WLASSH®
2011-2025
Winchester Lever Action Shooters Society Holland
.45 Colt patronen aanmaken deel 1
26-07-2023
Wat is nu een goede .45 Colt patroon?
Regelmatig krijgen we vragen binnen op de redactie over herladen van hulzen. 'Wat gebruiken jullie nu voor componenten om de juiste patronen te maken', is een vraag die telkens weer terugkeert.
Dit keer een vraag over .45 Colt patronen. De schutter in kwestie wil graag de munitie zelf maken voor zijn wapen en het liefst rustige patronen. Hij gebruikt het voor zijn Rossi geweer, een geblauwde replica van het Winchester Model 92 met 24 inch octagonale loop.
Eigenlijk is de vraag niet vreemd want waarom zware klappen ervaren als het met lichtere en dus comfortabele munitie net zo goed kan. We perforeren slechts wat papier, meer niet. En het moet natuurlijk ook goed groeperen anders hebben we er niets aan en juist rustige munitie kan betere resultaten opleveren dan de "big booms".
Een Rossi model 92 is niet alleen verkrijgbaar in geblauwde uitvoering maar ook in stainless versie.
Let op, in oorsprong is de maximale toegestane druk voor de .45 Colt patroon 1100 Bar.
Het is algemeen bekend, de .45 Colt is een klassieke patroon welke in oorsprong geladen werd met zwartkruit vandaar de opgeven lagere druk van 1100 Bar. Fabrikanten nemen het zekere voor het onzekere en weten natuurlijk niet in welk wapen u de munitie gebruikt. Een klassieke Colt SAA uit 1901 (voorbeeld), een moderne Ruger Blackhawk uit de jaren 90 of een Winchester uit 1995. De laatste twee wapens zijn in ieder geval uit veel beter staal gemaakt dan de oude Colt revolver. En om zich in te dekken geven de herlaadtabellen keurig de maximale druk aan van 1100 Bar.
Vandaag de dag schieten veel WLASSH schutters hoofdzakelijk met nitrokruit geladen munitie. Het is te merken dat dit aantal toeneemt en ook dat is logisch. Waarom je wapen laten vervuilen als met schoner kruit hetzelfde gedaan kan worden? En nitrokruit is ook al meer dan 130 jaar oud dus zeker klassiek te noemen.
De serieuze groep zwartkruit schutters zullen niet snel overstappen, zij willen immers meedoen in een discipline welke valt onder de wapengroep "Historische Wapen" van de KNSA en in de reglementen van die disciplines staat beschreven dat het verplicht is om met zwartkruit te schieten. Maar als je deze disciplines niet schiet, gewoon wil trainen, mee wil doen aan een een verenigingscompetitie of inschrijft voor een WLASSH wedstrijd, dan is nitrokruit geladen munitie een uitstekende oplossing. Veel schieten, minder vervuiling, uitstekende resultaten en uiteindelijk een bijna dezelfde beleving.
De dimensies van de .45 Colt patroon.
Wat is belangrijk om te weten?
Het werd al eerder geschreven, de .45 Colt patroon is een klassieker (1873) en werd vroeger enkel gevuld met zwartkruit als drijflading. En de patronen werden toen benut voor de jacht dus kende men geen gereduceerde ladingen. Er werd geladen waarvoor het bedoeld was en liefst zo krachtig mogelijk. Maar omdat we nu de munitie niet voor de jacht gebruiken maar enkel op de club een mooi gat in de papieren schijf willen zien, is het niet nodig om een afgevulde patroon te gebruiken. Sportschutters gebruiken tegenwoordig vaak gereduceerde zwartkruit ladingen voor de wedstrijden. Patronen geladen met deels zwartkruit en deels een vulmiddel doen prima hun werk. De ruimte in de huls moet altijd wel opgevuld worden.
Nitrokruit geladen patronen hebben veel minder kruit nodig om dezelfde druk te kunnen genereren en daar schuilt het gevaar in. We gaan een beetje nitrokruit stoppen in een te volumineuze klassieke huls. Opvullen is zeker niet aan te raden maar er mag ook niet te veel ruimte overblijven. De herlaadtabellen zijn er niet voor niets en daar waarschuwen ze altijd tegen een overlading maar eigenlijk te weinig tegen een onderlading. Die kan zelfs gevaarlijker zijn dan een te zware lading. We benutten dan het liefst een kruittype wat behoorlijk vult en niet al te hoge druk afgeeft. Een dergelijk kruit is op de markt, het Finse Vihtavuori produceert het type N32C en dit is bij alle wapenhandelaren te koop of te bestellen. Kruit speciaal bedoelt voor hulzen met een groot volume. Ze omschrijven het zelf als volgt:
The biggest benefit of N32C is its high loading volume.
This porous powder fills the case much better than most conventional smokeless propellants, providing the loading density needed for those classic black powder cartridges.
N32C kruit van Vihtavuori wordt ook wel Tin Star genoemd en is uitstekend voor "grote" kalibers zoals de .45 Colt.
Foutje van Vihtavuori
Dan is het dus zo klaar, het kruit is er en we kunnen het gebruiken voor de .45 Colt munitie. Oh ja, nog een ding en dat is natuurlijk een goede tabel waar alles in staat. Ook dat heeft Vihtavuori verzorgd. Echter zijn ze vergeten om N32C kruit voor de .45 Colt patroon daarin te noemen. Op de website is het niet aangegeven en in de herlaadtabellen (ook die van 2023) wordt N32C helemaal niet eens genoemd. Alleen ladingen voor mantelkogels in combinatie met de standaard kruittypen.
Wat heel vreemd is, is het feit dat ze wel voor de .44 Magnum een kruitlading voorschrijven met een loden kop maar niet de patroon die veel meer gebruikt wordt en waar het veel nuttiger voor is, de .45 Colt. Daar nemen ze enkel mantelkogels.
Wat wij ervan vinden.
Het blijft een heel apart bedrijf met hele aparte gedachten over sportschutters. Al eerder hebben we Vihtavuori aangeschreven over een andere patroon, de .44-40 WCF en waarom ze deze patroon niet in de tabel hebben opgenomen. Het antwoord wat we kregen was dat dit kaliber nauwelijks gebruikt wordt. Een zeer merkwaardig antwoord van de technische staf van Vihtavuori.
Klik hier voor het hele verhaal.
En zo te merken hebben ze ook niet veel nagedacht over het aantal .45 Colt schutters.
Wat nu verder met de .45 Colt gegevens?
De WLASSH dook erin en heeft voor u uitgezocht wat een goede lading is voor de .45 Colt patroon. We maken gebruik van een paar heel speciale rekenprogramma's en kunnen daarom veilig adviseren. Maar let op, blijf altijd alert en check desnoods dubbel. Start liever met een kleine serie licht geladen patronen en voer dan desgewenst steeds iets op. Dat is de enige manier om een goede lading te ontdekken wat past bij uw wapen.
De componenten: de kogel
De juiste componenten opnoemen is lastig want dat is voor ieder weer anders. Vaak weten we niet wat voor kogels, hulzen, slaghoedjes en kruit gebruikt worden.
In de komende voorbeelden beschrijft de technische redactie van WLASSH, testmunitie met loden kogels van het merk WM. Dat is een favoriet Duits merk die goede kwaliteit levert. Voor geïnteresseerden, klik hier voor een bezoek aan de website.
De door WM geleverde kogels hebben een gewicht van 250 grain en een doorsnede van .452 inch. Een prima klassiek model met vlakke neus. Prima en veilig te gebruiken in het buismagazijn van een lever action wapen en ook geschikt voor de revolver.
Ook zullen andere zaken benoemd worden die van belang kunnen zijn voor een herlader.
Kruitlading .45 Colt
Een goede startlading voor deze patroon in combinatie met een 250 grain kogel is 6,4 grain N32C.
Aangezien N32C een poreus kruitsoort is en dus meer volume heeft dan N320.
* Vreemd genoeg liggen de aanduidingen N32C en N320 erg dicht bij elkaar en waarom Vihtavuori dit gedaan heeft is een raadsel. Ze blijven ons verbazen.
N32C is het uitermate geschikt voor de .45 Colt patroon.
Dit type kruit vult de huls bij een lading van 6,4 grain af voor 46,9%.
(Een exact dezelfde druk genereren door gebruik te maken van N320 kruit zal de huls maar voor 35% vullen).
Niet alleen de minimale lading maar ook een gemiddelde en maximale lading van N32C gaat hier getoond worden. U kunt dan zelf gaan uitzoeken wat het beste is voor uw wapen.
Met "maximale lading" bedoelen we een maximale lading die altijd nog wel veilig is. Vaak is dat de uiterste maximale lading minus 15 %.
De kritische maximale lading (uiterste maximale lading minus 0 %) wordt ook wel genoemd maar zal nooit en te nimmer gebruikt mogen worden. Het overzicht maakt het allemaal duidelijk.
De conclusie
Er is uitgegaan van een COL (Cartridge Overall Lenght) voor alle patronen van 40,6 mm lengte.
Er zijn natuurlijk een veelvoud aan punten die ook belangrijk zijn in de aanmaak van munitie, dit is slechts een indicatie aangaande een N32C kruitlading en wat mogelijk is.
Een .45 Colt patroon samenstellen met een 250 grain loden kogel kan prima starten met een lading van 6,4 grain N32C.
Deze lading kan absoluut veilig opgevoerd worden naar 7,6 grain. een zwaardere lading is mogelijk maar dan wel oppassen.
verder gaan dan 8,0 grain N32C (de in de tabel weergegeven rode balken) is absoluut af te raden. De kamerdruk zal aanzienlijk stijgen maar de mondingssnelheid zal niet veel meer toenemen. En vaak de groep op de kaart ook niet.
De patronen met rustige lading kunnen uitstekend gebruikt worden in het Rossi lever action wapen met 24 inch loop.
Dus waarom dan een zware lading toepassen? Het kost meer kruit, geeft zeer weinig meer rendement maar wel een veel hogere kamerdruk. En u wilt misschien ook een rustige lading in uw Colt SAA revolver verschieten en dan is het zeker aan te raden om een wat lagere kruitlading te hanteren.
Wat doet deze munitie in een 7,5 en 5,5 inch Colt SAA?
Uiteraard is de kamerdruk gelijk maar de snelheid bij een lading van 6,4 grain N32C is dan nog maar 237 meter per seconde, gemeten vanuit een 7,5 inch loop. De energie aan de monding is 457 Joule.
Vanuit een 5,5 inch loop is de snelheid 221 meter per seconde en is de energie nog maar 394 Joule
Dit lijkt weinig vanuit een handvuurwapen maar dat is het niet.
Een knikloop luchtgeweer, de zware HW85 van Weihrauch geeft 20 Joule af.
De hardheid van de kogel is belangrijk.
Een ander belangrijk punt is natuurlijk de hardheid van de kogel. Die moet in verhouding staan met de druk erachter.
Niet alleen te veel maar ook te lage druk geeft "barrel leading" en dat betekent een minder zuiver afgevuurd projectiel en dus een mindere groep op de kaart. Opvoeren van druk is dus prima maar als dit teveel wordt dan schieten we ons doel voorbij.
Jaren geleden heeft de WLASSH een hardheidsmeter ontwikkeld welke ondertussen al veel liefhebbers heeft gevonden.
Met deze meter is het uitstekend werken en kan men een hardheid Brinell meten vanaf HB5 (zacht lood = HB5) en de balans tussen druk en hardheid in evenwicht brengen.
Voor meer informatie over de meter, klik hier.
Veel succes met testen van uw patronen.
Technische redactie WLASSH