WLASSH®
 2011-2025

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 Montage van het model 94 AE (deel 2).

18-08-2014
Montage van een Winchester model 94AE (deel 2).
Waarom dit deel 2?
Tijdens de maak van deel 1 zag ik na een tijdje dat ik niets had geschreven over de magazijnbuis en het houtwerk.
Dat is duidelijk te zien in afbeelding 18 en 20 in deel 1. In afbeelding 18 is er nog geen kolf of voorhout geplaatst terwijl dit in afbeelding 20 opeens wel het geval is. Waarschijnlijk heb ik me volledig geconcentreerd op de metalen delen en zeker die van het slot en daar niet verder aan gedacht. Of heet dit "afraffelen"? Jaaah, dat werd op school vroeger ook zo gedaan met het huiswerk. Dat was qua onderwerp vaak niet leuk en dan is het logisch dat het zo verloopt. Nu is het een hobby en ook nog heel erg interessant en dan mag zoiets niet gebeuren.  Reden om dit alsnog netjes af te handelen.
Deel 2 gaat dus over de montage van de magazijnbuis, het voorhout, de kolf en de tangsight. 
Maar mocht u, oplettende lezer, toch nog iets lezen of zelf ervaren wat afwijkt, laat het me weten dan kan ik het aanpassen.
 
Monteren van de zadelring.
Het wapen ligt compleet op tafel maar er ontbreekt nog een onderdeel aan de zijkant van de kast en wel de zadelring. De kleine Trapper karabijntjes bezitten zo'n ring.
 
De Trapper karabijn is weer technisch gereed, nu alleen nog het houtwerk en wat kleine delen.
 
Voordeel zadelring i.c.m. de veiligheid.
Het beste is om deze ring eerst met de hand aan te draaien om vervolgens definitief vast te zetten met een staafje of in dit geval de bithouder. Draai niet teveel aan, vast is vast.
Deze zadelring heeft in combinatie met de "cross bolt safety" een voordeel.
In Amerika hebben ze een gruwelijke hekel aan zo' n type veiligheid en grotendeels wordt deze dan ook verwijderd uit het wapen. Een uitstekende nok, dwars door de kast stekend. De knop naar buiten betekent dat er gevuurd kan worden, eenmaal ingedrukt staat het wapen op veilig. Of beter gezegd, de haan zal bij overhalen van de trekker op deze nok vallen i.p.v. op de slagpen.
Ik ken dit systeem al jaren, het stoort me niet maar je moet wel even opletten dat hij niet per ongeluk op de veiligheid iwordt gezet. Dat kan gebeuren tijdens het laden van het wapen. Het wapen ligt dan op de linkerzijde op tafel, precies daar waar de veiligheidsknop uitsteekt. Die wordt dan door het aandrukken van de patronen ingedrukt. Het wapen staat dan op veilig. Altijd even checken voor het schieten of dit zo is.
Kijk, bij een Trapper karabijn met zadelknop is het indrukken van de veiligheid tijdens laden van het wapen niet mogelijk. De linkerzijde van de kast blijft door de zadelring een stukje van het tafelblad weg en zodoende ook bij de pen van de veiligheid vandaan. Dat is dus het voordeel van de zadelring.
 
Montage van het voorhout.
We gaan eerst het voorhout plaatsen en dan pas de magazijnbuis. Zorg dat het voorhout geen vuil bevat en controleer op beschadigingen zoals een splinter e.d. Maak dat eerst in orde, spuit heel licht wat ballistol op het hout en plaats het voorhout dan op het wapen. Steek voorzichtig iets schuin in de voorzijde van de kast en klik dan pas tegen de loop aan.
Op de volgende afbeelding is nog net de rand in het voorhout te zien, een rand welke weer in het voorste deel van de kast steekt.
 
Let ook op de holte aan de onderzijde van de loop. Dat is precies de plek waar straks de bout van de loopband geplaatst wordt.
 
Loopband monteren.
Is het voorhout eenmaak in positie gebracht, dan is het zaak om deze te borgen d.m.v. een loopband. De loopband wordt over de loop en voorhout geschoven en wel zo dat de boutkop aan de linkerzijde van het wapen komt te zitten. Zet de bout nog niet direct helemaal vast maar wacht tot de magazijnbuis in positie is geplaatst.
 

Voor het aandraaien van het boutje gebruiken we straks bit nr. 180-4 vanuit het Brownell's set. 

Montage van de magazijnbuis.
Na schoonmaken kan de buis worden gemonteerd. Deze magazijnbuis kan trouwens 9 stuks .357 Magnum patronen bevatten. Een patroon in de kamer en je hebt een 10- schots wapen tot je beschikking.
Steek de aanbrenger in de magazijnbuis zoals te zien is op onderstaande foto.
 
Onder het wapen vinden we de magzijnbuis, de aanbrenger en de veer. Let ook nu op de kleine holte in de magazijnbuis aan de linkerzijde. Dat is waar de bout van de voorste loopband straks langs gaat.
 
De zijde van de buis (zonder gaten) welke in de kast wordt gestoken. Daaruit stekend de aanbrenger voor de patronen.
 
De loopband voor het voorhout is nog niet aangedraaid en nu is het tijd om de magazijnbuis in te steken.
 
Steek voorzichtig de magazijnbuis in de kast. De aanbrenger zal natuurlijk iets naar binnen geduwd worden, geen enkel probleem. U zou hem natuurlijk ook achteraf kunnen induwen, ook dat kan. Ik heb nu even voor deze volgorde gekozen. Duw de magazijnbuis zover in totdat deze stuikt in de kast, loop en magazijnbuis zijn nu aan de andere zijde (monding loop) bijna qua lengte gelijk.
Draai de magazijnbuis in positie zoals aangegeven op onderstaande afbeelding. Het grote gat dwars in de buis komt aan de buitenzijde. Plaats de veer in de magazijnbuis en druk aan totdat deze de aanbrenger door de kast steekt. Oh ja, vergeet daarna niet de loopband van het voorhout vast te zetten!
 
De kale plekken op loop en magazijnbuis zijn ontstaan door de voorste loopband.
 
Loopband plaatsen en magazijndop vastzetten.
Nu de magazijnbuis is geplaatst kan de voorste loopband worden geplaatst. Schuif deze in positie maar wacht nog even met vastzetten.
De volgende stap is om de magazijndop in te brengen en de magazijnbuis vast te zetten.
Duw de stop in (zoals aangegeven in onderstaande afbeelding) en druk de veer in de buis. De magazijndop heeft een groot gat dwars op de hartlijn, welke doorloopt in een gat met schroefdraad. Het grote gat aan de buitenzijde houden, daar wordt de bout straks ingestoken. Draai de bout aan met bit
 
Voorste loopband met bevestigingsboutje. Ook deze loopband wordt vanaf de linkerzijde vastgezet.
 
Loopband ingeschoven in positie. De magazijndop en het boutje exact in de positie zoals ze geplaatst dienen te worden.
 
Zicht op het resultaat. Het boutje van de voorste loopband glijdt tussen magazijnbuis en loop door, vandaar de eerder genoemde holte. Het boutje van de magazijndop drukt ook in een holte onder in de loop. Na vastzetten van de loopband is het een degelijke verbinding ontstaan tussen loop en magazijnbuis.
Let ook even op de typische korrel van deze Trapper karabijn.
 
Wat rest er nu nog om een compleet wapen te hebben? Dat zijn enkel nog de kolf en de daarop gemonteerde richtmiddelen, in dit geval de tangsight. De tangsight is geplaatst op de bovengreep, waar ook de kolfbout doorheen loopt. Voor montage van de tangsight verwijs ik naar het hoofdstuk "monteren van een tangsight". We hebben het nu alleen even over de kolf zelf.
 
De kolf van de Trapper met aan de achterzijde een extra bevestigingspunt voor de aanhechting van een riem. dat is niet standaard, dit is een Uncle Mike onderdeel welke later op het wapen is gezet.
 
De kolf schuiven we voorzichtig tussen de twee grepen totaan de aanslag. Met de twee grepen bedoel ik de "upper" en "lower tang" van de kast.
Ook op de volgende afbeelding is straks een rand in het hout te zien. Zodra het hout in positie is gedrukt, met de hand de grepen van het wapen aandrukken door stevig vast te pakken, de onderste greep kan immers scharnieren om een bout en zal naar de kolf toegetrokken worden. Dan pas de bout insteken en aandraaien. De bout door de bovenste greep insteken en in de onderste greep in de schroefdraad draaien. Doe dit met de hand totdat het niet verder meer gaat en zet vast met bit
 
De "lower tang" oftwel de onderste greep vormt één geheel met het slot. Bij normale demontage van het wapen blijft dit dan ook als geheel aan elkaar vast zitten. Het is zaak om na het vastzetten van de hoofdbout voor de kolf, nog even de bout voor deze ondergreep na te trekken. Die kan zomaar iets aangedraaid worden. 
 
Het wapen is weer compleet en volgens mij zijn alle punten nu wel behandeld.
Mocht er nog iets niet kloppen of gewijzigd moeten worden, neem dan contact met me op dan passen we het aan indien nodig.
Ik hoop dat het voor u straks een goede leidraad zal zijn om uw wapen te demonteren en natuurlijk ook weer te monteren. Het moet met behulp van de uitleg en een goed bitset voor een ieder een hulpmiddel zijn om dit aan te durven. Het scheelt geld, u hoeft niet naar de wapenhandel maar kan direct zelf aan de slag. En wil u nog wat weten over de richtmiddelen, kijk dan naar de eerder gemaakte hoofdstukken.
Ziet u het totaal niet zitten om deze klus op te pakken, geen nood, er zijn ook goede wapenhandelaren in Nederland die dit serieus aanpakken en u weer een degelijk wapen teruggeven na een reparatie.
Veel succes met uw de- en montage.
 
Robert Teske
 
PS
Ik zal nog wat bitnummers invoeren om het compleet te maken!