WLASSH®
2011-2024

 Winchester Lever Action Shooters Society Holland 

Primer catcher voor de Rock Chucker II pers.

13-06-2024
Technische Redactie WLASSH

Het plaatsen van een primer catcher op een RCBS Rock Chucker II pers.
Wie heeft er niet gewerkt of werkt nog met een RCBS Rock Chucker pers? Type I en een II zijn heel bekend maar nu zijn we al weer een aantal generaties verder. Waar het nu over gaat, een Rock Chucker II is een onverwoestbare pers die niet mag ontbreken op de herlaadtafel. Al heb je een Dillon 550 of 650 staan, een Rock Chucker is de pers voor rustig en precies herladen. De pers voor beginners maar ook voor de zeer ervaren schutters die speciale patronen willen maken of zo af en toe een serie maar wel alle tussentijdse controles willen kunnen blijven uitoefenen.
Omdat deze persen nog veelvuldig gebruikt worden leek het de redactie wel nuttig om hem weer even in de schijnwerpers te plaatsen en wat extra's onder de aandacht te brengen, accessoires om het werken ermee wat te vereenvoudigen.

Hoe het was.
In het begin was er het standaard bakje, ingeschoven aan de voorzijde van de pers om de slaghoedjes in op te vangen. Dat werkte altijd prima maar toen kwamen de andere accessoires op de markt en opeens was er dat lastige bakje wat in de weg zat. Je kon de andere onderdelen wel monteren maar dan moest het opvangbakje het veld ruimen.

Wie kent het niet, het bakje om de oude slaghoedjes in op te vangen?
Een eenvoudig bakje van kunststof met gebogen klem om zo aan de voorzijde van de pers te klemmen. 

Een eerste model Rock Chucker met het bekende opvangbakje en aan de bovenzijde geklemd de houder voor de primer tube.

Case ejector
Een bekend onderdeel van RCBS is de case kicker, een stukje verenstaal wat langs de spindel glijdt en de huls uit de hulzenvoet duwt. Daar valt het op een plateau en vervolgens in een rechthoekig bakje. De houder, het bakje en de case kicker werden door RCBS als set verkocht. Ze zijn niet meer in de handel maar je komt ze wel af en toe tegen op een veilingsite. Een zeer handig onderdeel wat het werk op een single stage pers erg vergemakkelijkt. Toch vreemd dat niet alle schutters dit onderdeel kennen of hebben gemonteerd. 

De RCBS case kicker oftewel de automatic case ejector. Het onderdeel waar de tekst op staat is los van de houder en is de grondplaat voor montage aan de rechterzijde van de pers om het verenstaal op te bevestigen.

Allerlei trucjes om de slaghoedjes op te vangen.
Na montage van dit zeer handige onderdeel mis je het bakje voor de oude slaghoedjes.
Een bekend trucje was om zelf een bakje te maken en die aan de achterzijde van de spindel te plaatsen. Om de slaghoedjes ook aan de achterzijde eruit te kunnen laten vallen moest de spindel 180 graden gedraaid worden. Dat is geen enkel probleem, wel dient er dan een klein blokkeerwigje van hout of kunststof in de spindelsleuf te worden gestoken zodat de slaghoedjes voortijdig de spindel kunnen verlaten en zo gedwongen worden om in het bakje vallen. Het bakje zelf wordt vastgezet met een magneet aan de binnenzijde van het frame van de pers. 

Let op! Bovenstaande handeling kan alleen als het zetten van slaghoedje elders gebeurt en niet meer met de pers zelf wordt gedaan. Zelf vonden we dit een onding en zijn al snel overgestapt naar de "automatic priming tool" van RCBS.
Daarover later meer.

Een RCII met de spindel 180 graden gedraaid en een opvangbalkje van karton aan de achterzijde geplaatst.
De hulzenvoet wordt nu vanaf achter in de top van de spindel geschoven i.p.v. aan de voorzijde.

Bovenstaande RCBS II pers staat opgesteld op een aluminium grondplaat. Het stukje verenstaal (de ejector) is nu rechtstreeks op deze grondplaat gemonteerd en niet meer op dat extra metalen hulpstuk van RCBS. Het is nu allemaal wat compacter en netter.
De spindel schuift langs het kartonnen bakje en vangt redelijk secuur de oude slaghoedjes op. Niet mooi om te zien maar wel goed werkend. Het heeft vele jaren zo gezeten en dienst gedaan.
Ook is er een nylon aanslag aanwezig met rubber dop. Dit om de teruggaande beweging van de bedieningshandel geluidloos te laten verlopen.
De andere delen om de slaghoedjes te kunnen zetten doen niet meer mee in het verhaal. Daarvoor in de plaats is aangeschaft de wel zeer prettig werkende automatic priming tool van RCBS. Een los apparaat van RCBS. Niet goedkoop maar echt topkwaliteit.

Deze herlader heeft ook de keuze laten vallen op een automatic priming tool van RCBS. Een aanrader.
Wat opvalt is dat zijn Rock Chucker nog is uitgerust met het standaard opvangbakje. Hij haalt de hulzen en patronen dus met de hand uit de hulzenvoet want de case kicker is niet aanwezig.

Internet staat vol met upgrades voor deze persen.
Veel eigenbouw is er te vinden maar ook onderdelen van schutters die de moeite hebben genomen om iets uit te denken, het op papier te zetten en er een kleine productie mee op te starten.

Na enig zoeken kwamen we terecht bij een bedrijfje dat onderdelen voor de schietsport print. 
Printen van kleine onderdelen is vandaag de dag niet vreemd meer. Steeds meer wordt het toegepast en was het eerst enkel spielerei om allerlei onzin te printen, nu is het een stuk serieuzer geworden en dat is te merken aan het aanbod. De printers zijn veel beter geworden en nu dus ook de onderdelen die erdoor gefabriceerd worden.
Wij waren op zoek naar een houder die de slaghoedjes voor 100% opvangt en het oude kartonnen bakje kon vervangen. Daarnaast wilden we alle andere onderdelen kunnen blijven gebruiken.
De keuze is gevallen op het Amerikaanse merk:

ELITE 3D DESIGN.

De primer catcher van kunststof.
Op de website van het bedrijf is zat te vinden. Onze aandacht ging echter uit naar de primer catcher en wel voor de RCII.
Dus kwamen we uit op de categorie PRESS ENHANCEMENTS en vonden we een geschikt model.
Waarom dit bedrijf? Qua kwaliteit konden we niets testen en vergelijken dus zijn we enkel afgegaan op de vorm en werkwijze en de kleur. De primer catcher voor een Rock Chucker II is groen en dat sluit mooi aan op het groen van RCBS. Niet lang getreuzeld maar gelijk een order geplaatst en betaald en na een paar weken lag het onderdeel hier op de herlaadtafel. Dus is alles rap verlopen en kan het gemonteerd worden. De beschrijving is simpel en dus ook de montage.
Het pakje bevat de volgende onderdelen:

De primer catcher zelf, een wig met inwendige magneet en een slang voor de afvoer.
En zoals het bedrijf schrijft: this product is only for the RCI and RCII presses (older presses built around 1980).

Hieronder een uitleg om dit onderdeel te plaatsen. We kunnen dit natuurlijk ook voor u doen maar alles is al gedaan en beschreven dus geven we het document van het bedrijf weer. Daarnaast is het mogelijk om deze te downloaden indien dit gewenst is. Uiteraard is dit ook te vinden op de website van het bedrijf.

Elite 3 D Design RCBS RC 2 Primer Catcher Installation Guide Pdf
PDF – 1,4 MB 27 downloads

Na de montage
Wat heel handig is: de wig heeft een inwendige magneet. Het is zo te plaatsen maar ook zo uit te nemen om de boel schoon te maken. Oude slaghoedje laten altijd een residu achter wat op tijd gereinigd dient te worden. Dat residu is bij gebruik van de primer catcher goed zichtbaar in de doorzichtige slang. Dan pas zie je goed wat er allemaal achterblijft na afvuren van een patroon.
Na montage van de delen ziet de pers eruit als hieronder.

De upgrade van de Rock Chucker II is een feit.
Links van de pers: voor het zetten van slaghoedje in oude klassieke hulzen wordt de standaard zetter af en toe benut en tijdelijk op de grondplaat vastgezet. Ook een RCBS klassieker. Zetten van slaghoedjes gaat met veel gevoel.

De werking van het apparaat
De hulzen worden door de klassieke RCBS ejector keurig in het bakje gedeponeerd na terugbrengen van de hevel. De oude slaghoedjes verdwijnen via de slang in het bakje en de pers is weer een stukje beter geworden.
Heeft u ook interesse om uw single stage pers op te waarderen, er is veel verkrijgbaar, zelfs moderne huls- uitwerpers zijn inmiddels op de markt verschenen. 

Maar voor u zijn de volgende vragen van belang:
Werkt alles naar behoren? Ja absoluut, er valt geen slaghoedje meer naast het bakje of op de grond.
Is het de prijs waard? Ja het is niet duur en zeer zeker de moeite waard.
Kan het zo geplaatst worden? Ja dat kan maar zijn er andere accessoires geplaatst dan dienen die wel aangepast te worden.

Zijn er ook nadelen te benoemen? Ja er zijn ook een aantal nadelen te benoemen.
Dat is de stand van de catcher zelf. Bij montage wordt de linker kant van dit onderdeel geklemd aan de linkerzijde van de pers. Zowel aan de onder als bovenkant  is het onderdeel opgesloten. De rechterzijde ligt vrij en klemt nergens. De primer catcher heeft dan ook de neiging om naar links te hellen en dat is niet storend voor de werking maar niet prettig om te zien. Als je aan het werk bent wil je dat alles recht zit en niet scheef komt te staan. Wij vonden dat storend en hebben dit ook aan het bedrijf medegedeeld.
Wij hebben dit opgelost door een kleine kunststof wig (toevallig ook groen) te plaatsen aan de linker onderzijde. Zo wordt altijd de catcher recht gedrukt, zie de rode pijl.

De rode pijl geeft aan waar en hoe de kleine wig is ingeschoven.
Zo wordt de speling aan de linkerzijde weggenomen en staat de catcher mooi rechtop.

De ingevoegde tekst spreekt voor zich.
Wellicht is er enige variatie in de frames van de RCBS persen, dat weten we niet. De wig doet hier zijn werk.

Een ander nadeel: 
Op de foto met de pijlen is ook te zien dat het plateau van de hulzenbak niet meer gemonteerd kon worden zonder kleine aanpassing. Er is een hoekje uit het metaal weggenomen (zie gele pijl) omdat de linker voet van de primer catcher in de weg zat. Dat wegnemen gaf geen enkel probleem, d
e hulzen worden door de ejector keurig via het plateau in de bak gestoten. Maar toch moest dit even gebeuren maar het stond nergens vermeld.

De slaghoedjes verdwijnen in het bakje aan de rechterzijde. Wij hebben ervoor gekozen om de slang zo kort mogelijk te houden maar dat kunt u zelf bepalen wat te doen. Er zijn schutters die de slang rechtstreeks in de vuilbak steken. Dat kan maar is zonde want ook oude slaghoedjes mogen in de koperbak worden gedeponeerd.

Het bakje lijkt van RCBS maar is een bakje uit een assortimentdoos met toevallig de goede kleur.
De houder voor het bakje, de aanslag voor de handel en de metalen plaat zijn een stukje huisvlijt van de redactie.

Niet echt een nadeel maar wel heel anders is het plaatsen van de hulzenvoet. Deze wordt vanaf de achterzijde ingeschoven maar kan enkel als de spindel bijna bovenaan staat. Er is dan net genoeg ruimte om deze shell holder te wisselen of te plaatsen.

Nog een nadeel is dat de ejector van de case kicker niet meer past op oude wijze. De rechter voet en de slangtule van de catcher zitten in de weg. 
Er is daarvoor een nieuw plaatje gemaakt zodat de case kicker meer naar voren komt en bijna haaks op de persspindel komt te staan. Het gaat allemaal net maar in feite staat de ejector nu wel heel goed voor het uitduwen van de huls. Maar ook dit werkje moest wel even gedaan worden maar niemand die hierover praat. 
Gelukkig zoekt de technische redactie van WLASSH dit allemaal voor u uit.

De RCII pers is weer operationeel en voorzien van wat aanpassingen en gereed voor de volgende duizenden patronen.
Met wat onderhoud gaat deze pers nog heel wat jaren mee.

Het kan zijn dat er betere spullen op de markt zijn dan hier besproken. Heeft u een aanpassing gedaan die goed werkt, laat het ons weten via contact@wlassh.nl

Redactie WLASSH