Origineel, antiek, replica of ongewenst.
Het is niet voor iedereen duidelijk wat het verschil is tussen een origineel, een antiek of een replica wapen.
Zo stonden de wapens in de folder uit 2002. Toch wel bijzonder want het startte met dit model in 1894 en nu is het 2017!
Welk wapenmodel kan dit evenaren?
Een later geproduceerd Model 1873 uit de Miroku fabrieken is dus nooit vrij maar altijd verlofplichtig. Al is hij 100 % identiek aan het oorspronkelijke wapen. Met dit wapen kan men nitro patronen verschieten. Dus een kaliber .44-40 WCF met daarin rookloos kruit als drijflading. En dan is het dus niet meer vrij in Nederland.
Beter een Japanse 94 dan helemaal geen 94!
En dan verwachten wij van de KCT- medewerkers dat ze dit alles weten. No way! De materie is complex en je moet met goede argumenten komen om deze medewerkers te overtuigen. Deze argumenten willen we graag aandragen. En natuurlijk doen we dit zoals altijd in goede harmonie.
Het is echter een tamme patroon als je ze vergelijkt met de .308 Winchester patroon of de .30-06. Deze zijn vele malen krachtiger en geen mens hoor je erover praten. Dat wordt allemaal op verlof geplaatst omdat een burgerbond de regels zo gedraaid heeft dat hier bijna alles op verlof te zetten is.
De .357- en .44 Magnum zijn de klos maar alle andere kalibers die vele malen sterker zijn vormen geen enkel probleem. Dat is op zijn minst gezegd vreemd. We plaatsen het weer even in de voertuigbranche en stellen het volgende:
Een 250 cc motorfiets is verboden (de KNMV wil dit zo) in Nederland maar je kan gewoon een 1000 cc model aanschaffen en ermee rijden.
Het is te hopen dat er heel snel een 50 meter GKG discipline komt voor dit wapen. We wachten niet te lang anders starten we zelf een actie, een kwestie van tijd. Mensen die geen verstand hebben van wapens (Duisterhof en Hoogeveen van de KNSA horen hier zeker bij) bepalen vanachter het bureau wat wel en wat niet mag en dat moet afgelopen zijn.
22-08-2017
De KNSA heeft werkelijk geen enkele inspanning verricht om ons tegemoet te komen. Sterker nog, "rancune en hekel aan" liggen ten grondslag aan hun besluit om helemaal niets te doen. Kunt u zelf checken op de KNSA site. Na de laatste melding is er nooit meer iets geschreven in het cluborgaan. Ze hebben het simpelweg dood laten bloeden terwijl het wel was beloofd!
En ook hebben we als bewijs een schrijven van een KNSA afgevaardigde die de lever action afkraakt. Altijd handig om te hebben.
Dat ze een mening hebben is prima en moeten ze zelf weten maar wat minder fraai is, is dat ze achter de schermen heel langzaam de lever action de grond in boren. Ze hebben er niets mee en anderen mogen hier ook niets mee hebben.
De aanvraag was gewoon correct want het wapen is een GKG vrij geweer niet groter dan 8 mm. Waarom weigert de Politie dit wapen dan?
We vermoeden dat de KNSA in den lande de afdelingen KCT foutief informeert. De hetze is niet enkel tegen het kaliber gericht. Nee het is zelfs gericht tegen het wapensysteem en wel de lever action als zodanig. KCT neemt het zekere voor het onzekere en weigert het wapen. Het bewijs is er want vaak wordt gezegd; "ja maar het is toch een lever action, daar is toch wat mee". Alsof een lever action wapen opeens een gevaarzetting vormt voor de samenleving door zijn manier van repeteren. De semi- automaat met allerlei agressief ogende troep erop gebouwd; daar hoor je niemand over. En dan praten we al helemaal niet over die "airsoft invasie" met al die als leger eenheden uitgedoste figuren. Dat mag allemaal. Waarom dan een handmatig repeterend wapen met een redelijk licht kaliber (veelal revolvermunitie) weigeren om op verlof te zetten. Wie stookt hier de boel op vragen we ons af. Waar zijn de verstandige mensen gebleven?
En als je maar lang genoeg blijft stoken gaan de anderen op den duur dit nog geloven ook. Dat is toch niet zoals het hoort.
Jazeker kunnen we dat. We kunnen ook vanuit onze organisatie de KCT zelf gaan informeren. Dan kunnen we nog even een paar leuke details naar voren brengen over de KNSA en hun waardeloze reglementen. We hebben dat al eerder succesvol gedaan met het KKG reglement en de .22 Magnum patroon. Ook dat klopte niet! Ook daar was de KNSA een hetze begonnen. Elk clubblad weer moest Pietje (belerend mannetje) Hoogeveen weer zo nodig een paar antwoorden geven op zelf verzonnen vragen aangaande de .22 Magnum. Ja hoe weten we dit he? Maar gelukkig is het hem niet gelukt en staan er inmiddels een hele reeks .22 Magnum lever action wapens in het Verona systeem. En waarom ook niet, het is een fantastisch schietend randvuur patroontje die iets feller is dan de .22 long rifle.
De KNSA heeft er een bloedhekel aan en beroept zich steeds op de ISSF. Dat hebben we eerder uitgelegd en is grote onzin.
We kunnen ook zeer rustig geladen .22 Magnum patronen kopen en wel die van het merk Federal. Het ontloopt elkaar echt niet zoveel. De hetze van de KNSA is hiermee aangetoond, onterecht. Dan hadden ze ook duidelijker de .22 long rifle moeten specificeren in hun reglementen en dat doen ze ook niet. Knoeiwerk dus van een stel (niet door enige kennis gehinderde) KNSA roeptoeters.
In hun reglement staat: Een klein kaliber is een .22 randvuur patroon met loden of andere legering kogel.
Prima maar dan zijn de .22 short, .22 long, .22 long rifle en de .22 Magnum allen klein kaliber patronen en dus toegestaan.
Deze specificatie van de KNSA is doorgestuurd naar de Politie, u kent de afloop.
Goede juristen maken er straks gehakt van en er zijn er die al klaar staan om dit te starten. Dat is dan weer hun hobby!
Het is maar goed dat de KCT- medewerkers dit hebben gedaan. Ga je elke keer de KNSA laten beslissen dan is er over een aantal jaren geen KCT afdeling meer nodig en doet de burgerbond de administratie wel. Althans dat zouden ze wat graag willen, de dienst uitmaken in wapenland.
Eerste aandachtspunt De Raad van State.
Laten we beginnen met een eerste aandachtspunt. Oh nee, laten we er maar gelijk twee noemen. De eerste kennen we al maar wie houdt zich hieraan?
De uitspraak van de Raad van State heeft onzekerheid gebracht binnen het politiekorps. Ze weten dat er geen ene moer meer over is van die KNSA shit maar bij gebrek aan beter hanteren ze het enige wat ze nog hebben.
Daar is wat voor te zeggen want een goede richtlijn is er niet, dan maar de slechte blijven hanteren, dan heb je in ieder geval wat.
Lijkt me aardig voor een paar jaar maar niet voor jaren. Als de Politie niet snel met een eigen plan komt wordt het alleen maar slechter. Dan gaan ze op twee belangrijke terreinen verliezen. Wat die ander is? Wat dacht u van de ICT afdelingen en de cybercrime toekomst. Je hebt voor beide takken echte specialisten nodig. Voor de ICT zijn ze bereid om burgers aan te trekken. He, dat kan dan toch ook bij de andere tak gebeuren. Misschien een goede oplossing.
Wij als lever action schutters vallen met onze sport niet onder een ISSF reglement, willen we ook helemaal niet. Wij zijn Nationaal bezig en hebben geen Internationaal reglement nodig.
Even een uitleg: De KNSA discipline Militair Pistool valt ook niet onder de ISSF, wordt ook niet door hen erkend maar is een puur Nationaal ding. En dus mag het met eigen opgestelde regels plaatsvinden. Zo is ook later door de schutters de discipline Service Pistool Nationaal erkend. Echt niet door de KNSA bedacht maar door schutters zelf (na jarenlang zeuren) aangevraagd en erdoor gedrukt. En zo zijn er nog meer disciplines die alleen onder het Nationaal reglement vallen.
Maar bij een aanvraag van een lever action wapen (GKG) verwijst men naar het KNSA reglement. Die verwijst op zijn beurt door naar het ISSF reglement. We moeten ons voor het 100 meter GKG gebeuren houden aan het ISSF reglement. Dus een wapen niet groter dan 8 mm.
Wij schieten meestal op 25 en 50 meter afstand, de tak van schietsport welke het meest beoefend wordt want het kan regionaal en veelal op eigen club plaatsvinden. Ook schieten we met klein en groot kaliber wapens op deze afstanden. En soms wordt uitgeweken naar de 100 meter afstand mits dit makkelijk te bereiken is.
Bij de aanvraag van een GKG wapen (een .357 Magnum als voorbeeld) gaat men gelijk kijken naar het KNSA reglement en dus ook op de doorverwijzing, de ISSF reglementen voor 100 meter afstand. En nu komt de verrassing;
Op bladzijde 368 in het dikke reglement kan men hoofdstuk 7 Rifle Rules zien.
Waar is dan die 100 m afstand?
In het hele reglement is niets te vinden over een GKG 100 meter discipline. Waarom verwijst onze bond dan naar deze ISSF regels?
Grote onzin toch. Dus zien we deze verwijzing als ongeldig en niet ter zake doende.
Dan kan die belachelijke 8 mm grens (enkel voor ISSF wedstrijden) op Nationaal niveau vervallen en kunnen we een lever action in kaliber .357 Magnum, .44 magnum of .44 Special gewoon aanvragen. Gewoon weer oprekken naar wat het ooit was, maximaal kaliber is .45. Ja want we zijn immers Nationaal bezig. Of niet soms?
Is dit nu zo moeilijk? Moeten we het nog verder uitdiepen? Geen probleem hoor, we hebben als WLASSH organisatie heel veel tijd beschikbaar om alles na te pluizen.
Wat we ook gaan doen is dit schrijven sturen naar alle KCT afdelingen in Nederland; opdat ze goed inzien waar men mee bezig is bij de bond. En dan hopen we dat ze voor eens en altijd besluiten om de adviezen van de KNSA naast zich neer te leggen.
De strijdbijl is opgegraven en probeer ons maar te stoppen!
Later volgt nog een verrassing voor alle experts in Nederland!
Ooit hebben we er voor gewaarschuwd. Dit zal deels het KNSA discipline verhaal verder onderuit halen en de experts een wat onbehaaglijk gevoel gaan geven. Want ook zij hebben allen meegewerkt aan een foute toekenning van heel wat wapens.
Robert Teske
Van de redactie:
De Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius heeft op 31 januari 2023 de aanvraag van de WLASSH voor een nieuwe schietsportdiscipline voor lever action geweren gehonoreerd.
Deze Lever Action Geweer discipline conform het WLASSH schiet- en wedstrijdreglement (naar keuze 25 en 50 meter), is door de minister van justitie en veiligheid erkend als een legitieme vorm van schietsportbeoefening. Dit betekent dat alle lever action geweren met een buismagazijncapaciteit van minimaal 4 patronen, in kalibers vanaf .22 long rifle randvuur tot en met .50 centraalvuur, met nitrokruit of zwartkruit als aandrijflading, zijn toegestaan mits de verlofhouder met het betreffende wapen kan oefenen op zijn/haar schietvereniging.
Klik hier voor meer informatie over winnaars en verliezers.