WLASSH®
2011-2025
Winchester Lever Action Shooters Society Holland
2011-2025
Winchester Lever Action Shooters Society Holland
Skinner sight monteren op een Marlin model 1894C
Voorwoord.
Niet iedereen is blij met een open vizier maar standaard worden de lever actions hier wel mee afgeleverd.
Er is in de markt best wel het een en ander te koop om het zicht op het richtmiddel te verbeteren.
Een eerder hoofdstuk laat zien hoe we een tang sight op een Winchester model 94 monteerden.
Nu gaan we een ander vizier plaatsen, een Skinner sight en wel op een Marlin model 1894 C.
Verschillende leden van de WLASSH vereniging schieten met een Marlin van dit type en Marcel was de eerste die al snel iets anders wilde voor zijn geweer.
Omdat we alles naspeuren wat er zoal te koop is, liepen we al snel tegen het merk Skinner Sights LLC aan.
Een bedrijfje in St. Ignatius in de staat Montana.
Ze hebben een aardige slogan: We aim to please
Voor de liefhebbers, kijk maar eens op: Skinner Sights LLC
Skinner Sights LLC
Een bedrijfje gevestigd in St.Ignatius in de staat Montana.
Als je de site opent van dit bedrijf dan is bovenstaande foto te zien. Dit type vizier is dus perfect voor op een Marlin.
In tegenstelling tot de plaatsing van een tangsight op een Winchester hoeft hier dus niet geboord te worden.
Ze maken trouwens voor meerdere typen wapens een stelbaar dioptervizier.
De bestelling.
Marcel nam contact op met het bedrijf voor een bestelling en op dit moment (17-06-2012) is een vizier met wat hulpstukken onderweg naar Nederland. Zodra dit binnen is zullen we het plaatsen op het wapen en daar wat foto's van maken. En omdat we natuurlijk een artikel erover maken en soms wat foto's van de originele site willen overnemen is een bericht naar Skinner Sights onderweg voor de benodigde toestemming.
We zijn reuze benieuwd naar het vizier en de service van dit bedrijf.
18-06-2012
Vandaag kwam de toestemming binnen om zaken rechtstreeks vanaf hun site te benutten voor onze website.
Dat is natuurlijk leuk, men is toch erg enthousiast als men hoort dat er een Nederlandse site bestaat waar van alles over de Amerikaanse lever action wapens wordt beschreven. De toestemming was ons dan ook van harte gegund.
Geplaatst met persoonlijke toestemming van de eigenaar/sitebeheerder (Andy Larsson) zelf!
Ontvangen en plaatsen van het vizier.
Het duurde niet lang eer er een pakket kwam vanuit de USA van Skinner Sights. Gewoon erg snel dus.
Het heeft alles bij elkaar iets meer dan een week geduurd. Regelmatig komt het voor dat iets bestellen in Nederland zelfs een stuk langer duurt. Waar ligt dat toch aan?
Het pakket zoals bij Marcel werd aangeleverd. Het liefst monteren we originele Amerikaanse onderdelen op onze lever actions.
Bij Skinner Sights is er geen twijfel over de afkomst, Made in USA is geen loze kreet maar gewoon zoals het is.
Bij Skinner Sights is er geen twijfel over de afkomst, Made in USA is geen loze kreet maar gewoon zoals het is.
Made in China is ook prima voor ons maar dan enkel en alleen voor vuurwerk of loempia's.
De inhoud van de envelop op tafel uitgestald:
- Een langwerpig model vizier welke boven op de kast geplaatst gaat worden.
- Twee boutjes ter vervanging van de bestaande.
- Een inbussleutel voor het vastzetten van deze boutjes.
- Een blindplaatje om in de zwaluwstaart te kunnen schuiven waar eerst de keep zat.
- Een extra inbussleutel voor de verstelling van het vizier (niet op de foto).
Ook bij vervangen van het vizier is het raadzaam om het geweer in een houder te plaatsen. De zachte klemmen houden het wapen in positie en zo kan men ongestoord de handelingen verrichten die nodig zijn voor deze klus. Het eerste wat we doen is de 2 boutjes boven op de kast verwijderen met bit 180-3. Skinner levert langere boutjes mee voor de montage van het vizier, de lange versie achter en de kortere aan de voorzijde plaatsen.
Zicht van boven op de Marlin kast. In tegenstelling tot de Winchesters is dit een "closed top" systeem.
De twee rode cirkels geven aan welke boutjes verwijderd dienen te worden. Bewaar ze goed, originele onderdelen kunnen later wel eens hard nodig zijn.
Nog eenmaal de originele versie voordat we aan het werk gaan.
Altijd leuk om de verschillen t.o.v. een Winchester te bestuderen.
Demonteer de boutjes met een passende bit, in dit geval nummer 180-3 en ondersteun de bithouder aan de onderzijde met de hand tegen uitschieten. Een kras is doodzonde en zeker onnodig.
Maak het wapen aan de bovenkant schoon en plaats het nieuwe vizier in positie. Druk de boutjes in de schroefdraad van de kast en draai deze voorzichtig met de inbussleutel vast. Doe dit gelijkmatig. Als beiden handvast aangedraaid zijn, nog even iets natrekken en ook hier geldt; vast is vast. Ervaar later zelf of dit voldoende is. Zo niet, dan de boutjes weer demonteren en een heel weinig Loc Tite op de schroefdraad aanbrengen. Doe dit alleen als de boutjes steeds weer loslopen, laat het anders achterwege. Mocht men Loc Tite gebruiken, dan de lichtste versie nemen en alleen op een paar gangen aan één zijde aantippen met een wattenstaafje. De boutjes moeten wel los gedraaid kunnen worden indien nodig. Eigenlijk geldt dit natuurlijk voor alle boutjes in een vuurwapen.
SKINNER "EXPRESS"
Mooi steken de letters af op het geheel zwarte vizier. Mocht men ooit de boutjes willen losdraaien, dan wel de inbusboutjes ontdoen van vuil, alleen dan past de inbussleutel goed diep in de bout.
De originele keep verwijderen.
Nadat het vizier is geplaatst, is de volgende klus het demonteren van de originele open keep.
Verwijderen kan het beste gedaan worden met een houten, een messing of nylon stick. Het wapen staat nog steeds stevig in de houder. Plaats de stick op de zijkant van de keep bij de zwaluwstaart- verbinding en geef met een hamer een lichte tik op de stick. Verhoog de intensiteit van de klap zodanig dat verschuiving van het vizier zichtbaar wordt. Ga door totdat de keep van het wapen schuift.
Een extra tip voor het demonteren: de stick goed op het onderdeel laten rusten en de hand gebruiken als bescherming. Slaat men mis, dan is het op de hand. Een ander punt is het gebruik van de hamer, neem een 200 gram zware hamer en gebruik de zijkant. Mis slaan is dan eigenlijk onmogelijk en gebeurt dit toch, dan vangt de hand gemakkelijk de klap op door het grotere oppervlak van de hamer.
Het originele vizier op de Marlin kan gedemonteerd worden door een stick op hoogte van de zwaluwstaart- verbinding aan te leggen, zie de rode pijl. Vervolgens met de hamer licht kloppen totdat verschuiving zichtbaar is. Rustig doortikken en afnemen en het onderdeel daarna ook goed opbergen. Een leuk detail is de aanduiding van het kaliber op de loop; .357 MAG. or .38 SPL. Dat zie je dus niet veel!
Dan is dit dus het resultaat, de open zwaluwstaart infrezing in de loop.
De infrezing opvullen.
In de envelop van Skinner Sights zit ook een blindplaatje, een zogenaamde "Dovetail filler", welke in de zwaluwstaart- infrezing geschoven kan worden. Men dekt zo de scherpe holte af.
Onderstaande foto's laten nogmaals dit onderdeel zien.
Het blindplaatje voor afdekken van de infrezing.
Zo ziet het plaatje er aan de onderzijde uit. Let op de stip (holte) in het metaal!
Deze heeft een betekenis, lees hieronder verder.
Het blindplaatje heeft aan de onderzijde een merkteken in de vorm van een holte. Er is een rode stip in geplaatst ter verduidelijking! Dit merkteken geeft veelal aan dat een onderdeel vanaf deze zijde ingeschoven dient te worden. Dat gaan we dus doen, eerst met de hand inschuiven, start vanaf de linkerzijde van het wapen. Zodra handkracht niet meer toereikend is, nemen we weer de stick met hamer. Sla voorzichtig verder totdat het blindplaatje mooi uitgelijnd in het midden van de loop komt te liggen.
Blindplaatje gemonteerd op de oude positie van het standaard vizier.
De montage is gereed maar we hebben nog niets gezegd over de stelmethode van het nieuwe vizier, dat volgt later. Nu eerst willen we het resultaat laten zien.
Heel wat beter dan de open richtmiddelen, zeker als de ogen wat minder worden is dit een uitkomst.
Het richtmiddel maakt de kast aan de bovenzijde wat mooier, die is te eenvoudig gevlakt naar mijn mening.
De Marlin in vol ornaat in de klemhouder, mooi toch?
Het resultaat mag er zijn, het wapen ziet er heel wat beter uit maar bovenal zal het richten op het doel een stuk aangenamer zijn, de lengte van de vizierlijn is immers door deze ingreep ruim langer geworden.
Dat dat scheelt is duidelijk te zien in een mooi filmpje op YouTube, klik daarvoor op de onderstaande link:
Niet alleen zijn zwarte vizieren te bestellen maar ook andere variaties, zie de volgende afbeeldingen.
Het vizier is natuurlijk ook in andere materialen te bestellen, getoonde foto laat een stainless versie zien met een messing "aperture hole" behuizing.
Een heel fraaie Marlin in een stevig geweerkaliber. De diopterbehuizing is in messing uitgevoerd en steekt mooi af.
Ik zeg mooi maar je moet er wel van houden om het zo te willen hebben, het is een beetje fancy.
De afstelling van het vizier.
Nu de zaak afgerond is blijft er zeker wat werk over, het afstellen van de richtmiddelen. Voordat we dit gaan doen wordt het wapen eerst gebruikt en wel op de afstand waar veelvuldig geschoten zal gaan worden. In ons geval de binnenbaan op 25 en 50 meter.
We starten op 25 meter en hangen een meesterkaart schijf op en lossen wat schoten om te zien waar we af komen. Gewoon richtpunt trefpunt pakken of onderkant zwart. Gedisciplineerd volhouden om zo te blijven uitrichten en de patronen afvuren. Na verloop van tijd weet men ongeveer wat de afwijking is en kan men ongeveer berekenen waar gericht moet worden om het middelpunt te treffen. Neem vervolgens een pauze en plaats op het geschatte punt een groot kenmerk. Deze gaan we benutten voor de volgende schoten die we gaan lossen, 10 patronen om precies te zijn. Neem de tijd voor deze 10 schoten, zie het maar als 10 losse opdrachten of een competitie. Marcel wilde gelijk zijn competitiekaart ermee schieten, prima we zijn dan verzekerd van de juiste instelling om goed te presteren. Leg de ring van de diopter perfect om het kenmerk en de korrel tegen het kenmerk aan. Weer steeds hetzelfde blijven richten en nog niet naar het resultaat kijken. Rustig de 10 patronen afvuren en pas daarna de schijf laten terugkeren en het resultaat bestuderen? Dat resultaat is dus te zien in de volgende afbeelding.
Qua hoogte is het prima, de korrel kan straks tegen het zwart worden gezet.
Het wapen komt teveel links af, vandaar de correctie naar rechts van het richtpunt. De competitiescore was ook goed, 96 punten en dat met een wapen wat nog maar net enigszins is ingeschoten. De Marlin kan net zoals de Winchesters continue de 10 raken op 25 meter, mits goed afgesteld natuurlijk.
De afwijking van het vizier t.o.v. het trefpunt is nu bekend. Het is dus een kwestie van afstellen, oftewel verplaatsen van wat onderdelen van het richtmiddel.
We schrijven bewust "onderdelen" want we kunnen het op 2 manieren doen, het nieuwe vizier stellen of de korrel verplaatsen.
Nu zult u misschien denken: "het nieuwe vizier kan men gewoon afstellen, dan doe je dat toch".
Helemaal waar maar let eens op hoe het gemonteerd zit op het wapen. Juist, het zit mooi recht en het oog wil ook wat dus willen we het liever recht houden. Veelal is er ook een mogelijkheid om de korrel te verstellen. Juist door de aanwezige tunnelbescherming op de korrel is een afwijking daar minder storend dan bij het nieuwe vizier. Ook Andy Larsson geeft uitleg aan mensen die er vragen over hebben. Hij waarschuwt voor de scherpe randen van de zwaluwstaarten. Gaan we dus achter verstellen dan hebben we kans op een zeer scherp uitstekend deeltje van de zwaluwstaartverbinding. Zelf had ik dan het stelbare deel minder breed gemaakt en niet gelijk gehouden met de basisplaat. De uitstekende delen van de zwaluw infrezing van de basisplaat dan wat afronden. Maar ja, de vizieren heten nu eenmaal Skinner Sights en niet Teske Sights alhoewel het wel aardig klinkt. Verstellen van een minder breed verschuifbaar bovendeel zou dan minder problematisch zijn. Kijk maar eens naar het vizier hieronder en zie hoe strak alles is afgewerkt. Stellen van het vizier betekent scherpe randen tevoorschijn laten komen.
Skinner Sight met "aperture" oftewel opening.
Let eens op de zwaluwstaartverbinding. Stelbaar deel en basisplaat zijn aan de zijkant volledig gelijk!
Een verstelling zal scherpe delen uit laten steken.
Hoogte verstelling van het vizier.
Er zijn 2 inbusboutjes zichtbaar in de foto. Om de hoogte te kunnen verstellen moet de inbusbout (1) in de zijkant van het kleine verstelbare deel worden gelost. De diopterhouder is geplaatst op een schroefdraadstift welke door deze inbusbout wordt geborgd. Een hoogteverstelling is dus wel afhankelijk van de spoed van de schroefdraadsoort op de stift. Men heeft een bepaalde nuttige afstand waarin men een aantal keren kan stellen. De spoed oftewel 1 omwenteling van de schroefdraad is een bepaalde positie. Nogmaals een volledige omwenteling is een tweede positie of mogelijkheid. De fabrikant heeft dit enigszins in gecalculeerd en de houder laag afgeleverd met de mogelijkheid tot verstelling omhoog. Ik weet nog niet wat het bereik is van het vizier, dat zal ik later achterhalen en vermelden.
Gaat de afstelling of verdraaiing zwaar, draai dan de "aperture" uit de houder en gebruik een kunststof stick om door het grotere gat te steken. Op deze manier kan men de houder makkelijker ronddraaien en afstellen. Daarna de inbusbout weer vastzetten.
Zijdelingse afstelling van het vizier.
De zijdelingse verstelling kan gedaan worden door de bovenste inbusbout (2) te lossen. Deze borgt de zwaluwstaartverbinding. De bout lossen betekent dat het kleine schuifbare deel verplaatst kan worden. Dat kan iets meer kracht kosten dan handkracht alleen maar licht tikken met een houten stok moet echter voldoende zijn. Met de digitale schuifmaat is perfect de verplaatsing te meten welke benodigd is en na de juiste afstand te hebben verschoven kan de inbusbout weer worden vastgezet.
De afstelling via de korrel wordt aan het einde besproken, we missen nog wat informatie en maten.
Hoeveel moeten we eigenlijk verstellen en welke kant op?
Welke kant op met de verschuiving? We gaan in dit voorbeeld uit van een verstelling aan de achterzijde.
Komen we zo op terug, eerst een uitleg over de verstelling.
De uitleg.
Nu dus even opletten!
We gaan recht achter het wapen zitten. De korrel nemen we in gedachte als vast punt, het scharnierpunt. Vanaf de korrel trekken we een denkbeeldige rechte lijn naar ons oog. De beide richtmiddelen moeten altijd over deze lijn staan uitgelijnd. Stel we schuiven de keep van het wapen ver naar links toe en tegelijkertijd moeten we blijven uitlijnen over beide richtmiddelen. Korrel blijft op dezelfde positie! Dan zal de kolf van het wapen een stuk naar rechts gaan en zal de ziel van de loop naar links gaan wijzen.
In het kort gezegd; de keep naar links stellen betekent dat de treffers meer naar links gaan vallen. De korrel bleef immers staan en de achterzijde van het wapen ging naar rechts om de uitlijning naar het oog te behouden.
Het is simpel te onthouden, waar de keep of diopter heen gaat, die richting gaan de treffers ook vallen.
Keep of diopter omhoog stellen, we komen hoger af!
Alle verstellingen aan de korrel zijn dus contra. Controleer dit zelf en neem de keep dan wel als vast scharnierpunt, alles immers contra nemen.
De korrel verhogen, we komen lager af!
De korrel naar links verplaatsen, de treffers vallen meer rechts.
Kunt u het nog volgen?
Is het toch te lastig, dan kan het ook met een paar zinnen:
- U wil dat de treffers meer rechts gaan vallen: Stel achter naar rechts of voor naar links.
- U wil dat de treffers meer naar boven gaan vallen: Stel achter naar omhoog of voor naar beneden.
Dat is makkelijk te onthouden!
We weten waarheen we willen verstellen maar nog niet hoeveel, dat wordt hieronder beschreven.
De berekening hoeveel we moeten stellen.
Om dit te kunnen berekenen hebben we wat gegevens nodig t.w.:
- De lengte van de schietbaan in mm
- De lengte van de vizierlijn in mm
- De afwijking op de kaart in mm
- De verstelling van het vizier in mm
Schietbaanlengte gedeeld door de afwijking op de kaart =
vizierlijnlengte gedeeld door de afstelling van het vizier.
Een voorbeeld.
De schietbaan is 25 meter lang;
De afwijking op de kaart is 100 mm;
De vizierlijnlengte is 450 mm;
Wat is de verstelling van het vizier?
25000 : 100 = 450 : X
250 = 450 : X
450 : 250 = X
X = 1,8 mm
We komen zeker terug op de schietprestaties van de Marlin na afstellen. Om nu 1,8 mm te gaan verstellen aan de achterzijde terwijl het aan de voorzijde ook mogelijk is lijkt me zonde, zeker gezien een scheef gemonteerde korrel.
Wordt dus vervolgd.
We gaan maar eens even terug naar het vizier zelf.
Hoe wordt het vizier afgeleverd, met welke "Aperture"?
De diopter wordt door de leverancier standaard afgeleverd met een middenmaat aperture of diopter.
Er zijn meer mogelijkheden, kijk maar naar onderstaande afbeelding.
Standaard worden de vizieren afgeleverd met een .096" diopter. Andere bestellen is natuurlijk ook mogelijk.
Verwisselen is makkelijk, draai de bestaande eraf en plaats een ander model erop.
Controleer zo nu en dan, alles wil nu eenmaal lostrillen.
Ook voor het mooie Winchester model 9422 is een prachtig vizier te koop. Wil men het extra opvallend doen dan kan een messing versie worden gemonteerd.