WLASSH®
2011-2025

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 Montage magazijnbuis

Voorwoord.
De montage van de magazijnbuis is een simpele klus. Maar omdat tijdens een demontage niet altijd even scherp wordt opgelet, is een klein stukje over deze verrichting altijd nuttig ter ondersteuning.
Het wapen ligt volledig uit elkaar en men wil de magazijnbuis en het voorhout monteren.
Als voorbeeld nemen we een Winchester model 94 AE Black Shadow in kaliber .44 Magnum.
 
De volgende onderdelen hebben we dan op tafel liggen:

1  Magazine - magazijnbuis
2  Magazine plug - einddop buismagazijn
3  Magazine spring - magazijnbuisveer
4  Magazine plug screw - schroef magazijnbuis einddop
5  Magazine follower - aanbrenger (patroon)
6  Front band - voorste loopband
7  Front band screw - bout voorste loopband
8  Quick Detachable swivel - Snel afneembare riembeugel
9  Forearm - voorhout (in dit geval kunststof)

 
De onderdelen 1, 2, 3, 4, 5 en 9 in beeld.
Het volledig gedemonteerde wapen ligt daarboven. 
 
In principe kan men stellen dat voor elk ouder type model 94, elke magazijnbuis niet gelijk zijnde aan de lengte van de loop, een speciale bestelling of oplage is geweest. De latere modellen (de modernere laatste) konden afwijkende buislengtes hebben.
 
Maak met een pompstok de magazijnbuis schoon, u zult zich verbazen over de aanslag die op de doek terecht komt. Steek vervolgens de magazijnbuis in het voorhout. Ja, de Black Shadow heeft een voorhout van kunststof en het buismagazijn loopt er erg strak doorheen. Steek de magazijnbuis zo door het voorhout dat het grootste dwarsgat aan het eind van de buis naar onder toe wijst. Pas het voorhout in het wapen en plaats gelijk het gat over de bevestigingsnok welke onder de loop is aangebracht. Dit moeten we eerst doen, we lijnen nu precies uit, de rest gaat dan erg makkelijk.
 
Achterzijde van het kunststof voorhout welke in de voorzijde van de kast wordt gestoken.
De buis gaat door het voorhout heen, dit in tegenstelling tot de meeste houten modellen.
 
Voorzijde van de kast met de grote kamer voor de aanslag van het voorhout, de kleinere kamer voor de aanslag van de magazijnbuis en de boring voor de aanslag en doorgang van de aanbrenger en de patroon.
 
Aan de onderzijde van de loop is d.m.v. een zwaluwstaart- infrezing een nok geplaatst waarin later de bout van de magazijnbuis in wordt gedraaid. Dit zo simpel lijkende onderdeel kan je voor verrassingen plaatsen, iets waar ik aan het eind van het schrijven nog op terug ga komen. Het heeft niets met de montage te maken maar wel degelijk met de schietprestaties van het wapen.
 
Het voorhout in de kast steken en tegelijkertijd de magazijnbuis over de nok plaatsen en uitlijnen.
Grote gat van de buis aan de onderzijde houden!
 
De uitlijning met het grotere gat naar de onderzijde wijzend. Let op de 2 beschadigingen rondom het gat.
De uitlijning is niet goed gedaan maar toch heeft men de bout strak aangedraaid. Deze is dus ooit scheef gemonteerd. Het gat dus met wat fijn schuurpapier ontdaan van de bramen zodat de bout er straks weer keurig in past. De bout gaat erg krap door het gat.
 
We hebben het voorhout en magazijnbuis op het wapen gepast en uitgelijnd. Trek vervolgens voorzichtig de buis een klein stukje van de nok af en plaats de aanbrenger in de buis direct gevolgd door de veer. Goed te zien in de onderste foto. De achterzijde van het voorhout en de achterzijde van de buis laten we dus in de kast steken.
 
 De aanbrenger eerst en vervolgens de spiraalveer geheel aanduwen tot aan de aanslag in de kast.
 
De volgende stap is om de einddop te plaatsen. Deze einddop kan maar op één manier over de nok geplaatst worden. Duw de veer volledig aan en plaats de dop in de buis en wel met de vlakke kant naar onder gericht.
 
De ronde kant (aan achterzijde gat) van de eindop sluit mooi aan tegen de buiswand. Maar aan de onderzijde is de einddop voorzien van een vlak stuk. Daar drukt straks de bout op, een bout welke dus door het grote gat van de buis gaat en er niet op mag drukken. Kijk daar was die uitlijning voor nodig, iets waar de vorige eigenaar geen rekening mee heeft gehouden. Er zijn meer zaken waar men zeer gemakzuchtig mee omging, dat komt later wel aan bod.
 
Druk de einddop in de magazijnbuis en druk voorzichtig de buis terug over de nok. Controleer de uitlijning, er is altijd een kleine verdraaiing of verschuiving mogelijk. De volgende stap is natuurlijk het plaatsen van de bout. Maar eerst nog even de loopband over de buis en loop schuiven, dat lukt niet als de bout al is gemonteerd.
 
De voorste loopband kan vastgezet worden. Gebruik voor de bout, bit 150-5 van het Brownells set. Daarna kunnen we de magazijnbuis vastzetten. Op deze foto is ook duidelijk te zien dat de bout op het vlakke deel gaat rusten van de einddop. De einddop had ook volledig rond kunnen blijven maar dan hadden we een veel minder strakke afwerking gezien. De bout rust dan met een vlakke kant op een ronde buis en dat is aan de zichtkant echt niet mooi om te zien. En het zou meer uitsteken. Deze oplossing is dus mooi bedacht. 

 

 De bout met de hand de eerste gangen indraaien. Steek daarna een pen door het gat en draai voorzichtig aan.
 
De bout, aangedraaid tot op het vlakke stuk van de einddop, dus door het gat van de magazijnbuis.
Let a.u.b. goed op, niet te vast draaien! 
 
U draait de bout aan maar komt niet helemaal gunstig uit voor plaatsing van een riembeugel. Draai nooit de bout te vast. Draai de bout uit de draad en draai hem opnieuw in en tel de slagen tot deze vastloopt. Onthoud deze positie en draai terug met een klein beetje lichte borgvloeistof op de draad. Positioneer zoals u wil en laat drogen. Dat is 100 keer beter dan doordraaien tot de positie gehaald kan worden. De uitleg over deze waarschuwing heeft u nog tegoed en zal onderaan beschreven worden. 
 

Zo ziet het er weer keurig uit. Aan de bout gekoppeld een Quick Detachable Swivel oftewel een snel aanhaakbare riembeugel. Aan deze riembeugel wordt straks een mooie riem bevestigd van het merk "Montana Slings" Op 02-08-2012 bij Pat Sinclair een set besteld zowel voor de Trapper als de Black Shadow. Het resultaat wordt dan weer in een ander hoofdstuk vermeld. 

Aanvulling betreffende de veel in de tekst voorkomende waarschuwing over het te vast aandraaien van de bout.
De Amerikaanse schrijver Sam Fadala heeft veel onderzoek gedaan en een hele reeks boeken geschreven.
Deze in Wyoming levende wapenauteur heeft ook veel ervaring opgedaan met het Model 94.
Tijdens de precisieseries kwamen steeds verschillen naar voren tussen twee gebruikte Winchesters Model 94.
Een nader onderzoek toonde aan dat dit verschil in groeperen ontstond door een te vast aangedraaide bout aan het einde van de magazijnbuis. De spanning op de loop werd groter door dit te vast aandraaien en dat werd op de kaart zichtbaar door een grotere verticale afwijking. De treffers cirkelen gewoonlijk rond het hart van de schijf maar bij een te vast zetten van de bout werd de treffers zichtbaar als een langgerekte verticale groep. Normaal gesproken zou het amper opvallen en zijn niet alle lever action schutters bezig met precisie schieten. Toch is dit zeker mogelijk met dit wapen. Schutters die er wel mee schieten op de schijf kunnen dit dus ervaren. Let dus op de vorm van de groep en denk aan de bout!