WLASSH®
2011-2024

 Winchester Lever Action Shooters Society Holland

 Eindejaar wedstrijd 
8 december 2024

09-12-2024
Een wedstrijd laat in het jaar, is dat wel een goede keuze?
De WLASSH Eindejaarwedstrijd is een wedstrijd ter afsluiting van het seizoen 2024 en enkel voor WLASSH leden.
Deze wedstrijd heeft niets te maken met de open NK wedstrijden zelf, de behaalde scores tellen dan ook niet mee.

Doel van deze wedstrijd is een gezellig samenzijn te bewerkstelligen voor onze leden in combinatie met een heel andere schietwedstrijd. De vaardigheid van de schutter met zijn lever action wapen wordt nu nog meer op de proef gesteld. Uiteraard worden enkel dezelfde wapens toegelaten als welke voor de wedstrijden worden gebruikt.

De locatie waar dit plaatsvond.
De locatie was bekend en wel de schietbanen van SV Le Cartouche in IJzendoorn/Ochten. Dit is voor de meeste WLASSH leden waarschijnlijk de laatste keer dat we het gebouw in deze hoedanigheid zullen zien, de zaak wordt flink verbouwd en er komt een veel grotere kantine.

Het was een gok van het WLASSH bestuur. Een wedstrijd organiseren voor enkel leden, kort na de laatste wedstrijd van het jaar en dat in de drukke decembermaand. Gaat dat wel goed? Een maand waarin het griepvirus weer in ons midden is, en schutters vaak andere belangrijkere dingen hebben te doen, dan rijst  de vraag: hoeveel schutters komen hier op af? Gemiddeld bezoeken bijna 50 schutters per keer een WLASSH wedstrijd. Hoeveel nu?
Het antwoord is eenvoudig te geven. Er komen gewoon veel minder schutters op af dan bij een open wedstrijd het geval is. Er waren veel afmeldingen maar er is vooraf besloten dat we niets zouden wijzigen in de planning. Het wordt gewoon een heel gezellige dag, ongeacht wie er komt. Uiteindelijk namen 21 schutters de moeite om te komen en om zich met elkaar te meten. 

De wedstrijd zelf
Deze speciaal ingelaste eindejaarwedstrijd was heel bijzonder want er waren opeens 5 stages die doorlopen moesten worden. Geen parcours, nee zeker niet maar vijf verschillende opdrachten onder enige tijdsdruk. Op deze wijze konden we als bestuur een keer een andere wedstrijd aan de leden aanbieden. Het lever action wapen een keer gebruiken op een manier die niet veel voorkomt. Hoe vaardig is een schutter als meerdere opdrachten voltooid dienen te worden onder enige tijdsdruk? Het is niet alleen een moeilijke opdracht die vervult moet worden, het maakt de schutter ook veel bewuster van zijn handelingen met het wapen. Dus een win win situatie. En zoals we ook gewend zijn van de open wedstrijden tellend voor het NK, alles is in handen van zeer ervaren schutters, dus verloopt het veilig.
Hieronder een korte beschrijving van de stages.

Stage 1 Precisie: De schutter staat op een vast schietpunt en op 25 meter hangen twee insteekschijven op een bord. Dezelfde insteekschijven die we altijd gebruiken. Enkel nu worden alleen de ringen 6 t/m 10 benut voor de telling. Er worden geen proefschoten gelost, het wapen ligt open op tafel met kamervlag en op tafel liggen 14 patronen. In 10 minuten tijd moet de schutter het wapen laden en op elke schijf 7 treffers plaatsen. Er kunnen dus 140 punten behaald worden.

Na de opdracht worden de wapens ingepakt en gaan de schutters in een groep naar de volgende baan voor de andere stages. De wapens worden uitgepakt en voorzien van kamervlag in het geweerrek geplaatst. Een voor een worden de schutters opgeroepen. De deelnemer legt het wapen met kamervlag op tafel en op elke speciaal daarvoor beschreven A4 worden vier patronen gelegd. Elke stage dus vier patronen verschieten op een afstand van 15 meter vanaf een vast schietpunt.

Stage 2 Hit the can: Dit is voor de WLASSH bijzonder want in 2011 werden twee stages verschoten, "lever action precisie" en "hit the can". Na 13 jaar werd deze laatste weer tevoorschijn gehaald en ingezet. De schutters van het eerste uur herinneren zich deze term vast nog wel.
Op een pilaar met zijarm zijn kunststof buisjes gestoken met daarop klein houten insteekvoeten voor het plaatsen van een cola blikje. De blikjes zijn omwikkeld met duct tape. Kleine snelle kalibers laten soms na treffen de blikjes staan en nu niet.
De schutter mag na het startsignaal het wapen laden met vier patronen en dan van links naar rechts de vier blikjes eraf schieten. De arm staat schuin dus het linker blikje kan niet de naastgelegen eraf gooien.
De tijd en het aantal treffers worden genoteerd. Het wapen open op tafel terugleggen.

 

Stage 3 The Jumper: De schutter staat gereed en hoort het starsignaal via de timer. Op dat moment mag hij het wapen laden. Direct na het laden moet er aan een koord getrokken worden. The Jumper komt in beweging, een verdekt opgestelde insteekschijf komt tevoorschijn en gaat vervolgens op en neer. Er dienen vier treffers te worden geplaatst op de insteekschijf. Enkel de ringen 6 t/m 10 tellen en er wordt op normale wijze geteld, dus geen centrum inslag. 
Na het laatste schot stopt de tijd. wapen open op tafel leggen, de schutter staat klaar voor de volgende opdracht.

Stage 4 Steel plates: Idem als hierboven maar dan vier staalplaatjes omschieten. De tijd en het aantal treffers worden genoteerd op de verzamellijst. Wapen open op tafel terugleggen.

 

Stage 5 The Swinger: De schutter staat gereed en hoort het starsignaal via de timer. Op dat moment mag hij het wapen laden. Direct na het laden moet er aan een koord getrokken worden. The Swinger komt in beweging, een verdekt opgestelde insteekschijf komt tevoorschijn en gaat vervolgens heen en weer slingeren. Er dienen vier treffers te worden geplaatst op deze insteekschijf. Enkel de ringen 6 t/m 10 tellen en er wordt op normale wijze geteld, dus geen centrum inslag. 
Na het laatste schot stopt de tijd. Het wapen open op tafel leggen met kamervlag. De tijd en het aantal treffers worden genoteerd en later overgezet in het rekenprogramma en het wedstrijdbriefje.

Het wedstrijdbriefje (voorbeeld) zoals de deelnemers na afloop digitaal zullen ontvangen.

Het rekenprogramma
Een rekenprogramma verdeelt alles zo dat alle treffers in een bepaalde tijd net zoveel punten kunnen opleveren als de precisiestage, dus tweemaal 140 punten is 280 punten. Om dat te halen moet de schutter een hoge precisiescore behalen en in zeer rappe tijd alle andere treffers precies zien te plaatsen. Een heel moeilijke zo niet onmogelijke opdracht.


De uitslagen van de wedstrijd.
Hieronder een overzicht van de deelnemers en hun score.

Over de wedstrijd en de stages.
We dachten met deze wedstrijd te bereiken dat andere schutters nu een grote kans zouden maken en dat de schutters die normaal gesproken in de top aanwezig zijn nu weleens minder zouden kunnen presteren. Maar dat gebeurde niet, de toppers zijn ook hier weer aanwezig en lieten zich niet afschrikken door de aparte opdrachten. Dat zal zeker gaan veranderen als we dit nogmaals gaan doen. Men is nu veel beter voorbereid en dat is enkel goed voor de competitie. En wie weet herhalen we dit nogmaals volgend jaar maar dan wel graag met iets meer deelnemers.

Wat opviel bij de stages:
Bij stage 1 Precisie was Robert Teske de beste schutter met 134 punten. Op de tweede plaats Eric Pronk met 132 punten en derde werd Frank Molleman met 131 punten.

Bij stage twee was Hans Imming de beste schutter, hij schoot de vier blikjes om in een tijd van 24,44 sec. 
Op de tweede plaats Jan Suijkerbuijk met een tijd van 25,23 sec.  En derde werd Leo Kras met 31,03 sec.
Let op, de laadtijd van de munitie daarin inbegrepen en natuurlijk alle blikjes om!

Bij stage drie The Jumper was Hans Imming de beste schutter met een score van 34 punten in 23,04 sec. gevolgd door
Eric Pronk met een score van 35 punten in 26,60 sec. Derde werd Jan Veenstra met een score van 34 punten in 26,18 seconden.

Bij stage vier Steel Plates was Hans Imming wederom de beste schutter met 4 staalplaatjes in 18,44 sec. De tweede plaats voor Robert Teske in een tijd van 20,37 sec. Derde werd Jan Suijkerbuijk in een tijd van 24,28 seconden.

Bij stage vijf The Swinger was Johan van Schaik de beste schutter met 36 punten in 32,48 sec. Op de tweede plaats
Frank de Groot met 34 punten in 32,19 sec. En derde werd Suzanne Molleman met 26 punten in 27,72 seconden.

Nawoord
Ondanks dat de organisatie had gehoopt op veel meer deelnemers was de dag zeer geslaagd. Groot voordeel is dat we hiervan natuurlijk ook geleerd hebben, het was a.h.w. een pilotwedstrijd en het zal nog beter lopen als we dit nogmaals organiseren. Qua financiën was het een "dure" wedstrijd omdat het inschrijfgeld weggestreept wordt t.o.v. de huur van de vereniging. En dan hebben we niet eens over de kosten van de prijzen, de tombola en de schijven. Een keertje "verlies draaien" is helemaal geen probleem maar liefst hebben we het andersom en houden we wat geld over. Van dat geld kunnen we weer andere leuke dingen inplannen zoals bijvoorbeeld de bijeenkomst in het GeoFort er eentje van was.

Het was erg gezellig in de nu nog te kleine kantine van SV Le Cartouche. Veel schutters bleven hangen en waren laaiend enthousiast over de stages. Sommige schutters konden na afloop zelfs nog wat schieten op de speciale doelen en trainen en ook dat werd door hen zeer gewaardeerd. Er was nu wat tijd over dus waarom niet.
Heel fijn dat we weer wat nieuwe gezichten zagen. En zo zie je maar elk evenement trekt ook weer andere WLASSH leden aan, dat zagen we ook gebeuren bij de bijeenkomst in het GeoFort op 17 november.

De gehele dag verliep soepel en we danken de bestuursleden van SV Le Cartouche Hans Imming en Anthony Versteegh voor hun grote inzet en voorbereidingen. En natuurlijk ook dank aan de andere WLASSH leden die hebben geholpen om dit mogelijk te maken. Een dankwoord ook aan Jaap Dam voor het werk achter de bar, het was top Jaap, tot gauw maar weer. 

WLASSH bestuur