WLASSH®

2011-2025
Winchester
Lever Action Shooters Society Holland 

 Demontage van Uberti's Winchester Model 1876.

Door:
Redactie WLASSH en Dick van Oosten.

Mei 2017 - Juni 2021
Een Uberti replica van het Winchester Model 1876.

Dit wordt een groots artikel. Veel schutters hebben een Uberti lever action op verlof staan, vaak een Model 1873. Wij gaan een uitgebreid artikel maken over de grotere broer van de 1873, het "Centennial Rifle". Want zo wordt het Model 1876 genoemd. 
En met we bedoelen we de WLASSH redactie maar ook onze vaste veldmedewerker en voormalig vice voorzitter Dick van Oosten

 

 

 

 

 

 

 

 Een Uberti replica van het Winchester Model 1876, ook bekend onder de naam "Centennial Rifle"

23-07-2017
Winchester Model 1876 Centennial Rifle

Voormalig vice voorzitter van de WLASSH, Dick van Oosten kocht niet lang geleden van een wat oudere schutter een lever action geweer Model 1876. Een Uberti replica van het Winchester Model 1876. Een niet veel gebruikt wapen met allerlei toebehoren. Deze aankoop was best bijzonder; Dick schoot daarvoor veelal met moderne wapens en ook niet de minste kalibers. Te denken valt dan aan een Thompson Contender met diverse looplengtes in kaliber .45-70 en .30-30. WCF en met diverse magnum revolvers.
Later werd overgegaan naar klassieke zwartkruit wapens zoals de Rolling Block modellen en de Springfield Trapdoors. Toch sloeg ook bij Dick het virus toe en begon hij zich te verdiepen in de levergun materie. Deels kon hij al aardig wat vanaf onze site plukken maar hij ging verder. Het hele internet werd afgespeurd en er werden boeken aangeschaft. Kijk, nu komt de ware lever action liefhebber boven drijven. En toen kwam de dag; er moest een lever action geweer komen. En net een paar dagen voor onze eerste Nederlandse nitro wedstrijd (welke gehouden werd op 13 en 14 mei 2017) had hij het wapen in huis en kon gezocht gaan worden naar de juiste lading in zowel zwart- als nitrokruit voor de .45-60 patronen. En dat dit niet helemaal op tijd klaar was nemen we hem helemaal niet kwalijk. Er is zeker nog een tijdje speurwerk en proefladingen voor nodig om de groep te verkleinen.
Ondanks dat stond Dick met dit zware wapen op de schietbaan om onze eerste wedstrijd ermee te schieten.
Zwaar is het wapen! Niet in de laatste plaats door de dikke 28 inch octagonale loop.

Veldmedewerker van het eerste uur en voormalig vice voorzitter van de WLASSH, Dick van Oosten met zijn nieuwe aanwinst.
Dit is een Winchester Model 1876 van fabrikant Uberti in kaliber .45-60.
Dit wapen werd dus gebruikt voor de beschrijving van dit artikel.

Waarom een replica kopen?
Wapens gemaakt door de Italiaanse fabrikant Uberti zijn gewoon zeer goede producten en men kan daar jaren zorgeloos mee schieten. Deze wapens zijn een prima alternatief; een origineel Model 1876 is te duur en daar ga je niet elke keer mee naar de schietbaan. Doodzonde natuurlijk. En dan schiet je toch na verloop van tijd een deel van de waarde weg. Het wordt nooit beter, alleen maar schaarser en minder. Schieten met een replica lost dit probleem op. Je kan toch schieten met je favoriete model en als er wat loos is, dan zijn er altijd passende delen voorradig. Maar doordat het een replica is wil niet zeggen dat je er ruw mee om moet gaan. Ook een replica kan je vertroetelen!
Wilt u wat extra info zien van het bewuste wapen via YouTube klik dan hier op Uberti.

Voor de 10 minuten durende film over de productie van het model klik dan hier.


Uberti weet op juiste wijze de goede sfeer op te roepen. bekijk de site maar eens. Klik hier!

Eerste indruk van het wapen
De eerste indruk is heel positief. Je neemt het wapen in handen en direct valt op hoe zwaar hij is. Een prachtige lange loop in kaliber .45-60. 
Het repeteren loopt prima maar een keer volledig demonteren kan geen kwaad. Je weet nooit wat de vorige eigenaar heeft gedaan of laten doen. En inderdaad, tijdens de demontage viel op dat iemand ons voor was geweest. Op vreemde wijze was de pen voor de leverblokkering maar een deel door het gat gestoken. De blokkering rammelde dus voortdurend. Onnodig natuurlijk.
Ook zagen we wat sporen op de boutjes. Gelukkig waren er maar een paar licht beschadigd. Daar kunnen we nieuwe voor laten komen. Waar gaan we die vandaan halen? Dat vertellen we u zo.
Voor de rest is het een heel mooi wapen, alle finish is nog aanwezig en ook de kolf is zeer strak en mooi. De binnenzijde van de loop ziet er ook puntgaaf uit, een goede aankoop dus.
Over de kolf lezen we nogal wat commentaar op internet. Men vindt deze te roodachtig en niet helemaal gelijkend een origineel model. Wij vonden het meevallen. Het is een kwestie van smaak en is het echt niet mooi dan is het houtwerk toch ook weer aan te passen. veelal vindt men de wat matte houtafwerking wat beter horen bij dit wapen.
Oh ja, de greepveiligheid was ook niet aanwezig, die heeft de vorige eigenaar gedemonteerd. Zo zie je maar dat elk wapen een geschiedenis heeft en dat een perfecte look niet alles zegt.
 

Verschil tussen de 1873 en de 1876
In grote lijnen is de demontage gelijk aan het Uberti Model 1873. Maar toch zijn er wel degelijk verschillen te bespeuren. De 1876 heeft een vaste ondergreep terwijl deze bij de 1873 volledig uitgenomen kan worden. Dus is de werkvolgorde anders dan in de meeste YouTube filmopnames wordt getoond. Daar bespreekt men of de wapens volledig identiek zijn maar dat is niet zo. En als men het over een Model 1876 heeft, dan wordt vaak het Model 1873 getoond.

Deze afbeelding is van het internet geplukt. Niet veel zie je een 1873 en een 1876 bij elkaar op de tafel liggen. De rode pijl geeft aan waar nog net de naad van  de demontabele ondergreep zichtbaar is. Bij de 1876 is deze naad er niet en is de ondergreep vast aan de kast gemaakt. Volledig anders dus!

De fraaie rechter zijkant van Uberti's Winchester Model 1876.

De zijplaten zijn aan beide zijden van de kast aanwezig en door één  boutje te verwijderen, demontabel.


 

Eerst wat kleine onderdelen bestellen.
Straks een opsomming wat men zoal kan doen in eigen huis.
Maar voordat we gaan beginnen willen we toch graag die boutjes hebben. Op internet speuren laat al snel weten dat het niet zo moeilijk is. Wapenhandel Kuiper in Blijham heeft dit gewoon op voorraad. bestellen en het wordt zo thuisgestuurd.
De gegevens van de wapenhandel tonen we hieronder maar u kunt ook op de naam klikken om direct te kijken.

Wapenhandel Kuiper BV
Hoofdweg 44
9697 NK  BLIJHAM
T +31 (0)597 - 56 13 24
F +31 (0)597 - 56 19 56
info@wapenhandelkuiper.nl

Via de website kan men al snel de boutjes vinden. Ga in de menubalk naar "wapenonderdelen" en klik het merk "Uberti" aan.
Dan krijgt u een pagina met verschillende boutsetjes te zien. Een bestelling doen is simpel  en na een paar dagen is het al in huis.

Het Model 1876 wordt ook hier niet genoemd, zou men er best bij kunnen vermelden.
Gewoon het set voor het Model 1873 bestellen zoals hierboven wordt aangegeven.


 

Met een replica schieten heeft zo zijn voordelen.
Dat is het grote voordeel van een moderne replica. Alles is te verkrijgen dus verspeel je wat dan is het nooit te duur en kan de hobby tot in lengte van jaren voortgezet worden. Bij een origineel wapen is dit heel anders en kan men behoorlijk in de buidel tasten als een onderdeel defect raakt. Ook zakt daardoor de waarde van het wapen aanzienlijk want het is niet meer origineel. En dan gaat het ook nog eens veel waarde verliezen. Zonde dus. 

Kwalitatief is een replica betrouwbaar en een prachtig alternatief om de schietsport te bedrijven met een klassiek model.

Demontage van het geweer.
De demontage van het wapen start met het verwijderen van de kolf.

Hiervoor moeten een bout en een schroef worden verwijderd. Eerst de achterste bout op de bovengreep losdraaien met bit 340-4. Oh ja we gebruiken natuurlijk altijd het bekende Brownells bitset voor dit soort werkjes. Daarna de achterste schroef van de kolf aan de onderzijde losdraaien met bit 340-6. De kolf voorzichtig naar achteren toe uit onder- en bovengreep schuiven. Leg deze veilig weg want een beschadiging is zo gemaakt.

Mooie inscriptie in de bovengreep. De bout van de kolf demonteren met de juiste bit.
 Het voorste boutje ook demonteren en er kan een tang sight op het wapen geplaatst worden.
De tang sight wordt geleverd met een lange bout en een boutje voor in het voorste schroefdraadgat.

De inscriptie op de loop maakt duidelijk om welk kaliber het gaat: CAL.45-60.

Wil men werken aan de kolf om wat voor reden dan ook dan zal de kolfplaat ook verwijderd dienen te worden. Dan de bovenste schroef van de kolfplaat losdraaien met bit 300-3 en de schroef op het vlak van de kolfplaat losdraaien met bit 300-6, zie de afbeelding hieronder.

In het midden een schuifje van de opbergruimte voor het opbergen van het reinigingsset (pompstok in delen).

De zijplaten (side plates) demonteren.
Het wapen hiervoor rechtop plaatsen in een houder werkt makkelijker en voorkomt verrassingen. De lange bout van de linker zijplaat losdraaien met bit 240-3. De zijplaat voorzichtig afnemen. Deze klemt iets en dat is normaal. De passing is prima.

Zou men het wapen in plaats van in de houder laten liggen op tafel dan kunnen aan de andere zijde de onderdelen er zo uitvallen. Is het de eerste keer dat u dit doet dan zijn dat nare verrassingen.

De rechter zijplaat is nu ook simpel af te nemen. Druk voorzichtig via de vrijgekomen ingang van links naar rechts op de plaat en hij zal loskomen van het frame. Het wapen heeft nu geen zijplaten meer en laat duidelijk het toggle link systeem zien. Het speciale scharniergewricht welke we vinden in het Henry geweer Model 1860, het Winchester Model 1866, 1873 en 1876.
In de rechter zijplaat is ook de laadpoort geplaatst. Wil men deze laadpoort demonteren gebruik dan bit 150-4. In ons wapen was het boutje iets beschadigd. Zolang men nog kan demonteren gewoon laten zitten. Anders een nieuwe plaatsen.

De achterzijde van de rechter zijplaat. Het nieuwe boutje hadden we op voorraad en is al in de bit geklemd.

Schraapsel in het mechaniek.
Nu de zijplaten zijn verwijderd kan men dus prima zien hoe het wapen functioneert. Maar er is nog wat te zien en wel een beetje geel slijpsel. He wat is dat? Welnu dat zijn wat schraapsels van de hulsrand. Bijna ieder die dit wapen en kaliber gebruikt maakt gebruik van aangepaste .45-70 hulzen en niet van de originele .45-60 hulzen. De dikte van de rand van de .45-70 huls is iets dikker dan het origineel vandaar. Niets verontrustends maar het is maar dat u het weet. Wilt u het oplossen dan biedt een draaibank uitkomst. Niet aan de zijde van de bodem gaan wegdraaien want anders wordt de kaliberinscriptie aangetast. Doe dit aan de andere zijde dan is er niets van te zien. 

Messing snippers in het mechaniek van het Model 1876 door de iets dikkere rand van de .45-70 hulzen.

Natuurlijk kan men ook originele hulzen kopen of complete patronen geladen met een zwartkruit vervanger. Dat gaat trouwens straks steeds meer plaatsvinden en zal op den duur het zwartkruit doen verdwijnen. En waarom ook niet? Nu zijn deze compleet geladen patronen nog erg duur. Hier loopt het niet zo'n vaart maar in Amerika is het al veel verkrijgbaar.

 

Links: Een doosje .45-60 Win. patronen geladen met de  zwartkruit vervanger Triple Seven van het merk Hodgdon. Mondingssnelheid 1429 fps. Mondingsenergie 1360 ft. lbs.
Wel duur want 20 patronen kosten $ 85.

 

Rechts: Dit kruit bedoelen we. Een perfecte vervanger voor zwartkruit en niet schadelijk voor het wapen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk zijn deze specifieke kruitsoorten (in Amerika aangegeven als low recoil loads) nog niet veel aanwezig in Nederland. Wat je wel tegenkomt is het kruit Trail Boss van Hodgdon. Eigenlijk een kruitsoort voor handvuurwapens maar tegenwoordig heel veel in gebruik bij de aanmaak van geweerpatronen.

Hodgdon Trail Boss kruit is de laatste tijd slecht verkrijgbaar en dat is jammer.

De stofkap verwijderen.
De demontage van een wapen kan altijd iets verschillen. We laten nu eerst zien hoe de stofkap gedemonteerd kan worden maar u kunt natuurlijk de volgorde van sommige onderdelen in een andere volgorde doen. De bovenzijde van de patroontrekker is voorzien van een uitstekende kam. Deze kam zal de stofkap bij bedienen van de hevel doen opengaan. De kam drukt tegen het montageblokje aan en duwt zo de schuivende stofkap naar achteren toe.

Het mechaniek is nog compleet aanwezig en alleen de zijplaten zijn eraf. Nu is de stofkap aan de beurt.

Draai met bit 180-3 de bout van de stofkap los. Vooraf heeft u de haan al gespannen en kunt u de stofkap voorzichtig naar achteren toe schuiven totdat de plunjer in het gaatje van de bout wordt geduwd.

Het montageblokje kan nu uitgenomen worden.

Zo ziet het bewuste blokje eruit.

Nu nog de stofkap afschuiven door de plunjer in te drukken met een lucifer. Schuif de stofkap rustig naar achteren. Doe dit voorzichtig want opeens is de plunjer vrij om te gaan. Vang dit onderdeel met veer desnoods met een magneet op. Hij schiet zo door de kamer en is zoek.

Zo hoort het, de plunjer en veer uitnemen en op naar de volgende klus.

De scharnier gewrichten uitnemen.
Dat is makkelijk want deze kunnen zonder schroeven zo uitgenomen worden. De hevel iets open scharnieren zodat ze een weinig onder een hoek komen te staan. Nu is het mogelijk om deze onderdelen zo uit het wapen te nemen. Let op de passing; deze is prima en u zult merken dat het allemaal behoorlijk strak is gemonteerd.

De stofkap kan het wapen verlaten. Nu is het de beurt aan de scharnierstukken (toggle link systeem).
De scharnierstukken zijn uiteindelijk de onderdelen die de afsluiter vergrendelen bij het sluiten van het wapen.

Zowel links als rechts zijn deze sets zo uit te nemen. De scharnierpen in het midden van ieder set blijft gewoon gehandhaafd en hoeft niet los. Misschien na heel veel gebruik en gebrekkige smering zou dit nodig zijn. Maar tegen die tijd zet u gewoon een heel nieuw set in het wapen.
De twee sets worden gecommandeerd door de kop van de hevel (lever). Deze pin is niet te zien en is opgesloten tussen de twee geleidebanen van de achterste scharnierstukken. dat wordt straks duidelijk.

Het linker scharnierset is al uit het wapen en het rechter set staat op het punt om uitgenomen te worden.

Nu zijn de scharnierstukken uit het wapen en is er zicht op de kop van de hevel.
In deze kop zit een centrale pen welke de scharnierstukken commandeert.

De scharniersets liggen op tafel met aan de bovenzijde het rechter- en aan de onderzijde het linker set. De centrale pin loopt in de geleidebanen welke nu goed zichtbaar zijn. Daartussen natuurlijk de kop van de hevel.

Enige uitleg voor we verder gaan.
Net voor we de scharnierstukken demonteerden hebben we het wapen open gezet, dus de hevel helemaal naar onder. Er is dan zicht op een paar veren in het mechaniek, bladveren wel te verstaan. Voordat we deze gaan demonteren willen we weten wat die veren exact doen. Het gaat om de volgende veren, zie onder.

Deze afbeelding laat de twee bewuste bladveren goed zien. Het wapen staat open en de messing patroonlift is door de kleine hevel omhoog gebracht. Deze kleine hevel wordt weer gecommandeerd door de lever.

De twee veren worden aan de onderkant van de kast vastgezet met elk 1 boutje. Misschien beter om dat ook gelijk maar te laten zien. Dan gaan we daarna de uitleg doen.

Niet alleen de proefbankmerken zijn goed zichtbaar, ook de twee bewuste boutjes zijn goed in beeld gebracht. Met deze boutjes worden de veren vastgezet. Ze kunnen weleens behoorlijk vastzitten. 

De linker veer.
Doel van de linker veer is er om de hevel (lever) terug te drukken in de nulstand en hij houdt de lever in gesloten toestand op spanning. Zou de veer er niet zijn dan zakt de hevel vanzelf een stuk naar beneden totdat de weerstand van het mechaniek uiteindelijk verder zakken tegen zal gaan.

De rechter veer.

Doel van de rechter veer is om de neergaande beweging van de hevel van de patroonlift te beïnvloeden.
Het wapen is gesloten en we gaan langzaam de lever openen. De lever bedient de scharnierstukken en de grendel wordt achterwaarts bewogen. Gelijktijdig wordt de haan gespannen. Is de lever bijna aan het eind van de slag dan zal de hevel van de messing patroonlift in beweging worden gebracht. Deze schiet omhoog en duwt de messing patroonlift naar boven toe. In de patroonlift, de patroon welke straks in de kamer geschoven wordt.
De veer leunt in dit stadium in een holte van de hevel. Bij het weer sluiten van de lever zal de messing patroonlift heel lang in de bovenste positie blijven, de patroon moet immers in de kamer worden geduwd. Daarna zal hij iets gaan zakken. Dat gebeurt alleen als de scharnierstukken weer in lijn liggen en de grendel gesloten is.
Als de afstand van de tip van de lever tot aan de kolf zo'n 40 mm bedraagt, dan 
zal door de beweging van de lever en de aanwezige veer de hevel van de patroonlift opeens snel naar beneden schieten en de patroonlift meenemen. De gedwongen beweging van de hevel (in gang gezet door de lever) zal de veer uit de holte drukken en op een hoger vlak brengen. Daardoor neemt ook de veerkracht opeens toe en deze kracht zal de patroonlift naar beneden doen schieten.
Lastig om uit te leggen maar we hopen dat het zo een beetje duidelijk voor u wordt.

We hopen dat dit jaar (najaar 2021) dit artikel geheel compleet is.