WLASSH
2011-2024 
 Winchester Lever Action Shooters Society Holland 
 

 Origineel, antiek, replica of ongewenst.

07-05-2014 + aanvulling onderaan van 22-08-2017.

Het is niet voor iedereen duidelijk wat het verschil is tussen een origineel, een antiek of een replica wapen.
Dat ervaar ik op de schietbaan maar daarnaast zeker ook aan de bar in de kantine van de vereniging.
Tijdens het schieten komt regelmatig voor dat een geïnteresseerde schutter even komt kijken. Je ziet hem denken;
“Geinig, iemand met een cowboygeweertje met diopter, kijken wat ie er van terecht brengt”. De kaart hangt op 50 meter en de serie wordt staande verschoten, de kijker is duidelijk nieuwsgierig naar het resultaat.
Het wapen met zijn 16 inch loop is zo kort, dat kan toch nooit wat worden.
De venijnige knallen van de .357 magnum patronen klinken met gepaste tussenpozen. De terugslag is acceptabel, de .357 Magnum munitie is zelf aangemaakt en wordt keurig in de midden range geladen. Geen zware klap op je schouder maar een licht voelbare tik, je zou het zo uren kunnen volhouden. De loop blijft keurig op constante temperatuur, iets wat de levensduur en prestatie ten goede komt en dat nu al ruim 14000 schoten lang.
 
Een ideaal GKG kaliber voor een 50 meter binnenbaan. Ja, het is een GKG kaliber! Wat zou het anders zijn? Soms een klein kaliber? Het is toch echt geen .22 mannen van de LTC GKG!
Maar jammer genoeg hebben deze personen er niets van begrepen en houden ze halsstarrig vast aan het grendelgeweer en de semi- automaat als zijnde de enige wapens voor het GKG schieten.
 
Eindelijk is de serie verschoten en komt de kaart zoemend aan zijn ophanghaken terug zwevend naar het beginpunt.
De schutter natuurlijk hopend op een mooie groep en de kijker straks verbaast om die groep. “He, dat had ik niet verwacht, dat ziet er mooi uit”. De collega schutter is duidelijk verrast en laat dit ook blijken door de volgende opmerking;
“Die replica cowboy geweertjes schieten toch verdomd leuk”.
“Inderdaad”,  kaats ik vriendelijk maar lichtelijk geïrriteerd terug. De man is vriendelijk maar hoe durft hij mijn wapen een replica te noemen! Ik sta notabene te schieten met een Winchester model 94 AE in kaliber .357 Magnum, een volwaardig lid van de Winchester familie, made in the USA. De bakermat van het repeteerwapen wordt hier even minzaam als cowboy geweertje weggezet. En dat dioptertje is een klassieke tangsight van Lyman! En die AE staat voor "Angle Eject".
Ik zal die man wel even de waarheid zeggen. Dat gaat natuurlijk op uiterst vriendelijke wijze, ik ben een vriendelijk man en wil altijd graag iets uitleggen. “Nee meneer, u heeft het mis, dit is een origineel wapen”. “Oh ja, uit welk jaar, hij ziet er nog zo goed uit”. “Hij is nu ongeveer zo’n 25 jaar oud”. “Oh dus ook geen antiek wapen?” “Dan is het toch een replica, Winchester bestaat toch niet meer”, vervolgde hij zijn vragen.
U ziet beste lezer, hier komen we niet uit vandaar dit stukje voor nadere uitleg.
 
Het zou voor alle medewerkers van Korps Chef Taken ook een leidraad kunnen zijn bij het maken van een beslissing als er weer een aanvraag binnenkomt van een schutter die een lever action wapen wil aanschaffen.
 
Wat is een origineel wapen?
We stappen daarvoor even terug en gaan naar de autobranche. 
Stel we gaan een nieuwe Porsche kopen, zo’n mooie met de aanduiding “911”, u kent ze zeker. We gaan hem morgen bij de dealer ophalen, hij is 1 maand geleden gefabriceerd in Stuttgart, het is dus een originele Porsche made in Germany. 
Niemand maar dan ook niemand zal dit raspaardje uit Duitsland een replica noemen. Geen twijfel mogelijk, hij is maar 1 maand geleden gebouwd maar het is toch echt een originele Porsche 911, net zo origineel als de 911's welke 25 jaar geleden werden gebouwd door dezelfde fabriek. Al zijn ze niet exact identiek meer, het is wel degelijk een origineel model van Porsche. 
Waarom denken we dan niet zo als het om wapens gaat? Ons model 94 is ook 25 jaar oud maar komt wel degelijk uit de originele Winchester fabriek in New Haven, Connecticut. Wat is het dan voor een wapen? Ik leg het even aan de sportschutter uit:
 
Het is dus een origineel wapen.
Het is geen antiek wapen.
Het is zeker geen replica. 
Duidelijk toch? 
Zo dat is er uit, dat kan die meneer in zijn zak steken! Zijn we er dan? Nee natuurlijk niet, dat zou veel te makkelijk zijn, we gaan dus nog even door met hem, hij krijgt een hele uitleg, dat heeft hij wel verdiend als geïnteresseerd schutter.
Winchester besluit om op een bepaald moment weer een oud model in productie te nemen. In eigen fabrieken start men met deze productie. Geen probleem natuurlijk, wederom is het dan een origineel wapen, niet antiek maar zeer zeker geen replica. Zie het maar als een herstart van de productie. 
 
Terug weer naar de autobranche. Volkswagen besluit om de kever weer te gaan bouwen. Zelfs al lijkt het nieuwe model niet op de oerkever, het is toch een originele VW kever die in de showroom staat. Liefhebbers vinden het niets maar niemand zal zeggen dat het een replica is of een veredelde Ruska buggy. En ook op kenteken komt gewoon het type te staan zoals de fabriek dit heeft genoemd. 
Een Winchester Model 1894 uit 2002 is ook gewoon een origineel wapen van de Winchester fabrieken. 

Zo stonden de wapens in de folder uit 2002. Toch wel bijzonder want het startte met dit model in 1894 en nu is het 2017!
Welk wapenmodel kan dit evenaren?

Hier ziet u een zeer fraaie Winchester Trapper karabijn in kaliber .357 Magnum. Looplengte 16 inch en een genot om mee te schieten. Een 100 % origineel wapen made in the U.S.A. Ongewenst in Nederland in dit kaliber, kom nou toch!
Lees maar snel verder! 
Wat is dan een replica?
Winchester heeft mooie lever action wapens geproduceerd en natuurlijk hebben de concurrenten zoals Whitneyville en Marlin ook mooie dingen gemaakt maar toch net iets minder tot de verbeelding sprekend. Winchester is meer geliefd, dat is duidelijk te merken aan de vele fabrikanten die er zijn die de Winchester modellen produceren / nabouwen. Denk dan aan de merken Rossi, Uberti, Chiappa, Cimarron en EMF. Deze bedrijven hebben een hele reeks replica’s geproduceerd van modellen die ooit uitgebracht zijn door Winchester. Als ergens een fabrikant (niet zijnde Winchester zelf) besluit om een Winchester model 1886 of 1873 te gaan bouwen, dan is dat dus duidelijk geen origineel wapen, ook geen antiek wapen maar een replica. Dat hoeft niet slecht te zijn, integendeel, de kwaliteit is gezien het gebruik van moderne CNC verspaningsapparatuur juist behoorlijk hoog.
Italië en Brazilië zijn landen die nogal gek zijn van het nabouwen van lever action wapens. Er is dus heel veel aanbod. Tijdens de historische zwartkruit wedstrijden zijn dan ook heel veel Uberti modellen 1873 te vinden, replica’s van het originele Winchester Model 1873 wat ooit uitkwam in 1873. Dit wapen wordt bij KCT aangevraagd als zijnde een Historisch Wapen met als bijbehorende discipline Pope, wat staat voor Historisch achterlaadgeweer. 
 
Hierboven ziet u dus een replica van het Winchester model 1873. Dit wapen is geproduceerd bij het Italiaanse bedrijf Uberti. De wat overdreven (niet lelijk hoor) gevlamde kast laat al snel zien dat het hier om een replica gaat. Dit model wordt veel gebruikt tijdens de zwartkruit wedstrijden en dan kiest men veelal voor het kaliber .44-40 WCF. 
 
Wat is antiek?
Antieke wapens zijn eigenlijk oude wapens welke veelal vrij zijn om voorhanden te hebben, de zogenaamde artikel 18 wapens. Het zijn dan ook altijd originele wapens. De aanduiding, “meer dan honderd jaar is antiek en mag je zo hebben” gaat hier dus niet op.
 
Een voorbeeld, we noemden hem net al, het Winchester Model 1873.
Is dit model een originele aanmaak vanuit de Winchester fabriek en is dit enkel en alleen geschikt voor patronen met als drijflading zwartkruit, dan is het een antiek wapen wat vrij voorhanden is volgens de Nederlandse wet.
Het bouwjaar (middels het serienummer) en het kaliber bepalen de status. Een model 1873 in kaliber .44-40 WCF en gemaakt door Winchester in bijvoorbeeld 1875 is gewoon een vrij wapen, een antiek wapen maar ook een origineel wapen. Het woord replica is hier helemaal niet ter zake doende. 
Een later geproduceerd Model 1873 uit de Miroku fabrieken is dus nooit vrij maar altijd verlofplichtig. Al is hij 100 % identiek aan het oorspronkelijke wapen. Met dit wapen kan men nitro patronen verschieten. Dus een kaliber .44-40 WCF met daarin rookloos kruit als drijflading. En dan is het dus niet meer vrij in Nederland.
 
Een ander voorbeeld.
We hebben ook antieke wapens welke niet vrij zijn. Denk dan even aan een eerste model 1894 in kaliber .30-30 uit bijvoorbeeld bouwjaar 1896. Dit wapen is ook antiek en origineel maar is niet vrij om voorhanden te hebben zonder verlof. Serienummer (dus bouwjaar) en kaliber bepalen deze status. Het kaliber is duidelijk een met nitro kruit geladen patroon en volgens de Nederlandse wet niet vrij om zonder verlof voorhanden te hebben. De wetgeving is dus van invloed.
 
Voor een leek zijn beide bovengenoemde wapens antiek maar voor een schutter is er wel degelijk een groot verschil. Schutters zien alles wat vrij is als antiek en alles wat verlofplichtig is als niet antiek. Daarmee is er een redelijk duidelijke afbakening van de term antiek voor ons ontstaan.
Het is dus iets lastiger dan men eigenlijk zou denken, de term antiek is niet een vaststaand iets, het verschilt per land. Let dus altijd op de Nederlandse wetgeving, dan is er niets aan de hand.
 
Een origineel antieke Winchester model 1886, gefotografeerd op een veilingsite.  
 
Is het nu gedaan met deze uitleg?
Nee nog niet, ik wil u nog even iets voorleggen wat lastiger is.
Ik ga binnenkort een Winchester model 1892 kopen in kaliber .44-40 WCF, gemaakt door de Miroku fabrieken uit Japan. Productie aanmaak is ongeveer in 2012 geweest. Wat is dat dan voor een wapen?
Dat is moeilijk want er zijn wat mogelijkheden. Het is een opdracht van Winchester richting het eigen partnerbedrijf Miroku om deze productie te verzorgen. Een Winchester opdracht dus.
Aan de andere kant is het een herstart van een oud model welke niet in eigen huis wordt aangemaakt maar geheel door een ander bedrijf (wel een Winchester verbintenis). Is het dan een replica? Uiteindelijk zou je kunnen stellen dat dit dan een replica is. Het is in opdracht van Winchester geproduceerd door Miroku. Toch staat op de loop duidelijk het merk Winchester maar er staat ook Miroku op.
De naam Winchester staat op het wapen, het is exact een originele Winchester om te zien en de levering van het model loopt gewoon via het Winchester netwerk. Toch origineel?
 
Denk weer aan het kever verhaal en de liefhebbers die iets willen bepalen.
 
Het is dus zeker geen antiek wapen. Maar volgens de liefhebbers ook niet origineel want het is niet in Amerika zelf gebouwd.
 
Begrijpt u nu de discussie die er is ontstaan na het overzee brengen van de productie van dit model door de Amerikanen, niet vreemd toch. Dat was te verwachten. Zou Miroku dit model nu nabouwen en er zou geen enkele Winchester aanduiding meer aanwezig zijn als merk; en er zou alleen een dealernet van Miroku zijn, ja dan kunnen we spreken van een replica.
 
Bijzonder detail is de kwaliteit van deze wapens uit Japan, die is super. In de originele folders van Winchester wordt het wapen trots aangeprezen en eerlijk is eerlijk, als we dat van Miroku niet geweten hadden, dan waren we wat blij geweest met dit wapen.
Beter een Japanse 94 dan helemaal geen 94!
 
We maken de verwarring nog even groter.
Wist u trouwens dat een deel van de Winchester jubileummodellen al heel lange tijd in Japan werden geproduceerd? Maar ook door Cobourg in Canada werd dit gedaan. Nee dat wisten we niet en niemand had er  dus problemen mee. Men wilde ze wat graag hebben en het zijn ook vandaag de dag nog (voor vele liefhebbers) originele Winchesters en een geliefd verzamelobject.
Vreemd, ze kwamen toch ook uit het buitenland! Lastig toch die schutters, altijd wat te zeuren over originaliteit en dan al die sentimenten. Maar wellicht is er hier nooit over gezeurd omdat er geen enkele buitenlandse aanduiding op te bespeuren viel. 
 
Het wordt nog lastiger als we bedenken dat Winchester tegenwoordig onder Browning Utah valt. En Browning op zijn beurt valt weer onder het Belgische FN Herstal.
Maar uiteindelijk is het achteraf gezien allemaal logisch. Browning heeft altijd al overzee gezocht naar goede partners die voor de fabrieken wat konden betekenen. Dat deed Winchester ook want de kolven kwamen vaak ook niet uit Amerika. En ook nu in de moderne tijd zijn bedrijven zoekende naar goede partners voor hun productie. Is echter de hoofdnaam op het wapen nog steeds Winchester, dan zou ik het maar gewoon een originele Winchester noemen.
Dat doet u thuis ook met uw tv. Het is een mooie Philips wat er staat te pronken maar van binnen is het allemaal sjang sjang sjoe spul. Daar is het dus nog veel erger, dan valt het met die wapens allemaal nog wel mee.
En dan verwachten wij van de KCT- medewerkers dat ze dit alles weten. No way! De materie is complex en je moet met goede argumenten komen om deze medewerkers  te overtuigen. Deze argumenten willen we graag aandragen. En natuurlijk doen we dit zoals altijd in goede harmonie.
 
Ongewenst wapen.
We gaan er bijna mee stoppen.
We hadden nog 1 extra aanduiding in de aanhef van een van de eerste foto's gezet en dat is “ongewenst”. Waar slaat dat nu op?
Ja schutters, deze aanduiding is ook van toepassing op een deel van onze lever action wapens.
Antieke wapens hebben er geen last van en ook een groot deel van de replica’s in het juiste model en kaliber vaak niet maar originele moderne lever action wapens hebben er wel last van.
Als voorbeeld neem ik het wapen waar ik het verhaal mee startte, u weet wel die Trapper karabijn in .357 Magnum, waar ik zo lekker mee stond te schieten. Het wapen waar mijn vader jaren geleden ooit mee begon; waar uiteindelijk de WLASSH door is ontstaan en die ik na zijn overlijden koester als geen ander wapen. Een origineel wapen maar volgens de nieuwe Circulaire ongewenst! Er is geen discipline voor dit wapen. Ja u leest het goed, voor alles is een discipline en de meest vreemde troep is op verlof te plaatsen maar voor dit wapen is er niets. Het kaliber is hier de boosdoener en geeft dit wapen de gehate status. Aanschaf van een origineel model 1894 in kaliber .357 Magnum of .44 Magnum is niet toegestaan in Nederland. Alsof kaliber .357 Magnum opeens iets heel engs is. Natuurlijk, het is een zeer degelijke patroon die je qua kracht niet moet onderschatten. Maar wij als sportschutter onderschatten toch geen enkele patroon.
Het is echter een tamme patroon als je ze vergelijkt met de .308 Winchester patroon of de .30-06. Deze zijn vele malen krachtiger en geen mens hoor je erover praten. Dat wordt allemaal op verlof geplaatst omdat een burgerbond de regels zo gedraaid heeft dat hier bijna alles op verlof te zetten is. 
De .357- en .44 Magnum zijn de klos maar alle andere kalibers die vele malen sterker zijn vormen geen enkel probleem. Dat is op zijn minst gezegd vreemd. We plaatsen het weer even in de voertuigbranche en stellen het volgende:

Een 250 cc motorfiets is verboden (de KNMV wil dit zo) in Nederland maar je kan gewoon een 1000 cc model aanschaffen en ermee rijden.
 
U ziet het, net zo idioot als wat nu aan de hand is met onze lever action modellen.
 
Je kan allerlei Bullpup shit en agressief ogend oorlogstuig met de meest vreemde kalibers op verlof zetten maar dit wapen kan niet. Zijn we dan gek geworden hier in dit over- gereguleerde Nederland?
Ja dat zijn we!

Het is te hopen dat er heel snel een 50 meter GKG discipline komt voor dit wapen. 
We wachten niet te lang anders starten we zelf een actie, een kwestie van tijd. Mensen die geen verstand hebben van wapens (Duisterhof en Hoogeveen van de KNSA horen hier zeker bij) bepalen vanachter het bureau wat wel en wat niet mag en dat moet afgelopen zijn.
 
Men moet ook stoppen met de onzin dat deze wapens pistoolmunitie verschieten. Ze schieten als het om bovengenoemde kalibers gaat gewoon revolvermunitie. Neem de term “pistol ammunition” van de Amerikanen niet letterlijk over, het klopt niet. Vroeger (heel lang gelden) heette een revolver in Amerika ook een “repeating pistol” en verschoten ze “pistol ammunition”. Logisch, er waren alleen pistolen en opeens konden ze meer schoten lossen toen de revolver op de markt kwam. Dan is de term logisch maar dan wel bezien in die tijd. De aanduiding revolver was er nog niet.
Maar nu is het toch anders, we noemen een Ruger GP100 toch ook niet een pistool! De Amerikanen kan je het niet kwalijk nemen, die praten nu nog steeds over "pistol ammunition" maar nu we echte meerschots pistolen in gebruik hebben is er een duidelijk verschil. Er is wel degelijk een verschil tussen  pistool -en revolverpatronen. En ik heb nog geen lever action gezien die 9 mm Para verschiet of wel? Laat het me dan direct weten!
Of zijn er mensen (Piet Hoogeveen van de KNSA op zeker) die wel denken dat we pistoolmunitie verschieten en hebben ze daarom onze lever actions geschaard onder de vage groep verkorte semi- automaten die de overheid liever kwijt dan rijk was?
He, was dat niet vallend onder de weggevaagde discipline "Gebruiksgeweer"? Ja als dat zo is, dan begrijp ik die ongewenst status wel maar dan moet dit snel recht gezet worden, het gezeur heeft nu lang genoeg geduurd.
Het is te hopen dat de wijze mannen van de LTC GKG (toen hadden we nog hoop) een nieuwe discipline in het leven roepen, een 50 meter discipline wel te verstaan. Op bijna elke baan in Nederland kan er dan mee geschoten worden en Nationaal kan dat gewoon ingepast worden, het heeft geen moer met ISSF rules te maken. Ruim 90 % van de Nederlandse schutter heeft er niets mee van doen en is lekker bezig met zijn hobby en voert zijn locale strijd onderling uit tijdens de clubcompetitie.
 
Ik beloof u 1 ding, lukt het niet en komt er geen nieuwe discipline dan gaan we dit zelf starten. Dat is geen loze belofte maar een weloverwogen plan wat grote kans van slagen heeft. Geen mens zit te wachten op een 100 meter discipline. Waarom niet? Heel simpel het 100 meter schieten is lang niet zo populair meer en men wil in de huidige maatschappij dichter bij huis recreëren en dus niet teveel reizen, zo simpel is dat.
Een ander punt, jaren ben ik lid geweest van een vereniging met 500 leden en het lukte niet eens om een team van 4 man te formeren voor een 100 meter GKG wedstrijd, dat moet toch te denken geven. Dus over draagkracht gesproken.
Dan kunnen we ook eens peilen hoeveel schutters daadwerkelijk het GKG schieten beoefent en dan met name die nieuwe disciplines die zo nodig heel plotseling verschenen. Wie zat daar achter en kreeg dit zo snel voor elkaar? Maar ja, laten we niet vooruitlopen en gewoon vertrouwen hebben in onze bond. Dus kom op KNSA, doe wat voor ons en start die 50 meter lever action discipline!
We wachten met belangstelling op jullie besluit.
 
----------------------------------
 
Aanvulling op het voorgaande.
22-08-2017
 
Wie maakt nu de dienst uit in Nederland wapenland, een arrogante burgerclub of de Politie?
 
Na al die jaren is er niets gebeurd en zijn we zelf drukdoende (al voor het derde jaar) met een super draaiende competitie op onze thuisbasis SV Juliana in Wassenaar en hebben we de eerste wedstrijd (13 en 14 mei 2017) al achter de rug. Een pilot lever action wedstrijd welke een groot succes werd.
De KNSA heeft werkelijk geen enkele inspanning verricht om ons tegemoet te komen. Sterker nog, "rancune en hekel aan" liggen ten grondslag aan hun besluit om helemaal niets te doen. Kunt u zelf checken op de KNSA site. Na de laatste melding is er nooit meer iets geschreven in het cluborgaan. Ze hebben het simpelweg dood laten bloeden terwijl het wel was beloofd!
En ook hebben we als bewijs een schrijven van een KNSA afgevaardigde die de lever action afkraakt. Altijd handig om te hebben.
Dat ze een mening hebben is prima en moeten ze zelf weten maar wat minder fraai is, is dat ze achter de schermen heel langzaam de lever action de grond in boren. Ze hebben er niets mee en anderen mogen hier ook niets mee hebben.
 
Het gaat dus veel verder dan we denken. Hoe kunnen anders de mannen en vrouwen van Korps Chef Taken (KCT) zo af en toe een Winchester weigeren. Kort geleden werd een Winchester Model 94 in kaliber .30-30 geweigerd door de Politie uit Rotterdam. Maar hoe komen ze aan die wijsheid vragen we ons dan af. Wie heeft ze iets ingefluisterd. 
De aanvraag was gewoon correct want het wapen is een GKG vrij geweer niet groter dan 8 mm. Waarom weigert de Politie dit wapen dan?
We vermoeden dat de KNSA in den lande de afdelingen KCT foutief informeert. De hetze is niet enkel tegen het kaliber gericht. Nee het is zelfs gericht tegen het wapensysteem en wel de lever action als zodanig. KCT neemt het zekere voor het onzekere en weigert het wapen. Het bewijs is er want vaak wordt gezegd; "ja maar het is toch een lever action, daar is toch wat mee". Alsof een lever action wapen opeens een gevaarzetting vormt voor de samenleving door zijn manier van repeteren. De semi- automaat met allerlei agressief ogende troep erop gebouwd; daar hoor je niemand over. En dan praten we al helemaal niet over die "airsoft invasie" met al die als leger eenheden uitgedoste figuren. Dat mag allemaal. Waarom dan een handmatig repeterend wapen met een redelijk licht kaliber (veelal revolvermunitie) weigeren om op verlof te zetten. Wie stookt hier de boel op vragen we ons af. Waar zijn de verstandige mensen gebleven?
En als je maar lang genoeg blijft stoken gaan de anderen op den duur dit nog geloven ook. Dat is toch niet zoals het hoort.
 
De Politie moet zich niets aan laten praten
maar zelf met hun experts rond de tafel gaan zitten. Die zijn er wel degelijk. 
 
Kunnen we hier iets tegen doen?
Jazeker kunnen we dat. We kunnen ook vanuit onze organisatie de KCT zelf gaan informeren. Dan kunnen we nog even een paar leuke details naar voren brengen over de KNSA en hun waardeloze reglementen. We hebben dat al eerder succesvol gedaan met het KKG reglement en de .22 Magnum patroon. Ook dat klopte niet! Ook daar was de KNSA een hetze begonnen. Elk clubblad weer moest Pietje (belerend mannetje) Hoogeveen weer zo nodig een paar antwoorden geven op zelf verzonnen vragen aangaande de .22 Magnum. Ja hoe weten we dit he? Maar gelukkig is het hem niet gelukt en staan er inmiddels een hele reeks .22 Magnum lever action wapens in het Verona systeem. En waarom ook niet, het is een fantastisch schietend randvuur patroontje die iets feller is dan de .22 long rifle. 
De KNSA heeft er een bloedhekel aan en beroept zich steeds op de ISSF. Dat hebben we eerder uitgelegd en is grote onzin.
 
Wat te doen met de .22 long rifle in Magnum versie, de MiniMag.
En vandaag de dag hebben we natuurlijk ook de Magnum versie van de .22 long rifle liggen bij de wapenhandel; de .22 MiniMag.
Een zwaar opgeladen .22 MiniMag is niet mis maar ieder kan dit kopen er ermee schieten. 
We kunnen ook zeer rustig geladen .22 Magnum patronen kopen en wel die van het merk Federal. Het ontloopt elkaar echt niet zoveel. De hetze van de KNSA is hiermee aangetoond, onterecht. Dan hadden ze ook duidelijker de .22 long rifle moeten specificeren in hun reglementen en dat doen ze ook niet. Knoeiwerk dus van een stel (niet door enige kennis gehinderde) KNSA roeptoeters.
In hun reglement staat: Een klein kaliber is een .22 randvuur patroon met loden of andere legering kogel.
Prima maar dan zijn de .22 short, .22 long, .22 long rifle en de .22 Magnum allen klein kaliber patronen en dus toegestaan.
Deze specificatie van de KNSA is doorgestuurd naar de Politie, u kent de afloop. 
 
We schieten met de lever action wapens een Nationale discipline, al of niet vallend onder een discipline van de KNSA of een competitie door de vereniging zelf in het leven geroepen. De uitspraak van de Raad van State heeft dit mogelijk gemaakt en ook de Politie moet zich aan de wet houden en gewoon doen wat in die uitspraak is beschreven. Of zijn burgers (sportschutters de enige die zich aan de wet moeten houden. Het moet niet gekker worden. Een gemis van een deugdelijke leidraad is een fout binnen de eigen politieorganisatie maar daar kunnen de schutters niets aan doen.
Goede juristen maken er straks gehakt van en er zijn er die al klaar staan om dit te starten. Dat is dan weer hun hobby!
 
Dat wij wel de .22 Magnum wapens op verlof hebben gekregen is mede mogelijk gemaakt door verstandige KCT- medewerkers uit het westen des lands, die toch iets dieper in de materie duiken en het opgelegde verzinsel van Hoogeveen en consorten niet meer serieus nemen. Een goede uitleg heeft de mannen en vrouwen doen inzien dat het inderdaad grote onzin is. Het wapen wat eerder niet bijgeschreven kon worden staat nu op verlof en wordt al een tijd trouw gebruikt bij de clubcompetitie.
Het is maar goed dat de KCT- medewerkers dit hebben gedaan. Ga je elke keer de KNSA laten beslissen dan is er over een aantal jaren geen KCT afdeling meer nodig en doet de burgerbond de administratie wel. Althans dat zouden ze wat graag willen, de dienst uitmaken in wapenland.

Eerste aandachtspunt De Raad van State.
Laten we beginnen met een eerste aandachtspunt. Oh nee, laten we er maar gelijk twee noemen. De eerste kennen we al maar wie
houdt zich hieraan? 
De uitspraak van de Raad van State heeft onzekerheid gebracht binnen het politiekorps. Ze weten dat er geen ene moer meer over is van die KNSA shit maar bij gebrek aan beter hanteren ze het enige wat ze nog hebben. 
Daar is wat voor te zeggen want een goede richtlijn is er niet, dan maar de slechte blijven hanteren, dan heb je in ieder geval wat.
Lijkt me aardig voor een paar jaar maar niet voor jaren. Als de Politie niet snel met een eigen plan komt wordt het alleen maar slechter. Dan gaan ze op twee belangrijke terreinen verliezen. Wat die ander is? Wat dacht u van de ICT afdelingen en de cybercrime toekomst. Je hebt voor beide takken echte specialisten nodig. Voor de ICT zijn ze bereid om burgers aan te trekken. He, dat kan dan toch ook bij de andere tak gebeuren. Misschien een goede oplossing.
 
Daar zou de overheid een grote stap in kunnen maken. Helemaal naar zich toe trekken van alle kennis omtrent vuurwapens middels een deugdelijke instantie en de richtlijnen voor wapenverloven zelf formuleren. Zij gaan op hun beurt weer alle KCT afdelingen informeren. Kennis mogen ze overal vandaan halen maar ze laten zich niet dicteren door een burgerclub, KNSA genaamd. 
  
De ISSF verwijzingen en het nut ervan (nog geen 1% van de schutters schiet op dit niveau).
Het tweede punt is nog veel kwalijker. De KNSA heeft in zijn GKG reglement allerlei punten staan. Maar als het echt spannend wordt verwijzen ze wel heel erg snel naar het reglement van de overkoepelende Internationale bond, de ISSF. 
Wij als lever action schutters vallen met onze sport niet onder een ISSF reglement, willen we ook helemaal niet. Wij zijn Nationaal bezig en hebben geen Internationaal reglement nodig.

Even een uitleg: De KNSA discipline Militair Pistool valt ook niet onder de ISSF, wordt ook niet door hen erkend maar is een puur Nationaal ding. En dus mag het met eigen opgestelde regels plaatsvinden. Zo is ook later door de schutters de discipline Service Pistool Nationaal erkend. Echt niet door de KNSA bedacht maar door schutters zelf (na jarenlang zeuren) aangevraagd en erdoor gedrukt. En zo zijn er nog meer disciplines die alleen onder het Nationaal reglement vallen.

Maar bij een aanvraag van een lever action wapen (GKG) verwijst men naar het KNSA reglement. Die verwijst op zijn beurt door naar het ISSF reglement. We moeten ons voor het 100 meter GKG gebeuren houden aan het ISSF reglement. Dus een wapen niet groter dan 8 mm.

Wij schieten meestal op 25 en 50 meter afstand, de tak van schietsport welke het meest beoefend wordt want het kan regionaal en veelal op eigen club plaatsvinden. Ook schieten we met klein en groot kaliber wapens op deze afstanden. En soms wordt uitgeweken naar de 100 meter afstand mits dit makkelijk te bereiken is. 
Bij de aanvraag van een GKG wapen (een .357 Magnum als voorbeeld) gaat men gelijk kijken naar het KNSA reglement en dus ook op de doorverwijzing, de ISSF reglementen voor 100 meter afstand. En nu komt de verrassing;
 
De ISSF zelf erkend geen enkele 100 meter afstand!!!!!!!!!!!
 
Dus de KNSA verwijst in het 100 m GKG reglement naar de ISSF maar die op zijn beurt erkend de gehele 100 meter niet. 
 

Op bladzijde 368 in het dikke reglement kan men hoofdstuk 7 Rifle Rules zien.
Waar is dan die 100 m afstand?

In het hele reglement is niets te vinden over een GKG 100 meter discipline. Waarom verwijst onze bond dan naar deze ISSF regels?
Grote onzin toch. Dus zien we deze verwijzing als ongeldig en niet ter zake doende.
Dan kan die belachelijke 8 mm grens (enkel voor ISSF wedstrijden) op Nationaal niveau vervallen en kunnen we een lever action in kaliber .357 Magnum, .44 magnum of .44 Special gewoon aanvragen. Gewoon weer oprekken naar wat het ooit was, maximaal kaliber is .45. Ja want we zijn immers Nationaal bezig. Of niet soms?
Is dit nu zo moeilijk? Moeten we het nog verder uitdiepen? Geen probleem hoor, we hebben als WLASSH organisatie heel veel tijd beschikbaar om alles na te pluizen. 
Wat we ook gaan doen is dit schrijven sturen naar alle KCT afdelingen in Nederland; opdat ze goed inzien waar men mee bezig is bij de bond. En dan hopen we dat ze voor eens en altijd besluiten om de adviezen van de KNSA naast zich neer te leggen.
De strijdbijl is opgegraven en probeer ons maar te stoppen!

Later volgt nog een verrassing voor alle experts in Nederland!
Ooit hebben we er voor gewaarschuwd. Dit zal deels het KNSA discipline verhaal verder onderuit halen en de experts een wat onbehaaglijk gevoel gaan geven. Want ook zij hebben allen meegewerkt aan een foute toekenning van heel wat wapens.

Robert Teske

 


Van de redactie:

De Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius heeft op 31 januari 2023 de aanvraag van de WLASSH  voor een nieuwe schietsportdiscipline voor lever action geweren gehonoreerd.

Deze Lever Action Geweer discipline conform het WLASSH schiet- en wedstrijdreglement (naar keuze 25 en 50 meter), is door de minister van justitie en veiligheid erkend als een legitieme vorm van schietsportbeoefening. Dit betekent dat alle lever action geweren met een buismagazijncapaciteit van minimaal 4 patronen, in kalibers vanaf .22 long rifle randvuur tot en met .50 centraalvuur, met nitrokruit of zwartkruit als aandrijflading, zijn toegestaan mits de verlofhouder met het betreffende wapen kan oefenen op zijn/haar schietvereniging. 

Klik hier voor meer informatie over winnaars en verliezers.