WLASSH®

2011-2025
 Winchester Lever Action Shooters Society Holland 
 

 Winchester Model 9422 en 9422M

Een beschrijving van het Winchester model 9422.
Het gaat hier om een speciaal model 94 en wel in een randvuur kaliber!
Het standaard zwaar kaliber model 94 (centraalvuur) was zo populair in Amerika en elders, dat het niet kon uitblijven of er zou een licht kaliber versie op de markt komen. Met de licht kalibers bedoelen we natuurlijk de .22 randvuur munitie.
Uiteindelijk verscheen dit model in 1972 op de markt en werd de productie pas gestaakt in 2005, een jaar voor de sluiting van de Amerikaanse fabriek in New Haven. Een productietijd werd gehaald van 33 jaar.
De 9422 werd een groot succes en reeds in 1991 bereikte men al een productieaantal van 600000 stuks.
Het licht kaliber geweer is niet te vergelijken met zijn zwaardere broers, het mechaniek is volledig anders.
Toch is de uitstraling hetzelfde en heeft men keurig de lijnen van de zwaar kaliber modellen kunnen waarborgen.
In de 1972 catalogus stond dan ook deze beschrijving;
 
The Model 9422s are high- quality, lever action repeater rifles that have the
 
unmistakable look and feel of the durable Winchester Model 94 center fire rifle.
 
Hieronder het model 9422 in volle glorie.
Het is een heel slank geweer en het gewicht is ongeveer 200 gram minder dan een standaard model 94.
Het wapen weegt leeg maar krap 2,8 kilogram.
 
De magazijnbuis en de munitie.
Op bovenstaande afbeelding is ook heel duidelijk de inham aan de onderzijde van het buismagazijn te zien. Dit wapen wordt geladen door de patronen in de buis te laten vallen en niet zoals gewoonlijk via de laadpoort in de kast. In de rechter zijkant van de kast zien we alleen de uitwerp- opening. 
Laden doen we als volgt; Wapen enigszins schuin of verticaal houden. Aan het uiteinde van de magazijnbuis de bajonet losdraaien en vervolgens de aanbrenger omhoog trekken. De patronen via de vrij gekomen opening in de magazijnbuis laten vallen. Vervolgens de aanbrenger terug duwen en de bajonet weer aandraaien. Wapen doorladen en men is gereed om te gaan schieten. 
Het magazijn van een standaard model 9422 kan 15 stuks .22 long rifle patronen bevatten. De niet meer zo bekende patroon .22 long kan er ook in verschoten worden, hier gaan er 17 stuks van in. Wil men .22 short verschieten, dan kunnen er maar liefst 21 stuks in.
Later verscheen ook een 9422M model. Dit wapen was gekalibreerd in .22 WMR, wat staat voor Winchester Magnum Rimfire. Er gaan dan "maar" 11 stuks patronen in de laadbuis van een 9422M.
 
Veilig laden van een standaard model 94.
Hier wil ik even ingaan op het verschil in laden tussen de 94 en de 9422. Om te beginnen met de 94. 
Een serieuze sportschutter opent het wapen en controleert de kamer. Vervolgens  wordt de veiligheid in de vorm van een cross bolt- of tang safety ingeschakeld. Het wapen wordt gesloten, de haan staat nog steeds gespannen en de veiligheid staat actief. Het wapen is zowat horizontaal gericht richting kogelvanger en men kan de patronen laden via de laadklep aan de rechter zijkant van de kast.
Het wapen kan doorgeladen worden, veiligheid kan eraf en er kan geschoten worden.
Na het laatste schot is er direct zicht op de patroondrager of carrier en de kamer.
 
Veilig laden van een model 9422.
Een serieuze sportschutter opent het wapen en controleert de kamer. Er is bij dit model geen veiligheid aanwezig!
Als nu het wapen gesloten wordt blijft ook de haan gespannen staan. Maar, we gaan het wapen anders vastpakken dan bovengenoemd model. Hier nemen we het wapen in de linkerhand, houden het met de loop enigszins schuin omhoog gericht en draaien met de rechter hand de bajonetdop los van de magazijnbuis. Let op, onze rechter hand is nu voor de monding geplaatst. Niet zo'n fraai situatie, een hand voor de monding van een gesloten wapen (wat schuin omhoog gericht staat) met gespannen haan en dan ook zonder de aanwezigheid van een veiligheidspal. Beter niet doen dus.
Na de check sluiten we beter het wapen en ontspannen daarna de gespannen haan door deze keurig op te vangen. Draai daarna de bajonetdop los en vul de magazijnbuis met patronen.
Dit is een betere situatie dan zojuist beschreven.
Eenmaal gereed, wapen doorladen om te kunnen gaan schieten.  
Na het laatste schot altijd weer die check doen van de kamer, het is door de gesloten bovenzijde iets lastiger te zien dan bij een 94. Vergeet dit nooit!
Heel strak afgewerkt en in kaliber .22 een prima wapen voor de jacht op kleinwild. Natuurlijk is dit wapen bij uitstek geschikt voor recreatief sportschieten. In kaliber .22 long rifle is het mogelijk om een hele middag te schieten voor niet al teveel geld. Dat is iets anders bij de pittige .22 Magnum, deze patronen zijn 3 tot 4 keer duurder dan de long rifle versie.
 
Het vizier.
De loop heeft een lengte van 20,5 inch en op de achterzijde is een semi- buckhorn keep aangebracht.
Aan de voorzijde vinden we een bead-and-post korrel.
Bovenop de kast is een groef aangebracht voor de montage van een richtkijker. Dit is dus heel anders dan bij een model 94. De kast is aan de bovenzijde gesloten en niet alleen een richtkijker kan geplaatst worden maar ook een ander aangepast vizier, zoals dat van de firma Skinner Sights.
Uitwerpen van de huls geschiedt onder een hoek. Leuk detail, het model 9422 had dit dus al veel eerder dan het model 94! 
 
In plaats van een richtkijker is het natuurlijk ook mogelijk om een richtmiddel van Skinner te monteren. De groef boven op de kast maakt het gemakkelijk, plaatsen is een simpele klus. Voordeel van dit type richtmiddel is dat je kan schieten met een diopter welke nog stelbaar is ook. Afgebeeld een "gold black" optie. Voor de goede orde, Andy Larsson van het Amerikaanse bedrijf Skinnersights heeft me persoonlijk toestemming gegeven om deze foto te plaatsen. Ook hij kent de WLASSH! 
 

Let op, dit is een speciale editie met het "horse and rider" logo op de kast gegraveerd.

Twee leren foedralen voor het Winchester Model 9422, een duidelijk WLASSH ontwerp. De wapens gaan eerst in een "gunsock" en daarna worden ze in de foedraal gestoken. Opslag kan dan langdurig zonder aantasting van het geblauwde staal. En het op deze wijze opbergen is niet alleen mooi maar het is ook een veilige manier om het wapen te transporteren.

Twee modellen 9422 met een 20,5 inch loop en er tussenin een model 94 Trapper karabijn in zwaarder kaliber en een 16 inch loop. De .22 versie laat zich snel herkennen, kijk onder aan de magazijnbuis naar de inham voor de patrooninvoer. Ook de bajonetknop aan het uiteinde van de magazijnbuis geeft aan dat het hier om een 9422 gaat.
 
Nog even over de prijs van de munitie. Een doosje .22 Magnum patronen van het merk CCI kost gemiddeld € 14 per 50 stuks.
Niet goedkoop maar men vraagt het ervoor.
Van hetzelfde merk kan men ook .22 long rifle kopen voor maar € 3,50 per 50 stuks.
 
.22 long rifle - 0,07 ct / st.
 
.22 Magnum - 0,28 ct / st.
 
Natuurlijk is shoppen voor een betere prijs een logische stap en wellicht is het veel goedkoper te verkrijgen.
De kostprijs van de munitie kan een overweging zijn om te kiezen voor de long rifle versie. Wil men per avond zeker 50 patronen verschieten, dan is het wel wat kostbaarder als men .22 Magnum gebruikt. Wil men dus absoluut de kostprijs laag houden, dan gewoon voor de .22 long rifle kiezen, qua score voor de sport natuurlijk prima.
Al is het duurder, zelf vind ik de .22 Magnum een heel bijzonder patroontje.
De maatgeving van de patroon.
Even voor de duidelijkheid, er kunnen geen .22 long rifle patronen vanuit een .22 Magnum geweer verschoten worden. Het past wel maar het gaat niet goed, niet doen dus! De kamer van een .22 Magnum geweer is langer maar ook iets ruimer. De vrije vlucht van het kogeltje is teveel en de huls zal scheuren door de ruimere kamer.
Ook zal het lastig zijn om de beschadigde huls uit te werpen. In nood kan het maar anders nooit doen!
 
Links de .22 Long Rifle en rechts de .22 Magnum huls.
 
De kogels van beide patronen hebben wel exact dezelfde diameter en wel .224.
Bij de .22 Magnum patroon wordt een kogel gebruikt die over de gehele lengte dezelfde diameter heeft. Bij de .22 Long Rifle patroon wordt een zogenaamde "heel based bullet" gebruikt. De onderzijde van de kogel heeft een kleinere diameter dan de bovenkant. Deze kleinere diameter past in de huls tot aan de aanslag. Huls en kogel lijken nu dezelfde diameter te hebben. Dit werd in het verleden ook veel toegepast bij de grotere kalibers, denk dan aan de Zweedse Rolling Block en het kaliber 12,7 x 44R. Ook hier werd een "heel based bullet" gebruikt.
Hieronder is het verschil duidelijk te zien.

Links een kogel zoals geplaatst in de huls van een .22 Magnum patroon en rechts een "heel based" kogel zoals toegepast wordt bij de .22 long rifle patroon. Dat verklaart het verschil in hulsdikte.
 
Een opgemeten .22 long rifle huls heeft een diameter van 5,72 mm en een lengte van 15,45 mm.
Een .22 Magnum huls heeft een diameter van 6,17 mm en een lengte van 26,65 mm, een duidelijk verschil.
Beiden gemeten na gebruik.
U ziet natuurlijk gelijk dat een .22 Magnum patroon daarom nooit in een .22 long rifle kamer past.
 
Leuk detail.
Er zijn wapens op de markt waar je wel beide patronen in kan verschieten, denk dan aan de Ruger Single Six revolver. Als je dat wapen koopt, dan krijg je er een wisseltrommel bij. De standaard trommel is voor .22 long rifle en de extra trommel is voor de .22 magnum patroon. Een hele mooie combinatie dus.
 
De prestaties en wat berekeningen.
In de jaren 50 werd de .22 WMR patroon door Winchester ontwikkeld. WMR staat dan ook voor Winchester Magnum Rimfire. Veelal werden voor deze patronen kogelgewichten toegepast variërend van 30 tot 50 grain. Een standaard patroon heeft tegenwoordig bijna altijd een kop van 40 grain gewicht. In gram uitgedrukt is dit 2,6 gram.
 
Zoals eerder gezegd, het is een .224 kogel. Omgerekend is dit een diameter van 5,69 mm.
Voor het voorbeeld nemen we even een wapen met een looplengte van 22" en meten we de snelheid.
De mondingssnelheid (MV= Muzzle Velocity) bedraagt bij deze looplengte 1910 fps (feet per second).
1 foot per second = 0,3048 meter per seconde. Dan is de mondingssnelheid dus 582 m/sec. Dat is erg snel.
 
De mondingsenergie bedraagt dan 324 ft. lbs. en dat moet men echt niet onderschatten.
De energie van een 40 grain kogel op 100 meter is altijd nog 156 ft. lbs, dat is meer dan de .22 lr heeft aan mondingsenergie.
 
Ter vergelijk even een paar kalibers op rij en wat ze kunnen.
9 mm Para
We starten met een bekende, een 9 mm para patroon. Deze patroon wordt veel verkocht met een 124 grain kogel. De snelheid is vanuit een pistool vaak zo rond de 1000 fps.
De energie is aan de monding zo'n 275 ft. lbs en de power factor is 124.
 
.38 Special
Een andere bekende, een .38 Special patroon met 158 grain kop en een snelheid vanuit de revolver van 800 fps.
De energie aan de monding is dan 224 ft. lbs en de power factor is 126.
 
.22 Magnum
De .22 Magnum patroon had een mondingsenergie vanuit een geweer van 324 ft. lbs en die heeft een power factor van 76.
 
Uitleg Power Factor
De parcoursschutters onder ons kennen dit maar al te goed. Zij moeten immers aan een bepaalde f- factor voldoen om mee te mogen doen, 125 minor en 175 major.
Het is een simpele berekening:
 
Neem het kogelgewicht in grains en vermenigvuldig dit met de snelheid in feet per second.
Deel de uitkomst door 1000
 
En u heeft uw power factor.
 
Enkele fabrikanten die de .22 Magnum patroon maken zijn:
CCI (U.S.A.)
Federal (U.S.A.)
PMC (U.S.A.)
Remington (U.S.A.)
RWS (Germany)
Winchester/Olin (U.S.A.)
 

 

Koopt u een standaard Winchester model 9422 in kaliber .22 long rifle, dan is het verschieten van de .22 long patroon ook geen probleem. Hierboven nog even het verschil tussen de 3 meest gebruikte .22 patronen.
 

.22 MiniMag niet geschikt voor een Winchester 9422M
Soms ontstaat er toch op de vereniging enige verwarring omtrent de juiste munitie voor een 9422M. En u heeft het eerder kunnen lezen, een 9422M is toch echt een .22 Magnum wapen. Maar niet ieder is overtuigd en veelal wordt dan tijdens deze discussie een heel ander kaliber genoemd en wel de .22 MiniMag. 
Ik kon laatst iemand niet echt goed overtuigen en heb toen aangeraden om dit hoofdstuk nog eens goed door te nemen, wellicht wordt het hem nu ook duidelijk. 

Een .22 Minimag is een .22 Long Rifle patroon. Deze patroon past in een .22 Magnum kamer maar afvuren is niet wenselijk. De kamer is ruimer en ook langer. De huls zal scheuren en overdadig uitzetten en daarna klem komen te zitten terwijl de kogel een veel te grote vrije vlucht moet ondergaan voordat de trekken en velden hun werk kunnen gaan verrichten. Gewoon nooit doen.

Een .22 Magnum patroon heeft een dikkere huls. Een .22 Magnum patroon past dus NOOIT in een .22 Long Rifle kamer! De kamer is te krap en te kort. Probeer het zelf maar. De .22 Magnum wordt ook vaak aangeduid als .22WMR. 

Hieronder een paar afbeeldingen van patronen die we niet voor een 9422M model kunnen gebruiken maar wel voor een 9422.
Een doosje .22 MiniMag patronen van CCI met daarop duidelijk de aanduiding LR. Het kaliber wordt gewoon op de doosjes zelf aangegeven. De .22 MiniMag is een prachtig patroontje voor een Winchester model 9422. Dat is een wapen geschikt voor de .22 Short, de .22 Long en de .22 Long Rifle patroon. En ook deze informatie is natuurlijk altijd duidelijk op de loop te vinden.

CCI Mini Mag met duidelijk de aanduiding
.22 Long Rifle.


Mooie patronen maar
niet voor de Winchester 9422M

Ter verduidelijking nogmaals de aanduidingen zoals die op de loop zijn aangebracht. Eerst de .22 Magnum aanduiding.

De kaliber aanduiding op dit model Winchester 9422M is:
.22 WIN.MAGNUM
Oftewel de .22 Magnum of .22 WMR 

Bovenstaande foto is van de site van www.armslist.com gehaald, een verkoopsite van wapens. Duidelijk zien we op de loop van een Winchester model 9422 XTR de 3 andere kleine kalibers vermeld staan in de vorm van:
.22 S-L-L.R.
S= .22 Short, L= .22 Long en L.R.= .22 Long Rifle.

Zijn we dan klaar?
Nee nog niet helemaal, nog een klein puntje van aandacht. De latere modellen 9422 hadden door productie technische problemen echter niet meer de S op de loop staan. Deze modellen kunnen dus alleen de .22 Long en de .22 Long Rifle patronen verschieten.  

Het schieten met een model 9422.
Als je het wapen oppakt dan valt gelijk op hoe slank dit is gemaakt. Het is een echte Winchester maar net iets slanker dan het standaard model 94. Ondanks het slanke uiterlijk is het gewicht maar 200 gram minder dan een standaard 94, dus dat valt mee. Net 2,5 kilo zwaar en dan met een 20,5 inch loop.
Ook de afwerking is prachtig, heel weinig zichtbare schroeven, een mooi strak afgewerkte kast.
Wat ook direct opvalt is het gemis van een veiligheid. Geen cross- bolt- safety of tang- safety, helemaal niets.
De houten kolf doet met zijn quadrillering niet onder voor die van de grotere broer, de Legacy. Perfect passend en mooi om te zien.
De bajonetdop aan het eind van de magazijnbuis losdraaien en de aanbrenger zover uittrekken totdat de laadsleuf in de buis een patroon kan toelaten. Dat is apart, geen Nelson gate aan de rechter zijkant van de kast maar laden rechtstreeks in de magazijnbuis. Ik moet zeggen dat dit prima werkt en het went ook snel. Aanbrenger uittrekken en de patronen in de buis laten vallen. Aanbrenger terug duwen en de bajonet wederom aandraaien.
Dan komt het, de eerste keer repeteren van een model 9422. Geweldig wat loopt dat mooi, er is totaal niet te bemerken dat er een patroon in de kamer wordt gebracht. Dan het afvuren, het mechaniek is mooi, beter dan een standaard model 94. Wederom repeteren, feilloos wordt de huls uitgeworpen en een nieuwe patroon in de kamer gebracht. Na het laatste schot even checken door het wapen schuin te houden, de bovenzijde van de kast is immers dicht en je kan niet zo snel zien dat de het wapen geen patronen meer bevat. Altijd opletten dus.
Vuur ook nooit het wapen af zonder patroon, vang keurig de haan op tijdens afdrukken.
Wie de modellen 94 kent er hier veel mee schiet zal verbaast zijn als hij met een 9422 op de baan zou staan, het is echt super hoe dat wapen loopt. Liepen alle lever actions maar zo mooi.
Het schieten is ook een feest, de vlakke baan en het venijnige geluid van een 9422M tijdens afvuren geven aan dat het toch iets bijzonders is waarmee geschoten wordt. Dit is niet zomaar een klein kaliber geweertje, dit is een originele Winchester die heerlijk kan presteren op een binnenbaan maar ook op de 100 meter zijn mannetje staat.
Point blank range van deze patroon is 110-120 meter en dat is niet gering. 
En zeg nou eerlijk, het ziet er toch veel leuker uit dan het gros van de klein kaliber geweren. Vaak zijn dat maar lelijke misvormde klompen van meer dan 5 kilo.  
Ons WLASSH bestuurslid Emmy Teske is maar wat blij met de nieuwe aanwinst, zij kon het wapen kopen, 18 jaar oud en nieuw. Stond bij een Haagse wapenhandel in de regio al een tijdje in de vitrine. Net op tijd is deze aangekocht. Ik noemde net de term "origineel" en dat is dit wapen ook. Het is nog een echte, kwalitatief goede lever action made in the USA.
Het wapen zal net als de andere Winchester modellen volgend jaar ingezet worden tijdens een nieuwe lever action discipline.
Enige verandering, er zal een Skinner vizier gemonteerd gaan worden. Niet alleen de vizierlijn vergroot je er mee maar ook de stelmogelijkheid wordt groter. In het begin van het stukje is al een foto geplaatst van deze geweldige combinatie. Het zal de prestaties alleen maar verhogen.
Al met al een heerlijk wapen om te bezitten, een aanrader dus!
Niet te lang mee wachten dus, het laatste productiejaar was in 2005. Een 9422 in .22 lr werd toen voor $ 516 verkocht en een .22 Magnum voor $ 545.
 
 
Voor extra informatie over de 9422,
kijk dan in AK56 wapenmagazine nr. 126. Daarin schrijft de WLASSH als gastauteur.
 
 
 

De eerste bladzijde van een reeks over de 9422 modellen van Winchester in wapenmagazine AK56.

In dit nummer is alles te vinden over de klein kaliber lever action wapens, AK56 nr. 126

Wilt u meer weten over het Model 9422, kijk dan eens naar ons andere hoofdstuk op deze website; Vergelijk tussen Model 94 en 9422. Hier wordt uitvoerig uitgelegd wat de verschillen zijn tussen een Model 9422 en zijn grote broer het Model 94. 
Niet alleen de uiterlijke verschillen worden behandeld maar ook het technische verschil. De moeite waard om te lezen.
Klik hier voor dit hoofdstuk.
Twijfelt u welke u wilt aanschaffen? Wellicht is de keuze dan toch iets makkelijker gemaakt. 

Robert Teske