WLASSH®
2011-2024
Winchester Lever Action Shooters Society Holland
Succesvol schieten met kaliber .44-40 WCF
De setup van WLASSH lid Cees Kalfsvel.
30-11-2023
Cees Kalfsvel en redactie.
"De .44-40 WCF is een lastige patroon om te herladen".
Deze opmerking hoor je veel maar is maar ten dele waar. Er moet meer aandacht geschonken worden aan de hele gang van zaken tijdens het herladen, meer dan bijvoorbeeld bij een .357 Magnum huls het geval is. En ook een .38 Special en .44 Magnum zijn tamelijk makkelijk te herladen hulzen, recht van vorm, sterk, veel verkrijgbaar en makkelijk te bewerken. Dit in tegenstelling tot de oude patroon uit 1873. De .44-40 heeft een enigszins flessenhals-achtige vorm. De wanddikte van de huls is bijna de helft van eerder genoemde kalibers en zijn dus veel gevoeliger en verdienen daarom meer aandacht.
Maar ze zijn wel degelijk goed te herladen. Tijdens de WLASSH wedstrijden is het kaliber regelmatig te zien en zelfs in de top terug te vinden. Een Winchester Model 1873 of 1892 in kaliber .44-40 is niet alleen mooi om te zien maar het zijn ook historisch authentieke combinaties. Daarnaast zijn er ook andere modellen bij de WLASSH wedstrijden aanwezig. Modellen die in oorsprong werden geproduceerd in een randvuurkaliber maar die heden ten dagen in kaliber .44-40 worden geleverd. Een voorbeeld hiervan is het Henry geweer Model 1860 en het Winchester Model 1866. Deze wapens, veelal replica's zijn alom vertegenwoordigd in de schietsport. Schutters beleven veel lol met hun historische model lever action wapen.
De licht flessenhals- achtige vorm van de .44-40 huls is hier goed te zien.
Welke uitrusting gebruikt een WLASSH topschutter?
De WLASSH vereniging kent veel topschutters in de gelederen die ergens in de schietwereld een bijzondere prestatie hebben geleverd in zowel binnen- als buitenland. Zo zijn er EPP (Europees Politie Parcours) kampioenen in ons midden, Olympische en WK- schutters en een veelvoud aan NK- en DK winnaars verdeeld over heel veel nitro- en zwartkruit disciplines. Prestaties verricht met zowel hand- als schoudervuurwapens.
Als bestuur zijn we natuurlijk erg trots op deze leden en hun schietsportprestaties.
Het leek de redactie een goed idee om een bijzondere prestatie met een kaliber .44-40 in het voetlicht te plaatsen.
Het is best bijzonder als je in een goed competitief veld twee eerste prijzen behaald en dat achter elkaar tijdens een paar WLASSH wedstrijden. De beste worden op de 25- en 50 meter in één dag is een prestatie die weinig voorkomt. En deze prestatie werd behaald met een lever action wapen in kaliber .44-40. Tijd om eens te vragen aan WLASSH topschutter Cees Kalfsvel waarom hij heeft gekozen voor dit kaliber en met welk wapen hij schiet. Welk vizier is geplaatst en welke munitie is aangemaakt? met andere woorden; welke setup is gebruikt? Allemaal vragen die medeleden en lezers graag van hem willen weten.
Wie is Cees Kalfsvel en wat heeft hij gedaan in de schietsport.
Voor een uitgebreid verhaal,
Henry Iron-Frame Rifle
Cees Kalfsvel aan het woord over zijn lever action geweren.
Ik heb jarenlang lever action geweren in mijn bezit gehad, originele en replica’s. Enige tijd geleden heb ik een Henry USA Henry 1860 Iron frame in kaliber .44-40 aangeschaft. Ik moet wel bekennen dat voor dit kaliber is gekozen met het meewegen van de pilot discipline "Henry". Aanvankelijk schoot ik natuurlijk met zwart kruit en dat was kan ik wel melden een flinke tegenvaller. De Henry 1860 schoot voor geen meter met zwartkruit en mijn zoektocht begon aldaar. Uiteindelijk heb ik de lading terug moeten brengen en opgevuld met griesmeel en tevens een zwaardere kogel toegepast. Standaard wordt een 200 grain gebruikt, nu werd gekozen voor een 240 grain kogel. Uiteindelijk blijkt de Henry 1860 met nitrokruit geladen patronen verbazingwekkend goed te presteren. Maar ik kwam er al gauw achter dat je ook met nitrokruit een zwaardere kogel (240 grain) nodig had om op 50 meter een groepje te schieten. Ook het herladen met een rol crimp ging niet altijd even goed, de hulzen vouwden regelmatig op bij de geringste afwijking.
De setup die ik nu gebruik is als volgt:
Kogel
De kogel die gebruikt wordt is een 240 grain zware kogel van het merk Haendler & Natermann.
Deze kogels worden afgeleverd in de maat .429 en teruggezet in diameter via een Lee sizing die naar de maat .427.
Normaal gesproken wordt bij een .44-40 niet meer dan 220 grain gebruikt.
Nu is echter de keuze gevallen op een zwaardere kogel van H&N en wel de 240 grain versie.
De TC kogel werkt een stuk beter in de Henry dan de Semi Wadcutter uitvoering. De keuze is dus definitief op deze kogel gevallen. nadat de oude voorraad op is wordt overgegaan op de TC- kogel. Het is simpel, een kogel moet op beide afstanden goed presteren en niet alleen op één afstand. Er is uiteraard ook getest met een 200 grain kogel van diverse producenten echter wel allemaal verkopert. De kruitlading werd toen verhoogd naar 6,6 grain N320. Deze projectielen schieten allemaal op de 25 meter prima, maar niet op de 50 m. De huidige setup met een 240 grain TC kogel voldoet op beide afstanden prima.
Noot van de redactie:
De keuze voor een TC is logisch, deze kogel heeft een betere geleiding in de loop door meer body lengte. het is als het ware een betere "bore rider". De SWC is door de vorm een stuk korter in geleiding.
De drijflading
Er is gebruik gemaakt van 6,1 grain N320 kruit van het merk Vihtavuori.
Ook is getest met Trial Boss en N32C. Trial boss is niet meer te verkrijgen en N32C gaf geen verbetering maar de hulzen kregen enorme last van agressieve corrosie. Toen werd besloten om daar maar mee te stoppen.
Het zetten en krimpen van de kogel.
Er wordt gebruik gemaakt van een Redding die set voor het herladen. Echter de "crimp die" van dit merk wordt niet gebruikt. Daarvoor in de plaats wordt een "Lee Factory Crimp Die" ingezet.
In plaats van de standaard die van Redding, wordt nu gebruik gemaakt van een "Lee factory crimp die" voor de .44-40.
Richtmiddelen
Over de richtmiddelen die op mijn lever action geweren zijn gemonteerd kan ik heel simpel zijn, gezien mijn ervaring met long range schieten met andere achterladers ben ik jaren geleden op het merk Kelley Sights gestuit.
Ik gebruik dezelfde Schuetzen Soule sight voor de lever action geweren als welke op mijn Schuetzen geweren (Winchester High Wall Schuetzen en de Pedersoli Sharps Schuetzen) zijn geplaatst.
Een Kelley Schuetzen Sight
Verkrijgbaar via Buffalo Arms in de staat Idaho.
Wat betreft de front sight, daar laat ik de origineel korrel op staan, ik heb geprobeerd met de standaard front sight van Kelley te schieten maar dat ging mij te ver. Daarmee gaat de gedachte, het met een authentiek lever action geweer schieten teveel naar modern toe. Ik ben van mening dat historisch gezien een peep sight of soule sight historisch passend is op een lever action, maar een front sight met ringkorrel is dat naar mijn mening niet meer. Wij schieten toch allemaal zonder hulpmiddelen en met het wapen “ In the spirit of the original “
Een Kelley front sight.
Volgens Cees meer geschikt voor wapens zoals de Winchester High Wall.
Zoals jullie hebben kunnen lezen ben ik wel klaar met de setup van mijn Henry 1860…. Dus heb ik nu een Pedersoli Winchester 1886 in kaliber .45-70 besteld. Deze zal wellicht begin volgend jaar in mijn bezit zijn en daar kan ik dan weer helemaal mee losgaan. Trainen, setup uitzoeken, etc.
Een nieuw project kan, zodra deze binnen is starten.
Een Winchester Model 1886 replica in kaliber .45-70 van het merk Pedersoli.
Er schijnt een nieuwe kruit op de markt te zijn “Reload Swiss RS14“ om ook mee te experimenteren. Van de .45-70 heb ik de hulzen, koppen, sizer die etc. al in bezit dus dat scheelt weer een hoop gedoe…
Noot van de redactie:
Voor informatie over RS14 en de .45-70 patroon, klik hier.
Tot een volgend treffen allemaal.
Cees Kalfsvel