WLASSH®
2011-2024

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 Huls blijft in kamer na repeteren.

17 mei 2012

De duurtest.
Na 12700 patronen te hebben afgevuurd ging er wat mis. Nu zult u zich afvragen waarom we precies weten hoeveel patronen er door het wapen zijn afgevuurd. Heel simpel, dat staat in het schietregister beschreven. Het is voor ons belangrijk om de lever actions te onderwerpen aan een duurtest. Alleen door veelvuldig te schieten leert men een vuurwapen goed kennen. Wapens bezitten en er nooit mee schieten, sorry maar het is voor de technische kennis absoluut te weinig. Ik zal niets zeggen van de historische kennis, die kan bij een niet schutter ook heel hoog zijn. Dit even ter verklaring van de genoemde aantallen.
 
De storing.
De hulzen bleven zo af en toe in de kamer achter.
Mijn vader vond het prettig om bij de precisieseries de patronen per stuk te laden, dus direct in de kamer. Helemaal geen probleem, het wapengewicht blijft mooi constant en het geeft een rustmoment tijdens het schijfschieten. Zelf doe ik dit nooit maar start wel direct met een patroon in de kamer om vervolgens gelijk de andere in de buis te duwen. Mijn schijfserie start dus met een geladen 10 schots wapen. Ik heb het wel over de karabijn en daar gaan maximaal 9 patronen in de buis. Waarom we dit vertellen": bij het per stuk laden zal men sneller ervaren dat er iets mis is dan tijdens repeteren. Bij per stuk laden gaat het veel rustiger en is de kans dat een huls achter blijft sneller aanwezig (mits er een storing aanwezig is natuurlijk). Als men het wapen volledig voorziet van patronen, dan zal tijdens de eerste negen repeteeracties er niets mis gaan maar zal de laatste huls in de kamer kunnen blijven! Dat is vreemd maar waar en iets wat nog uitgezocht moet worden. Diverse keren is dit ons overkomen, vandaar. In ieder geval hebben we een probleem, een paar keer een huls uit de kamer peuteren is niet hinderlijk maar elke schietsessie dit doen, dan gaat het snel vervelen.
 
Wat is het probleem?
Het probleem zit hem in de patroontrekker oftewel de extractor. Hieronder een foto van de slede- afsluiter of wat sommige noemen de grendel. We hebben moeite om bij een Winchester te praten over een grendel, daar stellen we ons iets anders bij voor. 
Onze afsluiter loopt in een geleide baan en bedienen we niet direct zelf met de hand zoals bij een grendelgeweer met knop aan de grendel. Zolang we nog niets beters weten, zullen we dit een slede- afsluiter blijven noemen.
 
De Amerikanen noemen alles wat afsluit de Bolt. Ja, dat is leuk maar een lever action is geen Bolt- action!
 
De slede- afsluiter, liggend op zijn kop. De twee gaatjes zijn voor het vastzetten van de 2 boutjes. Deze houden de extractor (patroontrekker) in positie. De oude en de nieuwe patroontrekker liggen erboven. Weet u welke de oude is? Degene met wat aanslag achter de klauw is de oude. Aan de achterzijde van de slede- afsluiter zien we wat glimmende sporen, dat is het punt wat de haan naar achteren duwt tijdens repeteren. Voor het mooie zou dat gepolijst moeten worden.
 
Nog maar een foto, nu vanaf de andere zijde genomen. In de rubriek "Gereedschap" hebben we een Facom schroevendraaier set getoond. Dat set hebben we nodig voor het los- en vastzetten van de kleine boutjes van de extractor. Het Brownells set biedt hier geen uitkomst en dat is eigenlijk opmerkelijk. Een Winchester is wel degelijk Amerikaans en zowat elk gezin heeft er wel één gehad of heeft hem nog. Dat Brownells deze bits niet in hun top set heeft opgenomen is op zijn minst vreemd te noemen.
 
Aan de slede- afsluiter vast zit de ejector. Dat is een verend stukje metaal welke de huls kantelt tijdens het uittrekken. Hij zorgt er dus voor dat de huls wel in de goede richting uitgeworpen wordt. Onder de slede- afsluiter zien we de slagpen en vervolgens de patroontrekker met de twee bevestigingsboutjes.
 
Een nieuwe patroontrekker hadden we al gereed gelegd maar of we deze nu ga monteren is de vraag. Bij bestudering van de oude zien we geen sporen van breuk, alleen is de vorm na jaren gebruik wat anders dan normaal. Als we de nieuwe monteren, dan merk je wel een goed verschil, veel meer kracht is nodig om hem weg te duwen. Het is de moeite waard om de patroontrekker weer terug te forceren in zijn normale vorm. Zo gezegd zo gedaan. op een blokje hout het metaal iets doorgebogen en steeds vergeleken met de nieuwe. Het is niet veel maar het verschil was goed zichtbaar. Na deze bewerking moeten ze mooi gelijk ogen. Het ziet er goed uit maar werkt dit ook naar behoren? Het is nuttig om ook dit te proberen en het scheelt weer kosten. 

 

De slede- afsluiter van de Trapper karabijn. Goed te zien zijn, de ejector en de patroontrekker.
Normaal gesproken moet men aardig wat druk uitoefenen om de klauw van de patroontrekker weg te kunnen duwen.
Gaat dit erg makkelijk, dan zal een storing snel ontstaan, zeker bij hulzen die iets meer afgerond en veel gebruikt zijn. 
 
De huls staat op het punt om rechts uitgeworpen te worden. Er ontstaat door de samenwerking van de patroontrekker en de ejector een momentkracht. De patroontrekker trekt of beter gezegd houdt de bodem van de huls naar zich toe, de ejector duwt aan de andere kant, de hulsbodem van zich af. Uitwerpen kan nog niet, de kamer belet dit. Zodra de hulsmond geen steun meer ondervind van de kamer, zal deze met kracht rechts uitgeworpen gaan worden. Weet u nog? Angle Eject! 
 
16-07-2012
Ondertussen zijn er al weer 250 patronen met de Trapper verschoten, zonder uitwerpstoring. Het is nog te kort om te concluderen maar vooralsnog lijkt de buiging van de patroontrekker voldoende om de storing weg te nemen. Na enige tijd zullen we aangeven of dit probleem terug gaat komen. Bezoek dan zo af en toe de site en kijk naar een eventueel vervolg.
 
22-12-2015
De karabijn heeft inmiddels 15600 patronen zonder haperen verschoten. Dus 2900 patronen na  de storing met de patroontrekker! Ze gaan gewoon probleemloos als patroon in de kamer en als huls uit het wapen gegaan. We kunnen dus stellen dat de reparatie gewoon succesvol is en altijd is toe te passen. Geen nieuwe patroontrekker bestellen maar zelf doen! Scheelt tijd en geld.

24-01-2022
Zo dan zijn we opeens zeven jaar verder. De karabijn heeft inmiddels iets over de 17000 patronen verschoten en werkt nog steeds probleemloos. Een paar jaar is het wapen minder gebruikt, zo nu en dan voor een doosje patronen. De laatste jaren is het wapen telkens weer succesvol tijdens de WLASSH wedstrijden. De voorzitter van de WLASSH Robert Teske leent het oude wapen van zijn vader af en toe uit aan topschutter van politie, tevens bestuurslid van de WLASSH Sandro Terstegen.
Sandro werd afgelopen jaar Nederlands Kampioen met dit wapen.