WLASSH®
2011-2025

Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

 Het gebruik van de kamervlag

12-12-2024
WLASSH redactie in samenwerking met Simon Verhoef (baancommandant) en Matthieu Rombouts (commissaris Veiligheid).

De kamervlag en de meerwaarde
De WLASSH organiseert elk jaar meerdere schietwedstrijden op banen van erkende schietsportverenigingen. En zoals een goede gast betaamt volgt ze de instructies van de gastvereniging op. Dus als de vereniging het gebruik van een kamervlag wenst of verplicht heeft gesteld, wie zijn wij dan om dat tegen te spreken? Toch wordt er zo heel af en toe een opmerking gemaakt door schutters. Die vinden het gebruik van de kamervlag overdreven en noemen het zelfs een "schijnveiligheid". Daar zijn we het dus niet mee eens. Het WLASSH bestuur heeft juist dit jaar besloten om de kamervlag in te voeren als extra aanvulling op de veiligheid. Een kamervlag geeft aan dat het wapen veilig is.
 

Een goede kamervlag geschikt voor zowel klein- als groot kaliber wapens.
De kromming van het kunststof zorgt altijd voor klemmen,  de dikte van 5 mm is dus voor alle wapens geschikt.

De controle van de baancommandant zoals dit in het verleden gebeurde.
Soms bezit een baan geen schijventransporteur en wordt de 50 meter discipline Legacy verschoten vanaf een gekozen punt.
Dat kan het schietpunt zijn op een 50 meter baan maar ook het 50 meter punt op de baanzool van een 100 meter baan. 
Veelal worden dan de 20 wedstrijdschoten ook op een enkele moederschijf geschoten. Voorafgaande aan deze wedstrijdschoten kunnen proefschoten worden gelost en als iedereen gereed is kan men even naar de schijven toe lopen om het resultaat te bekijken. Daarna start de wedstrijd.

Op het moment dat alle schutters hun proefschoten hebben gelost geeft de baancommandant opdracht om de wapens te ontladen en open op tafel te leggen. Vervolgens kijkt de baancommandant of de wapens ontladen zijn en checkt hij de kamers. Dat checken is heel eenvoudig bij een Winchester Model 94 maar is een stuk lastiger bij veel randvuur modellen omdat de bovenzijde van de kast niet open is en er geen direct zicht is op de ingang van de kamer. Om dit op te lossen gebruikt de baancommandant een zaklamp en schijnt hij in de kamer. Daarna geeft hij de baan vrij, laat een persoon achter bij de wapens en de groep schutters loopt naar de schijven toe.

Een Winchester Model 94 in kaliber .357 Magnum met redelijk zicht op de kamer. Een klein zaklampje biedt vaak uitkomst op banen waar de verlichting wat minder is. Maar dat is weer een extra handeling die tijd kost.

Een Winchester Model 9422M in kaliber .22 Magnum met veel minder zicht op de kamer. De meeste klein kaliber lever action wapens hebben een gesloten kast aan de bovenzijde. Nu is het oppassen en extra goed kijken.

Een schutter die eerder gereed is met schieten legt zijn wapen open op tafel en doet een stap achteruit. De andere schutters gaan door totdat ook zij gereed zijn. Alle wapens dienen daarna ontladen en open op tafel te liggen. Vervolgens herhaalt de baancommandant het ritueel van de controle. Kamers checken, iemand achterlaten bij de wapens en met de groep naar de schijven om het resultaat te bekijken.
Na terugkomst  geeft de baancommandant opdracht om de wapens te sluiten, te ontspannen en in te pakken. De schutters kunnen terug naar de kantine.
Eventueel kan dat inpakken eerder plaatsvinden, voordat het resultaat wordt bekeken, dat is aan de baancommandant om dit te bepalen.
Het checken vindt dus meerdere keren plaats en elke keer weer moet de baancommandant met de lamp de "lastige kamers" beschijnen om zeker te weten of alles veilig is. Dat kan dus anders. 

Controle met de kamervlag.
En dan komen we nu uit bij de kamervlag en de meerwaarde.
Opnieuw moet de baancommandant alles controleren, dat blijft hetzelfde. Enkel nu is het een stuk eenvoudiger geworden, de schutters moeten, als ze gereed zijn met schieten, de kamervlag plaatsen. De kamer van het wapen wordt a.h.w. even gevuld met een kunststof staafje waar een duidelijk herkenbaar felkleurig vlaggetje aan is bevestigd. Het wapen ligt op de tafel en in een oogopslag ziet de baancommandant dat er een kamervlag is geplaatst, dus is er nooit een patroon in de kamer.

Veel duidelijker om te zien dat er niets in de kamer van dit Model 94 is behalve de steel van de kamervlag.
In de VS genaamd een OBI or ECI wat staat voor Open Bolt Indicator en Empty Chamber Indicator.

En ook bij het Model 9422M is nu veel beter te zien dat de kamer enkel is voorzien van de kamervlag.

Het werk van de baancommandant wordt eenvoudiger gemaakt, hij heeft meer tijd om het overzicht te bewaren en daardoor wordt ook de veiligheid op een hoger niveau geplaatst. Hoe kan iemand hier nu op tegen zijn is dan de vraag? 
Het WLASSH bestuur promoot elke keer weer het gebruik van de kamervlag, net zolang totdat het gemeengoed is geworden en iedereen het gebruikt. Het is voor ons allen uiteindelijk beter en veiliger.

Opbergen van de wapens zonder kamervlag
De kamervlag dient enkel gebruikt te worden als hierboven is beschreven. Voor opbergen van de wapens is het gebruik van de kamervlag niet nodig. Kan ook niet want het lever action wapen kan met een geplaatste kamervlag niet gesloten worden.
Na het schieten en de controle van de baancommandant kunnen de wapens opgeborgen worden. dat betekent dat de kamervlag verwijderd dient te worden, het wapen gesloten en ontspannen kan worden. Vervolgens wordt deze (op het schietpunt) in de foedraal of koffer opgeborgen. Dat is de enige juiste methode en zo wordt het bij de WLASSH ook toegepast. Jammer genoeg laten veel verenigingen toe dat dit achter de schutters mag gebeuren maar dat is volledig ontoelaatbaar, zelfs gevaarlijk en niet volgens de regels.
We kunnen het niet genoeg benadrukken:


In- en uitpakken altijd op het schietpunt met loop richting kogelvanger.