WLASSH®
2011-2024
Winchester Lever Action Shooters Society Holland
Import van een lever action karabijn (deel 1)
Op woensdag 28 januari 2015 werd er koers gezet naar het plaatsje Gummersbach in Duitsland waar een paar overnachtingen werden geboekt om van daaruit naar Remscheid te rijden en Patrick Feige van “The Duke” een bezoekje te brengen.
The Duke Original American Gunshop
Edelhofstrasse 57 42857 Remscheid
Patrick van te voren gemeld dat we de volgende dag bij hem zouden zijn want hij wilde zelf ook aanwezig zijn tijdens ons bezoek. Hij had nog enkele originele Winchesters model 94 staan in de kalibers .357 Magnum/.38 Special en .45 Colt.
Zelf was ik al in het bezit van enkele .22 kalibers en wel de modellen 9422. Deze wapens schieten goed en zien er prachtig uit maar toch wilde ik ook een groter kaliber erbij hebben, het liefst een model 94 Trapper karabijn.
De voorkeur ging uit naar een Winchester .357 Magnum/.38 Special maar dit kon problemen geven omdat .357 Magnum niet op verlof gezet zou kunnen worden. De aanvraag voor dit wapen wordt immers gedaan onder de wapengroep "Historisch Wapen".
De discipline die daar weer onder valt heet "Pope" en staat voor historisch achterlaad vrij geweer. Een Winchester model 94 in kaliber .38 Special kan onder deze discipline komen te vallen. Het kaliber .38 Special is wel degelijk van oorsprong een zwartkruit geladen patroon geweest en kan vanuit een .357 Magnum wapen verschoten worden. (Dan wordt de koppeling kaliber en wapen even niet in ogenschouw genomen want samen zijn ze niet historisch correct).
Lees ook onder de rubriek "Belangrijk", het stukje "Een .357M / .38 Spl. op verlof zetten"
Het zou het proberen waard geweest zijn, echter de twijfel was te groot dus hebben we deze aankoop maar niet gedaan. De hoofd- aanvraag is dan toch voor een .357 Magnum wapen en deze patroon is zeker geen zwartkruit patroon geweest.
Intussen had ik ook met een .45 Colt geschoten en qua opslag is er niet veel verschil te bemerken t.o.v. de .357 Magnum patroon. Ook de historische correctheid (enkel van de patroon op zich) klopt hier voor de volle 100%, de .45 Colt patroon is van oorsprong een zwartkruit geladen patroon. De keuze werd dus snel gemaakt, het wordt een .45 Colt!
Patrick had nog 3 exemplaren staan waarvan er 1 direct afviel omdat de kolf niet helemaal goed was gemonteerd. De keuze ging toen tussen een Winchester met een dikke loop (heavy barrel) en een met een dunne loop (light weight)Het werd de eerste. Gelukkig heb ik toen de beslissing gelijk genomen en niet gewacht. We kwamen Patrick 5 weken later tegen op de IWA en die vertelde dat alle originele .45 Colt modellen van Winchester inmiddels waren verkocht, ook die met de "foute" kolf.
De eigenaar van de The Duke, the Original American Gunshop, Patrick Feige met op de achtergrond een hele reeks mooie lever action wapens. Van eenvoudig standaard exemplaar tot bijzondere Commemorative modellen.
De keuze van importeren, zelf doen of laten doen.
Nu de keuze tot aanschaf gemaakt was kon de papierwinkel starten.
Als eerste schrijft de wapenhandelaar een optiebon uit met al zijn gegevens en de gegevens van het wapen.
Het beste is om gelijk afspraken te maken met de handelaar over de betaling en de wijze van importeren, zelf doen of laten doen.
In mijn geval werd besloten om het volledig te laten verzorgen, dus uitbesteden aan een Nederlandse wapenhandelaar.
Onderaan de bon komt dan de prijs van het wapen, de kosten voor verzenden en de administratiekosten.
Meestal wordt bij zo'n aankoop het halve bedrag vooruit betaald.
Daarna geef je aan via welke handelaar de import zal gaan verlopen. Onze keus was simpel, dat laten we doen via Jachthuis Noordgouwe in de gelijknamige plaats Noordgouwe in Zeeland. Eigenaar Jos van den Boogert kent Patrick Feige goed en er zijn al meerdere wapens op deze wijze in Nederland gekomen.
Patrick stuurt op voorhand alle gegevens van het wapen naar wapenhandel Noordgouwe.
Je begrijpt dat we in een vrolijke bui 29 januari weer koers zetten richting huis.
Hieronder een afbeelding in "oude" stijl van de bewuste karabijn.
Winchester Trapper karabijn in kaliber .45 Colt en met 16 inch looplengte.
Serienummer ergens in de 5,6 miljoen reeks, dus uit 1989- 1990.
Duidelijk is hier te zien dat een veiligheid in de kast en op de greep ontbreekt. Geen "cross bolt" of "tang safety" dus. De infrezing aan de rechter zijkant van de kast laat wel zien dat het hier om een AE (angle eject) model gaat.
En anders geeft de loopaanduiding precies aan, welk type en welk kaliber.
Model 94 Angle Eject in kaliber .45 Colt.
Laten bijschrijven op het verlof.
Bij thuiskomst gelijk contact opgenomen met Jachthuis Noordgouwe/Jos vd Boogert i.v.m. het invoeren van het wapen.
Als altijd begon Jos gelijk aan al het gedoe rondom de aanvraag voor het consent en al de andere goed bedoelde administratieve rompslomp er omheen. Jos neemt contact op met Patrick en de import kan starten. Een Nederlandse handelaar vraagt een consent aan tot invoer en eenmaal aangekomen kan de Duitse handelaar starten met de aanvraag voor een consent tot uitvoer.
Deze handelingen duren even maar is alles eenmaal rond dan kan het wapen naar Nederland worden verzonden via een speciale koerier. De wapenhandelaar belt de koper op om te zeggen dat het wapen is gearriveerd. De gegevens kunnen dan op de schietvereniging worden ingevuld op een WM3 formulier en worden afgetekend door het bestuur. Natuurlijk moest snel het formulier worden ingevuld om het wapen op verlof te krijgen. Invullen en inleveren bij de afdeling Bijzondere Wetten van Politie en dan wachten op een uitnodiging. Het kon niet snel genoeg gaan.
De afdeling Bijzondere Wetten van Politie Hollands Midden werkte goed mee (ondanks de drukte deze tijd van het jaar i.v.m. het verlengen van de verloven van de jagers) en er werd al snel gebeld voor een afspraak, het wapen was bijgeschreven.
Direct na deze belangrijke administratieve taak kan men het wapen gaan halen bij de wapenhandel, dus gauw op weg naar Jachthuis Noordgouwe in Zeeland.
Ja, dit is dus een "heavy barrel" uitvoering.
Een perfecte loop welke tot in lengte van jaren gebruikt kan worden, mits niet al te extreme munitie verschoten gaat worden.
Looplengte 16 inch, dus "maar" 40,6 cm lang. De herladen munitie (nitro) zal voorzien zijn van een 250 grain loden- of mantelkogel. Een heel belangrijk punt is het type en de hoeveelheid kruit welke gebruikt gaat worden. Deze lopen kunnen gigantisch veel kogels verschieten maar laat ze nooit te heet worden. Laden van de munitie in de middenrange is dan ook een must en meer is absoluut niet nodig om goed te presteren op een schijf.
Leuk detail in de "slede- afsluiter"van het wapen. Dat zie je niet veel!
Het wapen kan gehaald worden.
Het wapen staat op het verlof en de wapenhandel is gemachtigd om deze nu over te dragen aan de klant. De tweede betaling is net voor de verzending naar Duitsland overgemaakt. Er dient nu alleen nog een betaling te worden verricht voor de importkosten.
Dus nog even voor de duidelijkheid; wapen, kosten voor exportpapieren en verzendkosten worden vooraf betaald aan de wapenhandel in Duitsland. De importkosten (aanvraag consent en administratiekosten)betaalt u aan de Nederlandse wapenhandelaar. Hoeveel dat is kan men bij wapenhandel Noordgouwe opvragen. Bedenk wel, u hoeft niet zelf alles te regelen en het scheelt een extra rit naar Remscheid!
Vrijdag 20 maart richting Jachthuis Noordgouwe om de Winchester Trapper karabijn op te halen.
Bedenk goed dat het nu nog niet gedaan is met de papierwinkel. Er is nog een handeling te verrichten en dat is het tonen van het wapen bij de afdeling Bijzondere Wetten van Politie. Daar moet ook nog even een afspraak voor geregeld worden.
Na tonen en controleren is het uiteindelijk allemaal rond.
Wachtend aan de balie op mijn speeltje, een Trapper karabijn in kaliber .45 Colt, zie de doos op de toonbank. Het wapen kwam binnen in de originele doos, inclusief labels e.d. Eigenaar Jos van den Boogert is de papieren afhandeling aan het verzorgen.
Op de achtergrond is jammer genoeg net niet herkenbaar, vaste medewerker Ludo.
Wapenhandel Noordgouwe is een feest om te bezoeken want er ligt heel wat om te bekijken. Ook Jos kan lever action wapens leveren, vergeet dat niet. Eigenlijk levert hij alles wat in de schietsport benodigd is. En de mooie Browning BL kan daar bezichtigd worden, een degelijk afgewerkt lever action geweer in kaliber .22 long rifle. En niet te vergeten de uitgebreide herlaadapparatuur van het merk RCBS, alles is volledig aanwezig.
Hoe lang heeft het geduurd?
De import van het wapen heeft ongeveer 7 weken geduurd, dus vanaf aankoop in Duitsland tot het in huis hebben. Ging ik dit allemaal zelf regelen dan zou het veel langer geduurd hebben omdat de wapenhandelaar sneller een aanvraag voor een consent in huis heeft dan een particuliere aanvrager. Zelf een wapen importeren kan ook zo zijn charme hebben maar gaat voor mij te langzaam en te veel administratie enz.
Wat is het voor een wapen wat we hebben aangeschaft?
Het is een originele Winchester model 94 AE Trapper zadelring karabijn in kaliber .45 Colt. De looplengte is 16 inch en het is een zogenaamde heavy barrel. Die AE staat trouwens voor Angle Eject, schuin uitwerpen van de huls wat weer montage van een richtkijker toelaat. Dat gaat dus niet gebeuren, we laten hem graag zoals hij is geleverd, basic!
Als je de patroon in de kamer meetelt is het een 10- schots wapen wat totaal geladen nog geen 3 kilo weegt.
Meest opvallende aan dit wapen is het gemis van een veiligheid. Geen cross bolt safety in de kast, geen tang safety op de grip, helemaal niets van dat alles. Een mooie strakke kast. Dit wapen is splinternieuw maar toch zeker 25 jaar oud en wie weet hoelang het ergens in voorraad heeft gelegen.
Een Duits proefbankmerk. Elk wapen wat Duitsland binnenkomt wordt gekenmerkt door dit teken.
De "N" staat natuurlijk voor Nitro.
Schieten met de karabijn.
De Winchester schiet perfect met de aangekochte munitie van hetzelfde merk. Ook deze munitie werd bij Jos gekocht.
Het gebeurt eigenlijk haast nooit dat er iets niet in voorraad is en anders wordt er gelijk werk van gemaakt om de klant tevreden te stellen.
De munitie bestaat uit zogenaamde "Cowboy Action Cartridges". Deze patronen zijn met nitro kruit geladen en zijn erg mild om af te vuren. Met zwartkruit kan natuurlijk ook maar dan moeten ze wel zelf geladen worden. Die patronen kunnen ingezet worden tijdens de zwartkruit wedstrijden, de nitro patronen kunnen we voor de eigen competitie intern gebruiken. Het wapen is dus dubbel inzetbaar en keurig vallend qua model van voor 1900. Wapen correct binnen de discipline vallend maar uiteindelijk ook de munitie.
Op welke afstand gaan we dit wapen gebruiken en met welke munitie?
Zelf zullen we het meeste de karabijn staande gebruiken op de 25 en 50 meter.
Eerst met het originele keep- korrel vizier en later met een tang sight van de firma Marble. Eerst wil je natuurlijk weten hoe het wapen afkomt. Dan stellen en nogmaals schieten. Is de score en de groep naar tevredenheid, dan pas is het tijd voor de montage van de tang sight. Er is immers nu een duidelijke referentie aanwezig. Na nogmaals schieten kan eventueel de oude keep zakken naar het laagste punt of desnoods geheel weggenomen worden. De open (scherpe) zwaluwstaart kan worden opgevuld met een speciaal plaatje indien men dat wenst.
Een ander belangrijk punt is de keuze van de munitie. De eerste 2 doosjes patronen worden gebruikt voor het inschieten en afstellen van het vizier. Daarna worden de oude hulzen opnieuw gebruikt en herladen. Dat herladen is iets wat regelmatig zal gebeuren. Dan volgt een reeks schietbeurten om de perfecte patroon te ontwikkelen voor dit wapen. Is het gewenste resultaat eenmaal bereikt, dan is het zaak om de gegevens van de componenten goed vast te leggen en er voor zorgen dat er de komende tijd voorraad aanwezig is zodat men niet meer hoeft te veranderen c.q. zoeken.
Schieten met dit type karabijn geeft veel voldoening, niet te zwaar wapengewicht, niet teveel overhang door de korte loop, voldoende vizierlijnlengte door de plaatsing van een tangsight, een aangename terugslag door het gebruik van de revolvermunitie en een prettig repeteersysteem met een hoge dosis nostalgische uitstraling. Wat wil een schutter nog meer?
Een aanrader dus!
Emmy Teske-Lemaire