WLASSH®
2011-2024
2011-2024
Winchester Lever Action Shooters Society Holland
Montage van een richtkijker
Zo wordt een Leupold kijker afgeleverd, een keurige doos die tevens goede bescherming biedt aan de inhoud.
10-10-2012
Het is zover, de kijker is binnen en kan gemonteerd worden op de Winchester Black Shadow.
Wat ging hier aan vooraf?
De keuze van het merk richtkijker
Een Leupold kijker was een eerste optie, andere merken kunnen ook prima zijn maar Leupold was toch echt de favoriet. Dit bedrijf maakt topklasse materiaal en we hebben al meerdere modellen gemonteerd, één op een Ruger Super Redhawk en één op een Mini 14 van Ruger. Bij deze laatste was de kwaliteit van de kijker beter dan het wapen zelf. Logisch dat de keuze wederom op dit fabricaat viel.
Ook de historie van het bedrijf spreekt ons erg aan. In 1907 emigreerde de Duitser Frederich Leupold naar Oregon, naar de plaats Portland. Daar startte hij een reparatiewerkplaats voor landmeetapparatuur. In 1930 nam zoon Marcus het bedrijf over.
Nu gaat het verhaal dat hij tijdens de jacht (door een fout van een bepaalde richtkijker) niet kon raken wat hij wilde. Hij besloot toen om een betere richtkijker te bouwen voor op zijn eigen wapen. Een richtkijker die levenslang gegarandeerd zijn werk kon doen. Dat is nogal wat. Maar het bedrijf wilde niets afdoen aan kwaliteit, dat stond altijd bovenaan de lijst.
We solemnly promise never to let down on quality.
Dit was de belofte en bij aankoop wordt men er ook nog eens aan herinnerd dat:
You're part of the tradition.
De aankoop
Omdat we toch regelmatig in Canada rondreizen was een aankoop daar wel de meest voor de hand liggende.
Een telefoontje leverde op dat een wapenhandelaar in de plaats Riviere Rouge een kijker had liggen die aan de eisen voldeed.
Op naar het noorden via de Trans Canada Highway 117. Onderweg luisterend naar de satelliet radio passeerde toevallig het muzieknummer van Neil Young de revue wat juist start met deze snelweg aanduiding, heel apart.
Op naar het noorden via de Trans Canada Highway 117. Onderweg luisterend naar de satelliet radio passeerde toevallig het muzieknummer van Neil Young de revue wat juist start met deze snelweg aanduiding, heel apart.
Deze weg- aanduiding zegt misschien niet zoveel. Maar dan toch zeker wel de volgende foto.
Afslaan via een binnendoor- route kreeg men vaak dit te zien. Het was weer tijd voor "changing the leaves" en dat werd alleen maar mooier naarmate oktober naderde. We zouden bijna vergeten dat dit een wapensite was!
De keuze van de richtkijker.
In Riviere Rouge aangekomen was de wapenhandel makkelijk te vinden, deze lag in de Mainstreet. grotendeels komen hier jagers om hun spullen te halen of te laten repareren. Voorraad genoeg in deze winkel.
Wat door de telefoon eerder aan ons was medegedeeld was volledig waar, de kijker was precies degene die we wilde hebben.
We zouden op de Black Shadow graag een zwarte glanzende (gloss) richtkijker hebben met een maximale buisdiameter van 1 inch en een vaste vergroting van niet meer dan 4 keer. De keus valt dan snel op de serie "fixed power models" van Leupold.
We hebben een lever action welke voor de sport gebruikt gaat worden, geen legerwapen wat ingezet wordt op meerdere afstanden. Een vergroting van 4 keer is dan meer dan zat, zeker omdat veelal de staande positie wordt gehanteerd. De aanduiding van deze richtkijker is:
We zouden op de Black Shadow graag een zwarte glanzende (gloss) richtkijker hebben met een maximale buisdiameter van 1 inch en een vaste vergroting van niet meer dan 4 keer. De keus valt dan snel op de serie "fixed power models" van Leupold.
We hebben een lever action welke voor de sport gebruikt gaat worden, geen legerwapen wat ingezet wordt op meerdere afstanden. Een vergroting van 4 keer is dan meer dan zat, zeker omdat veelal de staande positie wordt gehanteerd. De aanduiding van deze richtkijker is:
FX - II 4 x 33 mm artikelcode 58530.
Er was ook nog keuze welke type kruisvizier men wilde hebben. Er is gekozen voor een duplex kruisvizier.
Duplex staat voor de 2 diktes van de kruislijnen, een voorbeeld maakt dit duidelijk.
Aan de linker zijde een Duplex kruisvizier en aan de rechter zijde een Wide Duplex.
Jagers gebruiken liever een Wide Duplex.
Kosten van de kijker.
De prijs van dit product was op dat moment $ 374,99.
Gelijk maar inpakken en meenemen. De verpakking is perfect en men hoeft absoluut niet bang te zijn voor schade tijdens transport. De doos midden in de koffer stoppen zal geen problemen geven, hooguit als men deze moet inklaren. Nu besteden we genoeg geld bij de Nederlandse wapenhandel, maar dit voordeeltje willen we nu wel zelf houden. De kijker gaat keurig mee naar huis en het liefst zonder extra Nederlandse belasting want dat betalen we al genoeg. Oh, voordat we het vergeten te melden, de belasting van Canada komt er natuurlijk wel bij, dat is 15 %. Een koers van 0,78 € ct. per dollar geeft een prijs van € 355. Dat is toch netjes dachten we zo. Voordat we met de uitleg van plaatsen beginnen nog een foto van deze Leupold richtkijker.
Eenmaal "thuis", snel de boel uitpakken en lezen. U ziet wat een mooie slanke richtkijker het is. Deze vorm ziet men alleen bij een "fixed power" model. Uiteindelijk plaatsen we het op een klassiek model wapen, dan zou een grote buisdiameter en grotere verstelling niet staan. Nu blijft alles in de juiste verhouding.
Met "thuis" bedoelen we natuurlijk ons onderkomen voor de komende weken. Een kleine Log home vlak naast een waterval.
Links naast het huis hebben we onze 25 meter baan voor de andere sport, boogschieten.
Links naast het huis hebben we onze 25 meter baan voor de andere sport, boogschieten.
Eerst lezen dan pas handelen!
Zoals het zo vaak gaat. Deden we vroeger ook niet, de tijd van de Faller treinhuisjes staat nog helder voor ogen. Er werden er best wel wat netjes in elkaar gezet maar ook een aantal aan diggelen geslagen. We zijn ouder en wijzer geworden maar ook voorzichtiger, dus vooral rustig blijven.
Welke informatie hebben we nog meer nodig?
Om te kunnen plaatsen is het verstandig om dit weloverwogen te doen in de juiste volgorde. Het zou zonde en dom zijn als we zomaar aan de gang gaan. Niet snel plaatsen, daar krijgt men spijt van. Het is een duur accessoire en die wil je zolang mogelijk gebruiken. Om de kijker te kunnen plaatsen moeten de bevestigingen eerst op het wapen zijn aangebracht. We hebben in een eerder stadium ook de bijbehorende Leupold bevestiging aangeschaft dus daar gaan we mee aan de gang.
De bevestiging op het wapen.
Leupold biedt een mooi set voor de 94 AE. Deze aanduiding geeft aan dat het voor een Angle Eject wapen is. De hulzen worden dus onder een hoek uitgeworpen. Een kijker plaatsen is dan mogelijk, de hulzen vliegen langs de kijker.
Het Leupold montageset heeft als artikelcode 50035.
Het set bestaat uit twee mooi gefreesde delen welke op het wapen worden gemonteerd met Torx boutjes. Niet iedereen vindt dit een mooie bout maar het is wel een degelijke kop en monteren gaat eenvoudiger dan de boutjes met een sleufkop.
Een afbeelding van het set is hieronder weergegeven. We zullen tijdens de verdere beschrijving praten over de voorste- en achterste grondplaat.
De speciale montage van Leupold voor de Winchester model 94 AE. Winchester heeft de AE modellen aan de bovenzijde al voorzien van 4 schroefdraadbussen. Plaatsen is dus gemakkelijk. Let wel op de verschillen in lengte van de boutjes! De voorste grondplaat gebruikt de korte boutjes en de achterste grondplaat wordt vastgezet met de langere boutjes.
Het sleuteltje wordt in beide sets meegeleverd.
Leupold montageset 50035 van de zijkant gezien, een mooi stukje werk.
De verpakking en de waarschuwingen.
- Alle olie en vetten van de contactvlakken en de schroefdraad met een ontvetter reinigen.
- Plaats het geweer in een stevige houder.
- Het te plaatsen montagedeel mag op geen enkele wijze de werking van het wapen negatief beïnvloeden.
- Vanwege het gebruik van Torx boutjes is het gebruik van Loc tite niet nodig.
Deze waarschuwingen zijn simpel maar hebben een kanttekening. Omdat de bevestiging door Leupold zelf is ontwikkeld is het onzin om te waarschuwen voor een negatief beïnvloeden van het wapen, dat hebben ze toch zeker eerst geprobeerd voordat ze gaan produceren!
Een ander punt is het achterwege laten van Loc tite. We weten allemaal dat het model 94 erg last heeft van trillingen en loslopende boutjes. Zelf gaan we (hetzij spaarzaam) wel Loc tite gebruiken voor de montage.
Er staan nog meer punten in de handleiding, die bespreken we tijdens het monteren. Het gaat om de montage van de bevestigingsring aan de voorzijde. Deze ring heeft aan de onderzijde een uitstekende zwaluwstaart welke in de bevestiging getordeerd moet worden. Dat doen we niet, we plaatsen deze vooraf in de voorste grondplaat. Waarom dat?
De kijker is niet iets wat steeds weer van het wapen af gaat, het is blijvend. Het is dus eenmalig als we de voorste ring in de grondplaat torderen. De kracht laten we overnemen door de bankschroef en niet door de 2 kleine boutjes in het wapen.
Volgens Leupold is dit echter absoluut geen probleem en ken men dit wel doen.
Volgens Leupold is dit echter absoluut geen probleem en ken men dit wel doen.
We weten ook niet hoe de schroefdraad is van de Winchester, er is namelijk al eerder iets op het wapen geplaatst? Er werden vreemde sporen van de vorige eigenaar gevonden, we zijn dus voorzichtig en starten met plaatsen van de voorste ring in de voorste grondplaat, dus geheel los van het wapen. Het wordt u allemaal heel duidelijk de komende uitleg.
De klemringen en de aanduiding.
Voor de Black Shadow is gekozen voor niet te hoge ringen. Leupold biedt de mogelijkheid om diversen hoogtes te kunnen bestellen. Deze keuze heeft een voordeel en een nadeel. Het voordeel is dat het heel mooi staat op het wapen. Een kijker dicht op het wapen vinden we persoonlijk mooier. Een nadeel is dat de vrije ruimte voor uitwerpen van de huls iets minder ruimte krijgt. Dat zal dus proefondervindelijk moeten worden vastgesteld.
Er werd dus besteld een set met nummer 49900 STD Medium Rings (.770)
Leupold STD Medium Rings (.770)
Setnummer 49900
Montage van de voorste grondplaat met klemring.
Neem de onderste helft van de voorste ring (met zwaluwstaart aan de onderzijde) en plaats daarop de bovenste helft.
Draai vervolgens de Torx boutjes met het meegeleverde sleuteltje aan zodat een stevig geheel ontstaat.
Draai vervolgens de Torx boutjes met het meegeleverde sleuteltje aan zodat een stevig geheel ontstaat.
Neem ook de voorste grondplaat want deze twee onderdelen gaan we aan elkaar zetten.
De foto hieronder geeft aan welke delen dit zijn.
De foto hieronder geeft aan welke delen dit zijn.
De voorste grondplaat (van onderen gezien) en de voorste klemring. Aan de onderzijde van de klemring is een zwaluwstaart geplaatst, deze wordt in de bevestigingsopening van de voorste grondplaat gedraaid. Dat kan niet handmatig, gebruik daarvoor een stok van 25 mm rond. In de beschrijving noemt men de klemring met zwaluwstaart, een "dovetail ring".
Nu de delen op elkaar zijn geplaatst, kan men de volgende stap doen. Plaats de voorste grondplaat rechtop in de bankschroef. Natuurlijk wel een stukje leer tussen bankschroefbekken en het onderdeel doen, een beschadiging is zo gemaakt. Knel de bankschroef voldoende aan. Plaats de klemring met de zwaluwstaart in de grondplaat en duw stevig aan. Neem vervolgens een houten stok van 25 mm rond. De kunststof handgreep van de RCBS vetpers is iets oplopend naar 25 mm toe en past toevallig perfect in de ring om deze te torderen. Duw de voorste klemring stevig op de grondplaat en steek de stok door de ring. Draai de ring voorzichtig een kwart slag zodat de onderdelen haaks op elkaar komen te staan.
Even voor de beeldvorming, zoals straks in de bankschroef wordt gestart.
De delen op elkaar geplaatst en gereed voor indraaien van de zwaluwstaart.
De "Dovetail ring" draaien we dus "into the socket of the base".
Zo moeten de delen op elkaar gedraaid worden, geheel haaks. De eertse keer gaat dit iets zwaarder vandaar deze actie in de bankschroef. Natuurlijk kan men later als men wil de kijker met klemringen zo van het wapen afnemen. Wel eerst aan de achterzijde de standaard ring losdraaien. De kijker kan dan zo uit de voorste grondplaat worden gedraaid.
De complete voorste kijkermontage gereed voor plaatsing op het wapen.
Grondplaat en klemring met zwaluwstaart. "Dovetail ring on front base".
Nu de voorste kijkermontage gereed staat voor plaatsing op het wapen is het tijd om de Black Shadow in de werksteun te klemmen. Het wapen strak en verticaal in de steun plaatsen, zodat werken een stuk makkelijker wordt. Vervolgens de 4 kleine boutjes aan de bovenzijde verwijderen.
Demonteer de 2 kleine boutjes, daar waar de loop in de kast is gedraaid.
Op deze positie wordt straks de voorste grondplaat gemonteerd.
Op deze positie wordt straks de voorste grondplaat gemonteerd.
Demonteer de 2 kleine boutjes aan de achterzijde bovenop de kast. Dit is de positie voor de achterste grondplaat.
Bewaar de uitgenomen boutjes op een goede plaats, het is tenslotte een onderdeeltje wat nog wel eens gebruikt kan worden.
Terug naar de voorste bevestiging. De boutjes zijn er uit gedraaid maar nu moeten nog wel de contactvlakken en de schroefdraadbussen worden gereinigd met ontvetter. Veelal wordt de ontvetter van Bison gebruikt, die is erg sterk ontvettend en laat geen waas achter. Snel na het opbrengen is alles weer droog en vetvrij. Een wattenstaaf is ideaal om de gaten te ontvetten.
De schroefdraad was keurig om te zien, geen beschadigingen door eerder gebruik. Altijd vooraf controleren is een must.
Let ook op het mooie proefbankmerk van Winchester, PW.
Voor de voorste grondplaat met klemring gebruiken we de twee korte boutjes welke in het basisset 50035 zijn bijgeleverd. In tegenstelling tot wat men in de handleiding beschrijft, gebruiken we toch een heel klein beetje Loc tite. Het beste is om een wattenstaafje te nemen en daar de Loc tite op te laten druppelen. Tip nu voorzichtig twee gangen aan één zijde van de draad aan. Echt opletten dat dit ook echt weinig gebruikt wordt. We willen geen problemen en schade oplopen tijdens losdraaien van de boutjes. Steek de boutjes door de twee gaten van de grondplaat en plaats het geheel op het wapen. Draai de boutjes vervolgens gelijkmatig aan en zet daarna stevig vast.
De voorste kijkermontage is nu degelijk op het wapen bevestigd. Let op de overhang van de voorste grondplaat net boven de loop. Ook is nog goed de aanduiding links op de loop te zien;
94AE CAL. 44 REM. MAG.
Winchester Proof Steel
De Winchester Black Shadow is dus in kaliber .44 Magnum uitgevoerd.
Ik ben benieuwd hoeveel er in Nederland zijn, niet veel denk ik.
De voorste klemring moet keurig haaks op de as van het wapen staan. Later controleren we dit tijdens plaatsen van de kijker en kunnen we desgewenst corrigeren. In de beschrijving van Leupold wordt eerst de grondplaat bevestigd op het wapen en daarna pas met een houten ronde stok de voorste klemring met zwaluwstaart ingedraaid. Kan u natuurlijk ook doen. Een wat langere ronde stok kan dan direct de evenwijdigheid aangeven. Ook op deze manier is achteraf stellen of corrigeren noodzakelijk. Er is gekozen om de eerste keer dit via de bankschroef te doen.
Montage van de achterste grondplaat met klemring.
De achterste grondplaat heeft een andere vorm van klemmen dan de voorste met de zwaluwstaart. Bij deze bevestiging maakt men gebruik van 2 bouten waarvan de kop aan de binnenzijde is afgeschuind. Deze koppen klemmen zich in de voet van de achterste klemring.
Nu de achterste schroefdraad is gereinigd en wederom de 2 boutjes zijn voorzien van wat Loc tite, kunnen we de achterste grondplaat monteren. Voor deze montage gebruiken we dus de 2 langere boutjes uit het set.
Plaats de slede- afsluiter van het wapen geheel open en monteer de grondplaat op de kast. Draai gelijkmatig aan en controleer steeds de werking van het wapen door de slede- afsluiter heen en weer te bewegen. Het mag niet klemmen en de slede- afsluiter loopt maar net onder de grondplaat door. Het kan zijn dat de slede- afsluiter toch iets aanloopt, tik dan voorzichtig met een kunststof hamer voorzichtig aan de zijkant van de grondplaat.
Draai de boutjes stevig aan en blijf controleren en stellen. Het resultaat is hieronder te zien.
De achterste grondplaat vastgezet met 2 Torx boutjes. De 2 grotere stelbouten kunnen elk in- en uitgedraaid worden. Zij zorgen voor het klemmen van de achterste ring maar dienen tevens als grove afstellers. De grotere stelbout aan de overzijde laat zijn holle binnenkant zien. Deze schuine afwerking klemt om de voet van de ring.Draai de stelbouten volledig los, we gaan eerst uitlijnen. Daarna kunnen ze aangedraaid worden met bit 360-8 uit het Brownells set.
De voet van de achterste klemring ondersteboven gefotografeerd. Duidelijk is de infrezing te zien. Op dit punt klemmen de stelbouten van de grondplaat aan. In de handleiding staat dat deze bouten niet te vast aangedraaid mogen worden. Er wordt niet vermeld wat te vast is. Een goede leidraad is; een kwart slag voordat hij afbreekt!
Dat is een oude opmerking vanuit de garagewereld.
De uitlijning van de klemringen
Vergeet even de achterste klemring en concentreer alleen op de voorste klemring.
Neem een rondstaf van nylon of RVS. Pak gewoon een zuivere rondstaf van 25 mm. De kijker heeft een buis van 1 inch, dat is 25,4 mm maar dat kleine verschil maakt nu even niet uit.
Plaats de rondstaf in de voorste klemring en draai de bovenkap voorzichtig en gelijkmatig aan. De rondstaf richt zich naar de stand van de voorste voet. Kijk of de rondstaf evenwijdig loopt aan de loop. Zoniet, pak de rondstaf beet en scharnier voorzichtig naar de juiste evenwijdigheid toe. U weet nog, de voorste grondplaat had een stelbare zwaluwstaart en kon bewegen.
Los de bouten van de voorste bovenkap iets en schuif de rondstaf naar achter tot boven de achterste grondplaat.
Draai de bouten van de voorste bovenkap weer stevig aan. De rondstaf hangt keurig uitgelijnd boven de achterste grondplaat.
Plaats de achterste klemring met bovenkap om de rondstaf en schuif in positie tot boven de achterste grondplaat. Draai de boutjes van de bovenkap licht aan. De klemring staat in positie maar is nog niet geborgd door de 2 stelbouten.
Druk voorzichtig rechtstandig de achterste klemring naar beneden toe op de grondplaat.
Draai de stelbouten van de achterste grondplaat met de hand aan totdat men weerstand voelt. Blijf rechtstandig de klemring aandrukken en draai gelijktijdig om en om de stelbouten aan. Doe dit vervolgens met bit 360-8 uit het Brownells set. De rondstaf zal keurig in lijn blijven liggen. Controleer dit regelmatig. Draai vervolgens de boutjes van de kappen een keer stevig aan en klop voorzichtig met een kunststof hamer op de kappen. De uitlijning is nu zeker goed voor het plaatsen van de kijker. U begrijpt dat we deze stelmethode liever niet doen met de kijker zelf.
Een hulpmiddel in de vorm van een rondstaf is veel veiliger en zorgt dat de kijker tot het laatst buiten spel blijft.
Demonteer de bovenste kappen, het is tijd voor plaatsen van de Leupold kijker.
De RVS buis in de klemmen. Een voordeel van deze methode is dat men met goedkope hulpmiddelen toch de grove uitlijning perfect kan doen. Door de buis heen kijkend kan de korrel gezien worden. Is de uitlijning niet naar tevredenheid, dan 1 van de stelbouten een weinig lossen en de andere stelbout aandraaien. Let op, altijd druk op de bovenkap blijven uitoefenen als er gesteld gaat worden.
Draai de bovenste kappen los en neem de RVS buis uit de klemmen. Het wapen toont nu keurig 2 uitgelijnde onderste klemhelften.
De grove uitlijning is gedaan, de kijker kan geplaatst worden. Volgens Leupold moet dit zover mogelijk naar voren en als het kan zo laag mogelijk. "The lower the scope, the better".
Er is trouwens geen vaste maat voor de hoogte van de kijkermontage opgegeven in de handleiding. Wel is er een beperking door het mechaniek. Het mechaniek van het wapen mag geen hinder ondervinden van de kijker. We willen er nog iets aan toevoegen en wel het uitwerpen van de huls. Het wordt een stukje krapper aan de bovenzijde en een huls kan zomaar tegen de behuizing van de kijker aankomen. Dit is iets wat we in de praktijk moeten ervaren. Zou de keuze van de montagehoogte te gering blijken, dan zullen we een iets hogere montage moeten gaan monteren. Er is goede hoop dat het goed gaat. De lage montage staat nu eenmaal mooier en een laag gemonteerde richtkijker is ook iets sneller op het doel te richten dan een hoger gemonteerd exemplaar.
Leg de richtkijker in de onderste klemhelften en plaats de kappen. Zover mogelijk naar voren als het kan.
Zorg dat het verticale deel van het kruisvizier mooi in lijn loopt met de verticale as van het wapen. Draai de Torx boutje voorzichtig met de meegeleverde sleutel aan totdat men lichte weerstand voelt. Ik weet niet of u wel eens een nokkenas in een motorblok heeft geplaatst, dat lijkt erg op deze montage. Zeker de nokkenassen van de motorfietsen. De kappen worden met een heel laag aanhaalmoment vastgezet. Dat is hier dus niet genoemd, Leupold praat niet over een aanhaalmoment. Draai de Torx boutjes kruislings aan, elke keer weer iets meer. Op gevoel moet dit lukken. We proberen later wel de aanhaalmomenten zien te achterhalen bij de fabriek. Een keer de vraag stellen kan zeker geen kwaad.
achterhalen. De kijker zit vast en staat keurig op het wapen.
De verhouding is prima, niet te grote kijker en een niet te hoge montage. De Black Shadow is compleet en kan mee naar de schietbaan voor de eerste schoten. Daarna volgt de afstelling. We bezitten geen "shotsaver" (een apparaat wat inschieten voor een deel overbodig maakt) dus doen we het gewoon op de oude vertrouwde manier. Let op de mooie knoop van de riem!
De praktijk zal uitwijzen of alles goed is gekozen. In bovenstaande foto is ook goed te zien dat de originele richtmiddelen nog gewoon aanwezig zijn. In feite is de kijker zo af te nemen en kunnen we gebruik maken van de open richtmiddelen. De kijker is maar net vrij boven de keep!
Een klein punt van aandacht: als de haan ontspannen moet worden, dan zal de duim klem komen te zitten tussen kijker en haan. Plaats daarom aan de rechterzijde van de haan een extender, dan kan men van de zijkant de haan spannen en ontspannen.
Leupold levert ook een bescherming mee voor de kijker, een flexibel rubber met twee rubber kappen. De kijker blijft zo goed beschermd.
Nog een foto van het geheel en dan gaan we schieten.
Winchester Model 94 AE Black Shadow in .44 Magnum.
Een mooie combinatie.
De afstelling van het zichtveld
De kijker is keurig op de bevestiging geplaatst, dus verticaal kruisdraad volledig in lijn met de verticale as van het wapen.
We zouden zoveel mogelijk de kijker naar voren plaatsen. Vervolgens een paar keer richten en kijken of er een volledig zichtveld is. Is dit zichtveld niet volledig, dan zal de montage iets los genomen dienen te worden. Vooraf kan men met een waspotlood een klein streepje plaatsen in lengterichting op de buis van de kijker en op de klemringen. Verticaal terugplaatsen is dan makkelijk na de verstelling.
Het volledige zichtveld is er dus niet direct. Draai de klemmen van de bevestiging los en schuif de kijker iets naar je toe. Weer richten en kijken of er een volledig zichtveld is. Is het naar tevredenheid, dan de kijkermontage vastzetten.
Voor de juiste speling tussen de wenkbrauwen en de oculairlens hoeft u niet bang te zijn, Leupold houdt al zelf rekening met het ontwerp van de richtkijker. Er is altijd tussen de 3 en 5 inch aanwezig. Dat is tussen de 7,5 en 12,5 cm speling.
De juiste benamingen van de richtkijker.
Dit overzicht is overgenomen vanuit de bijgeleverde handleiding van Leupold.
De scherpte verstelling van de kruisdraden.
Plaats het wapen wederom in een houder en neem plaats.
Kijk door de kijker en richt op een licht object, de kruisdraden moeten in een oogopslag helder zijn. Doe dit een aantal keren. Zijn de kruisdraden niet direct helder, dan is afstellen noodzakelijk. De oculairlens heeft een borgring. Draai de oculairlens met de linker hand naar links, los van de borgring. De borgring houden we met de rechter hand vast. Zodra de borgring los is, de ring met de klok mee een aantal slagen wegdraaien. We kunnen nu gaan stellen.
Er zijn een paar fouten mogelijk.
Farsighted
Als u de neiging heeft om iets afstand te nemen om scherp te zien, dan de oculairlens een paar slagen tegen de klok in draaien, dus linksom.
Nearsighted
Als u de neiging heeft om iets dichter naar de kijker toe te gaan om scherp te zien, dan de oculairlens een paar slagen met de klok mee draaien, dus rechtsom.
Richt nogmaals opeen licht object en werp een paar snelle blikken op de kruisdraden. Het zicht op de kruisdraden moet aanmerkelijk beter zijn dan eerst. Herhaal de verstelling als dat niet zo is, net zolang tot u tevreden bent. Draai dan de borgring weer vast.
Resultaat op de schietbaan met afstelling.
Nu de voorgaande zaken zijn gedaan is het eigenlijk niet veel werk meer om de kijker in te stellen. Richtpunt moet trefpunt worden en dat is op de korte afstand, dit keer 25 meter.
We geven de voorkeur om dit gewoon staand te doen, de latere langere afstanden doen we veel preciezer maar dit kan geen kwaad. We willen eerst zien of de mechanische afstelling OK is.
Gelukkig was dit al dik in orde, dat heb je als het voorwerk goed wordt aangepakt, dan is er weinig nawerk.
Staande op 25 meter afstand schoten we een serie van 7 patronen af.
De 7 stuks .44 Magnum patronen, geladen met 240 grain High Speed kogels van het merk Haendler & Naterman.
De COL (totale lengte van de patroon) is op 39,85 mm gezet, net zoals gedaan wordt met de fabrieksmunitie.
De eerste schoten werden op de kaart afgevuurd. Glashelder was het midden van de schijf zichtbaar in beeld.
De treffers vielen zijdelings keurig op de schijf maar wel 105 mm lager dan gewenst. Dat is zo te verstellen.
Dan krijgen we te maken met de MOA's.
We gaan stellen met de verstelling bovenop de kijker, die is voor de hoog en laag afstelling.
Een MOA is 1 minute of angle en wel 28 mm inslagverplaatsing op 100 meter.
Een MOA is 1 minute of angle en wel 28 mm inslagverplaatsing op 100 meter.
De Leupold is een 1/4 MOA kijker, dus elke mechanisch hoorbare klik is 7 mm op 100 meter en maar 1,75 mm op 25 meter.
1 klikverstelling is dus 1,75 mm op 25 meter, dat is 60 klikken omhoog verstellen van het trefferbeeld.
Na deze afstelling wederom de kaart op 25 meter gehangen en opnieuw een serie geschoten, dit keer 6 patronen.
Dat resultaat is hier beneden te zien. Voorlopig is de richtkijker bruikbaar maar gaan we de langere afstand nog doen en tevens de technische zuiverheid van de patronen checken.
Dat volgt weer later.
Dit is al een stuk beter, alle 6 de treffers in de 10 van de meesterkaart schijf.
Vanaf nu gaan we verder ontwikkelen voor de grotere afstanden.
Vanaf nu gaan we verder ontwikkelen voor de grotere afstanden.
De gegevens altijd vastleggen.
Alle handelingen die aan een wapen gedaan worden en alle zaken die op de baan gebeuren zijn het beste vast te leggen in een wapendocument. Het kan zomaar gebeuren dat door omstandigheden een wapen een tijdje niet gebruikt kan worden, dan is een deugdelijke opslag van informatie van belang. Opstarten of verder gaan met een onderzoek is dan ook zo te doen.
Het aantal klikken verstellen op de Leupold kijker is nu dus ook vastgelegd. Een verdere verstelling zal daardoor eenvoudiger kunnen plaatsvinden, men weet immers wat er is gebeurd en men kan zo terugdraaien naar het mechanische nulpunt vanaf de fabriek.
De WLASSH- leden staan al te popelen om met de Black Shadow te kunnen schieten en ze hebben groot gelijk.
Het is een hele andere ervaring dan met een open vizier of met een tangsight. Het hoort er gewoon bij.
24-03-2013
Een extra punt van aandacht verdient de munitie. De eerder getoonde "high speed" kogels van het merk H&N zijn niet geschikt voor deze type .44 Magnum geweren. Zodra je een serie wil gaan schieten zal ondanks de aangepaste lage lading geen goed resultaat zichtbaar zijn. Sterker nog, na verloop van tijd tuimelen ze een eind van het hart van de schijf door de kaart. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel afwijking er kan ontstaan door een verkeerd type kogel. De Winchester lopen willen kwaliteit verschieten en eisen een deugdelijke mantelkop. Verdere informatie wordt straks beschreven onder de rubriek "herladen".
Jarenlang schieten we mantelkoppen van het merk Fiocchi en Hornady door de Trapper .357 Magnum en nimmer stellen ze ons teleur. Het is dus bewezen dat het model 94 in een magnum uitvoering gewoon een mantelkop moet verschieten en niets anders.
Henk en Robert Teske
Henk en Robert Teske