staan. Vergissingen zijn dan uitgesloten.
Een puntkogel welke op een voorgaand slaghoedje rust zal bij afvuren grote nadelige gevolgen kunnen hebben.
Meestal zijn dat kogelkoppen geschikt voor de . 30-30 WCF. Alhoewel de laatste jaren ook steeds meer verkrijgbaar is voor andere kalibers en dus ook voor de .357 Magnum. Deze speciale koppen hebben een punt maar het materiaal van de punt is zacht en vervormbaar. Ze rusten zo veilig tegen het slaghoedje van de voorgaande patronen. Slim, zo kan men dus een kogel gebruiken voor de langere trajecten en ze ook nog laden in een lever action wapen.
Speciale munitie van het merk Hornady. Deze .357 Magnum patronen met spitskogel kunnen door de vorm en materiaal nu wel in de lever action verschoten worden. FTX staat voor Flex Tip.
Een ander belangrijk punt van de patroon is de uittrekweerstand van de kop vanuit de huls, die wordt nog weleens vergeten.
Een langer lijf heeft meer weerstand in de huls. Die weerstand hebben we nodig want de patronen liggen achter elkaar in de buis. Indrukken tijdens laden of later door de veerdruk kunnen we niet gebruiken.
Nog even terug naar het gebruikte kruit. Doordat N320 een snel kruit is en we niet het hele volume van de huls benutten, willen we in geen geval dat het volume plotseling wordt verkleind. Dat zou immers een veel hogere druk geven.
Een langere kogel heeft dus de voorkeur boven een kortere.
Heeft men goede verse hulzen, dan is een ander type (kogel met lager gewicht) natuurlijk altijd mogelijk.
We gebruiken voor de .357 Magnum in een lever- action wapen altijd een wat langere kogel. De keus valt dan snel op de vertrouwde 158 grain flat nose. Een hele goede is de 158 grain van Fiocchi en natuurlijk de gecoate high speed kogels van Haendler & Natermann, alhoewel de Winchester lopen niet altijd deze kop accepteren. Kijk uit met deze keuze!
De favoriet kogel van de WLASSH voor de .357 Magnum is deze van het merk Fiocchi.
Het is een 158 grain Semi Jacket Soft Point (SJSP).
Eigenlijk willen we aangeven dat er steeds geroerd moet worden om het gelijkmatig gemengd te houden.
MARVELUX is well suited to any lead alloy melt intended for casting bullets or swaging cores. Non-smoking, flameless and non-smelling. Superior to beeswax, tallow, paraffin, and other grease-type fluxes. Even better than rosin and it doesn't smell like you're burning down an old shed.
De kogel wil veel liever rechtdoor dan de trekken en velden volgen, resultaat een loop vol lood en een rampzalig trefferbeeld. Het kan zelfs resulteren in het totaal niet raken van de kaart.
Het is een andere zaak als men met zwartkruit gaat schieten, dan de hulzen direct daarna in een bak met water gooien en schoonmaken.
De werking van een (droge) case tumbler van het merk Frankford Arsenal.
Neem dus altijd de moeite om de gegevens te noteren als het om herladen gaat, het is heel belangrijk.
Denk aan de volgende 3 wijsheden:
- Een sterke discipline is nodig voor de aanmaak van goede munitie.
- Goede munitie is nodig voor een goede score.
- Slordige mensen worden zelden goede schutters.
Een MTM opbergbox voor 50 stuks .357 Magnum/.38 Special patronen.
Delen van informatie.
We zijn als vereniging open en delen veel informatie, iets wat niet elke schutter doet.
Maar besef goed dat een deel van de wedstrijd toch ook het vooraf zoeken en ontdekken van allerlei zaken is.
In de praktijk werd dit diverse malen bewezen tijdens uitlenen van onze spullen. De schutters hadden allemaal een goede aanleg om kampioen te worden en dankzij de perfect getunede wapens, de prima vizieren en de daarop afgestemde munitie gingen deze schutters wel met de eerste prijs naar huis. Geen enkel probleem, het is ze gegund. Maar wat als ze dit allemaal zelf eerst hadden moeten uitzoeken? Dan is het een ander verhaal. Al ben je nog zo'n goede schutter en je materiaal is slecht of niet op orde, dan kan je eerste prijs wel vergeten.
Een fanatieke niet zo sympathieke of behulpzame wedstrijdschutter met kennis van zaken (jawel die zijn er) zal denken:
Deel de info met schutters, help ze goed maar deel nooit datgene wat je in staat kan stellen om een kampioenschap te winnen, het wapen en de munitie. Het is hun goed recht maar je hebt er verder niets aan. Deze mannen nemen alleen informatie tot zich maar geven niets prijs.
Gelukkig denkt de WLASSH vereniging hier heel anders over en willen we onze ervaringen opgedaan in de afgelopen decennia graag delen met alle lever action schutters in Nederland.
Langzamerhand zal het onderwerp dus verder uitgediept worden en zal meer op de website worden weergegeven.
Er komt dus nog binnenkort nog veel meer informatie vrij.
WLASSH redactie